Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης στο ΣΝ του Υπουργείου των Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες και περιελάμβανε διατάξεις για τη δημογραφική και κοινωνική πολιτική, όπως η αύξηση του επιδόματος μητρότητας, η επέκταση του σε ομόφυλα ζευγάρια κλπ.
Ο Βουλευτής Ευβοίας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την έκρηξη του δημογραφικού προβλήματος, για την αντιμετώπιση του οποίου ζήτησε την με κάθε τρόπο στήριξη της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης οικογένειας. Μεταξύ άλλων είπε ο κ. Ζεμπίλης:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο παρόν ΣΝ υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια για την κοινωνική και δημογραφική πολιτική, όπως και για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
Και πράγματι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, όχι μόνο για λόγους διατροφικής επάρκειας και ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, όσο κυρίως για να παραμείνουν οι αγρότες μας στην ελληνική περιφέρεια, στην ύπαιθρο που ερημώνει και σε χωριά, σε πολλά από τα οποία έχει «χρόνια να ακουστεί το κλάμα μικρού παιδιού».
Στις μέρες μας ηχεί όλο και περισσότερο ο συναγερμός του δημογραφικού, καθώς όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται.
Οι γεννήσεις το 2023 ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 91 χρόνια, ενώ ο πληθυσμός της χώρας υποχώρησε στα επίπεδα του 1992, καταγράφοντας μείωση για 12η διαδοχική χρονιά. Σίγουρα το δημογραφικό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι το αντιμετωπίζει σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες.
Έτσι, η Ελλάδα υπολείπεται του μέσου ευρωπαϊκού όρου ως προς τις γεννήσεις με 8,1 έναντι 9,1 γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους.
Επίσης, ο δείκτης γεννήσεων ανά μητέρα έχει πέσει στην Ελλάδα στο 1,43 όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 1,53. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα έπεσε στη 13η θέση της Ευρώπης με βάση τον πληθυσμό της από την 10η θέση που ήταν μέχρι το 2011.
Η Εurostat εκτιμά επίσης ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο μέχρι το 2050 και κατά δύο εκατομμύρια μέχρι το 2070.
Οι επιπτώσεις του δημογραφικού, συνεπώς, θα είναι καταλυτικές στην εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία, στη δημιουργία πλούτου, στην ευημερία των μελλοντικών συνταξιούχων και σίγουρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας.
Για να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση απαιτούνται δύο πράγματα: η στήριξη με κάθε τρόπο του θεσμού της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας, και ιδιαίτερα της πολύτεκνης οικογένειας.
Και αφετέρου η γενναία αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού- όπως εν προκειμένω με το επίδομα μητρότητας- για την στήριξη των παιδιών από την ώρα που γεννιούνται μέχρι την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε να παρουσιαστεί τον Μάιο το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό, που χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα υπαρξιακό στοίχημα για τον Ελληνισμό!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου