Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, στις 19/2/2024, συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό καθώς όπως δήλωσε η Γρανέττα Τσιβίκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, «δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες του λαού της πόλης μας».
Συνεχίζοντας επισήμανε πως η Δημοτική Αρχή «συναινεί στην εχθρική για το λαό πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της σε τοπικό επίπεδο μειώνοντας τη χρηματοδότηση και ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα.
Σχεδιασμοί που έχουν να κάνουν με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι με την βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας σε δημόσιες δομές υγείας πρόνοιας, με ασφαλή σχολεία, πολιτική προστασία, ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό στον αθλητισμό».
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση της Γρανέττας Τσιβίκα:
«Ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κρατικό προϋπολογισμόκαι την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Πολιτική που συγκεντρώνει χρήμα μέσω της βαριάς φορολογίας του λαού και το κατευθύνει για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Έτσι, απανωτοί και άδικοι φόροι για τον εργαζόμενο λαό που πληρώνει το 95% των φόρων, ενώ μόλις το υπόλοιπο 5% πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο. Επιπλέον, βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση ,πολιτική προστασία γίνονται «ατομική ευθύνη», μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα καθώς αποτελούν κόστος για το κράτος και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Την ίδια ώρα βέβαια διατροφικές αλυσίδες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν δις τζίρο, εταιρείες ενέργειας σπάζουν ρεκόρ κερδοφορίας το ένα μετά το άλλο, οι τράπεζες απολαμβάνουν τη φοροασυλία τους, οι εφοπλιστές φορολογούνται οικειοθελώς και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν ψίχουλα.
Να προσθέσουμε σε όλα αυτά, τα δις που δίνονται για πολεμικές δαπάνες, για την εμπλοκή της χώρας μας στο μακέλεμα των λαών αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού μας, γιατί καμιά σχέση δεν έχει με την προστασία των συνόρων η αποστολή φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, η διοίκηση της ιμπεριαλιστικής αποστολής στη Λάρισα, η παραχώρηση του αεροδρομίου της Ελευσίνας στους αμερικάνους.
Αυτή την πολιτική εφαρμόζει και η δημοτική αρχή του Δήμου Χαλκιδέων όπως αποτυπώνεται και από τον Προϋπολογισμό του 2024.
Υπηρεσίες και αρμοδιότητες που περνούν από το κεντρικό κράτος στο δήμο, χωρίς την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση, φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών και μικρών επαγγελματιών και έργα για τις ανάγκες επιχειρηματικών ομίλων, για να δουλεύουν μεγαλοεργολάβοι και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Είναι γεγονός, ότι οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια επωμίζονται με όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς όμως να αυξάνεται ανάλογα και η κρατική χρηματοδότηση προς αυτούς. Αποτελεί όμως ερώτημα αν οι κρατικοί πόροι από τους ΚΑΠ που δικαιούμαστε ως Δήμος αποδίδονται ή και κατά πόσο αυτοί οι πόροι διεκδικούνται από τη δημοτική αρχή.
Η φετινή χρηματοδότηση του δήμου από κρατικές επιχορηγήσεις αγγίζουν περίπου τα 20εκ. χωρίς ιδιαίτερη διαφορά από πέρυσι.
Ενδεικτικά να πούμε πως αυτή η χρηματοδότηση περιλαμβάνει εκτός των άλλων 1,1 εκ. για τις λειτουργικές ανάγκες των 136 σχολείων που έχει ο Δήμος μας και 369χ. για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων!
Είναι σε όλους μας γνωστή η άθλια κατάσταση που βρίσκονται πολλά από τα σχολικά κτίρια, με νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών χωρίς προαύλιο χώρο, σε κοντέινερς, κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί για αντισεισμική θωράκιση. Ακόμη και οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία των καθαριστριών των σχολικών μονάδων είναι πετσοκομμένες και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν ώστε να εξασφαλίζεται η υγιεινή στις σχολικές κοινότητες, ακόμη κι αν ο δήμος προσθέτει από ιδία έσοδα.
Πως είναι άλλωστε δυνατόν να καθαριστούν 136 σχολεία από 119 καθαρίστριες και μάλιστα χωρίς να είναι όλες πλήρους απασχόλησης σε συνθήκες εργασιακής ομηρίας;
Στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι πιστώσεις για τους παιδικούς σταθμούς.Τη στιγμή μάλιστα που για τη χρονιά 2023-24 , από τις 470 αιτήσεις γονέων που έγιναν συνολικά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έγιναν δεκτά 291 νήπια και από 142 αιτήσεις για βρέφη, έγιναν δεκτά τα 97. Ο λόγος;
Οι δομές του Δήμου δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμά τους στη δωρεάν προσχολική αγωγή δεκάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών και οι γονείς να επιβαρύνονται οικονομικά.
Βεβαίως, οι αιτήσεις αυτές αφορούν μόνο όσους ήταν μέσα στα εισοδηματικά κριτήρια, είναι ενδεικτικό ότι ένα ζευγάρι μισθωτών με δυο παιδιά και μικτό μισθό 1000 ευρώ ο καθένας δε δικαιούται voucher, ενώ αιτήσεις δεν έκαναν όσοι εργάζονται μετά τις 4μμ ή δεν έχουν τρόπο μεταφοράς καθώς οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δε διαθέτουν σχολικό λεωφορείο.
Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα ΚΔΑΠ του Δήμου όπου παρά την αναγκαιότητα ύπαρξής τους απαξιώνονται με τη μέθοδο των αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων της ακραίας φτώχιας, ώστε πολύ λιγότερα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν.
Τα έσοδα δε, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, δεν καλύπτουν καν τις αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού των υπηρεσιών του Δήμου. Υπηρεσίες που ούτως ή άλλως είναι υποστελεχωμένες.
Η πλειονότητα των ελάχιστων νέων προσλήψεων έχουν ημερομηνία λήξεως.Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις δίμηνες συμβάσειςτους, ή εργαζομένων που καταφεύγουν επανειλημμένα σε ασφαλιστικά μέτρα για να μείνουν στη δουλειά τους.
Ταυτόχρονα, τμήματα των υπηρεσιών παραδίδονται σε εργολάβους αφού λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυξάνοντας έτσι τα έξοδα παροχών του Δήμου προς τρίτους, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό.
Δεδομένης της μειωμένης χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους που προφανώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών, ο Δήμος καλύπτει τα κενά του με ιδία έσοδα ύψους 15,6 εκ. τα οποία είναι αυξημένα στο σύνολό τους κατά 790χ.
Από αυτά, τα 9.3 εκ. αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη από καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και είναι αυξημένα κατά 15% (1,2εκ.) από πέρυσι.
Που σημαίνει απλά πως οι εργαζόμενοι ανάμεσα σε όλα τα άλλα που τους βασανίζουν και προαναφέραμε θα έχουν επιπλέον χαράτσια για υπηρεσίες του Δήμου που θα έπρεπε να τους εξασφαλίζονται δωρεάν.
Δεν μπορεί το κόστος για τα αυξημέναέξοδα του δήμου να μετακυλύεται στους δημότες . Θα πρέπει οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, η ύδρευση/αποχέτευση, η διαχείριση των απορριμμάτωννα καλύπτονται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό .
Ακόμα όμως και η διαχείριση των μειωμένων εσόδων από την κρατική επιχορήγηση δε γίνεται με κριτήριο την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επαγγελματιών. Αντίθετα από την πολιτική των δημοτικών τελών ουσιαστικά ωφελούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μεγάλα s/m, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αλυσίδες καταστημάτων στην εστίαση και το εμπόριο. Τι θα μπορούσε να γίνει;
Παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Πάτρας όπου έχει μειώσει δραστικά τα ανταποδοτικά τέλη σε κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών και έχει δημιουργήσει διαφορετικούς επαγγελματικούς συντελεστές ώστε να πληρώνουν πολύ περισσότερα επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία.
Το υπόλοιπο τώρα τμήμα των εσόδων του Δήμου προέρχεται από δάνεια ή επιχορηγήσεις προγραμμάτων της ΕΕ ( ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, κλπ) για επενδυτικά έργα. Να σημειωθεί βέβαια, πως όλα αυτά τα κονδύλια της προέρχονται από την άμεση και έμμεση φορολογία των λαών όλης της Ευρώπης.
Στην πλειονότητά τους , συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και αφορούν την τουριστική ανάπτυξη με τους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό να εργάζονται σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης και ένα εμπορικό κέντρο που προφανώς δε θα ενισχύει τους μικροεπαγγελματίες που ούτως ή άλλως δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα έξοδα και τη νέα άδικη φορολόγησή τους.
Αφορούν την πράσινη ανάπτυξη όπου η ανακύκλωση παραδίδεται σε μεγάλες εταιρείες ανακύκλωσης και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει άλυτο αφού αντιμετωπίζεται αποσπασματικά με κριτήριο το κέρδος και όχι την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας τωνκατοίκων της πόλης.
Ενδεικτικά κάποια από αυτά τα έργα για το Δήμο Χαλκιδέων είναι οι έξυπνες πόλεις, το open mall, οι γωνιές ανακύκλωσης, οι αναπλάσεις στο κέντρο στα πλαίσια της ¨Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας¨ κ.α.
Ανάμεσα σε αυτού του είδους τα έργα υπάρχουν και δύο σχολεία που μάλλον δεν έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση, αφού για παράδειγμα, για το 26Ο Δημοτικό από τα 4.9 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί για το 2023 δόθηκαν 200χ. ενώ αντίθετα για το open mall από τα 5.5 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί δόθηκαν τα 2,7εκ.
Είναι προφανές πως η κατεύθυνση της ΕΕ στα εν λόγω προγράμματα είναι προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων σε διαφορετικά πεδία δράσης στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης και καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Ανάγκες που έχουν να κάνουν με σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, ειδική αγωγή αντίστοιχη της αυξημένης φροντίδας αυτών των παιδιών , δομές υγείας και πρόνοιας, προστασία από φωτιές και πλημμύρες, αντισεισμική θωράκιση, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού προσβάσιμες δωρεάν από το λαό.
Επιπλέον, για το 2023 από τα 39.3εκ. που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί, ο Δήμος έχει λάβει τα 8εκ. Δηλαδή μιλάμε για λόγια ή σωστότερα έργα του αέρα!
Την ίδια μοίρα έχουν και οι επιχορηγήσεις για τις καταστροφές από τη ΘΑΛΕΙΑ που ακόμη δίνονται ….σχεδόν 4 χρόνια μετά! Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και η ίδια η ΕΕ, με τη ζυγαριά του κόστους-οφέλους τα αντιπλημμυρικά έργα θεωρούνται άσκοπο να χρηματοδοτούνται αν δεν προστατεύουν επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Επίσης στον προϋπολογισμό δεν αναφέρονται κονδύλια για τα ΕΠΑΛ και το ΕΕΕΕΚ παρά την πρόθεση που εξέφρασε η δημοτική αρχή σε προηγούμενη συνεδρίαση, ότι θα μπουν στη ¨Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη¨ για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024 δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες του λαού της πόλης μας γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε. Συναινεί στην εχθρική για το λαό πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της σε τοπικό επίπεδο μειώνοντας τη χρηματοδότηση και ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα.
Σχεδιασμοί που έχουν να κάνουν με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι με την βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας σε δημόσιες δομές υγείας πρόνοιας, με ασφαλή σχολεία, πολιτική προστασία, ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό στον αθλητισμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου