Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Επικίνδυνη η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για την επικίνδυνη κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών Ευβοίας, που επιδεινώνεται μετά και τη μετακίνηση Ιατρών από το Κ.Υ. προς άλλες δομές Υγείας

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Ψαχνών με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προσφέρει ακόμη και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Το Κ.Υ. Ψαχνών έχει στην ευθύνη του 14 Περιφερειακά Ιατρεία που εκτείνονται στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, στις Δημοτικές Ενότητες Ν. Αρτάκης, Ληλαντίων, Αυλίδας και Ανθηδώνας του Δήμου Χαλκιδέων, στη Δημοτική Ενότητα Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας. Δηλαδή, ο πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου εξήντα χιλιάδες κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ακόμα περισσότεροι, και όλοι αυτοί σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση από το Αιγαίο μέχρι τη Βοιωτία. 

Μόνο στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, όπου εδρεύει το Κ.Υ. Ψαχνών υπάρχουν 8 βιομηχανίες με περίπου 1.300 εργάτες και το παράρτημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ με περισσότερους από 1.500 φοιτητές, εργαζόμενους και διδακτικό προσωπικό.

Όλος αυτός ο πληθυσμός ουσιαστικά είναι ακάλυπτος καθώς τα κενά, με βάση το οργανόγραμμα είναι δραματικά. Συνολικά, από τις 106 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού υπηρετούν μόλις 45 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 4 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ταυτόχρονα, ελλείψεις παρουσιάζονται σε αναλώσιμα, ενώ σε απαξίωση βρίσκεται και ο τεχνολογικός εξοπλισμός.

Όπως είναι φυσικό, το προσωπικό είναι κατάκοπο, με χρωστούμενα ρεπό από την εποχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

- Υπηρετούν 24 Γενικοί Ιατροί και 3 Αγροτικοί που στελεχώνουν και τα 14 Περιφερειακά Ιατρεία των 43 κοινοτήτων.

- Δεν υπάρχει καθόλου Παιδίατρος (προβλέπονται 4 θέσεις), Επισκέπτης Υγείας (προβλέπονται 8 θέσεις), Οδοντίατρος (προβλέπονται 5 θέσεις), Φυσιοθεραπευτής (προβλέπονται 2 θέσεις), Κοινωνικός Λειτουργός (προβλέπονται 3 θέσεις).

- Ο Χειρούργος έρχεται μόλις 7 απογεύματα το μήνα με μεταφορά από το Κ.Υ. Χαλκίδας.

- Για τις ανάγκες της 24ωρης εφημέρευσης του Κ.Υ. Ψαχνών οι Αγροτικοί Ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων κάνουν εφημερίες στο Κ.Υ. με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.

- Υπηρετούν μόλις 9 νοσηλευτές, οι 3 συμβασιούχοι, από 13 που προβλέπεται.

- Υπάρχει μόλις 1 τεχνολόγος για τη διενέργεια ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων, ενώ δεν υπάρχει Ιατρός Ακτινολόγος.

- Ο μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου είναι αποσπασμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

- Ο Δερματολόγος έρχεται περίπου μία φορά το μήνα από το Κ.Υ. Χαλκίδας όπου υπηρετεί.

Ακόμα, πέραν του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, μεγάλες περιοχές όπως το Βασιλικό (6.500 κάτοικοι), η Ν. Αρτάκη (10.000 κάτοικοι) η Δροσιά (6.000 κάτοικοι) και η Ερέτρια (4.000 κάτοικοι) καλύπτονται μόνο με Αγροτικούς Ιατρούς, ορισμένες μέρες την εβδομάδα και μόνο πρωί.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση που έχει προκαλέσει δικαιολογημένες, μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, έρχεται τώρα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια να μεταφέρει ακόμα ένα Γενικό Ιατρό στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου για να “μπαλώσει” τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και εκεί, αναπαράγοντας τα οξυμένα προβλήματα.

Είναι αυτονόητο πως με αυτές τις συνθήκες δε μπορούμε να μιλάμε ούτε για στοιχειώδη κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ούτε για την αναγκαία άμεση σύνδεση του Κέντρου Υγείας με χώρους δουλειάς, σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Αντί για αυτά, σε μια εποχή που υπάρχει πληθώρα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τεχνικά μέσα και μηχανήματα, όπου η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει άλματα και μπορούν να σώζουν ζωές από ασθένειες ο λαός υποφέρει καθώς η Υγεία αντιμετωπίζεται ως κόστος από τις κυβερνήσεις και ταυτόχρονα ως χώρος για «χρυσές δουλειές» από επιχειρηματικούς ομίλους. Φουντώνει η εμπορευματοποίηση και διαιωνίζεται η υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, η υποστελέχωση και συγχώνευση ιατρικών υποδομών, μετακινήσεις προσωπικού και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Έτσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ελλιπέστατου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, έτσι ώστε:

- Να σταματήσουν οι μετακινήσεις Ιατρών με «εντέλλεσθε».

- Να γίνει άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. Ψαχνών, των Περιφερειακών Ιατρείων της δύναμής του καθώς και του Π.Π.Ι. Σκύρου.

- Να υπάρξει προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών, όπως test Pap κ.α.

- Να εκσυγχρονιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι υποδομές του Κ.Υ. και των ΠΙ, να πραγματοποιούνται μικροβιολογικές εξετάσεις.

- Να δημιουργηθεί σταθμός του ΕΚΑΒ στα Ψαχνά.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...