Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ερώτηση στη βουλή για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καρύστου

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καρύστου.

Επανερχόμαστε άλλη μια φορά για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Καρύστου καθώς η Κυβέρνηση δεν απάντησε τόσο στην Ερώτηση που καταθέσαμε το Σεπτέμβρη του 2023, όσο και στην Αναφορά μας το Νοέμβρη του ίδιου έτους.

Όλο αυτό το διάστημα το Νοσοκομείο Καρύστου συνεχίζει να λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις, ιδιαίτερα μετά τις συνεχόμενες αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού τους προηγούμενους μήνες. 

Έτσι, παρά την υπερπροσπάθεια του προσωπικού του, δε μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της περιοχής. 

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση στους κατοίκους του δήμου Καρύστου και στο προσωπικό του Νοσοκομείου και τους έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Το Νοσοκομείο Καρύστου καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφικά περιοχή, με έντονο ανάγλυφο και πληθυσμό 12.000, που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται. 

Περιοχή απομακρυσμένη από τη Χαλκίδα και το Γενικό Νοσοκομείο, με κακό οδικό δίκτυο και τους χειμερινούς μήνες αραιή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αττική. 

Δηλαδή, το Νοσοκομείο Καρύστου ουσιαστικά εκπληρώνει ρόλο δευτεροβάθμιας μονάδας υγείας και απαιτεί πολύ μεγαλύτερη στελέχωση από το ξεπερασμένο πια οργανόγραμμα.

Στο Νοσοκομείο Καρύστου υπηρετούν:
  • Μόλις ένας επικουρικός Ορθοπεδικός, από δύο μόνιμους μέχρι πρόσφατα.
  • Δύο Καρδιολόγοι, από τρεις που υπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα.
  • Μόλις δύο Αναισθησιολόγοι, από τρεις μέχρι πριν λίγους μήνες. Εξέλιξη που δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων.
  • Μόλις δύο Παθολόγοι που δεν επαρκούν για να καλύψουν τα επείγοντα περιστατικά, τις κλινικές και τις εφημερίες με αποτέλεσμα οι Γενικοί Γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων να υπολογίζονται στη δύναμη του Νοσοκομείου.
  • Δύο Παιδίατροι που δεν αρκούν για να υπάρχει καθημερινή Παιδιατρική κάλυψη στην περιοχή.
  • Μόλις ένας Γυναικολόγος.
Ενώ, δεν υπηρετούν καθόλου Οφθαλμίατρος, Φαρμακοποιός, Νεφρολόγος, Φυσικοθεραπευτής και Κοινωνικός Λειτουργός. Σημαντικές είναι επίσης οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης.

Οι Αγροτικοί Ιατροί, λόγων των ελλείψεων αυτών, δεν επισκέπτονται τακτικά τα χωριά, ενώ στα Αγροτικά Ιατρεία δεν υπάρχει υποδομή για να γίνονται κάποιες απλές προληπτικές εξετάσεις, ορισμένα, όπως στο Γιαννίτσι στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια ή με δύσκολη πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Μάλιστα, αυτές οι ελλείψεις υπάρχουν ενώ το μισό προσωπικό του Νοσοκομείου αποτελούν επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Πέρα από τις παραπάνω ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθυστέρηση της κατασκευής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, καθώς η χρηματοδότησή της δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί η υποδομή της μονάδας για του περισσότερους από 50 νεφροπαθείς της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί συνέπεια της χρόνιας «ανθυγιεινής» - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού ως κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και ως πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ομίλους, στο πλαίσιο της εντεινόμενης υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Αυτή η πολιτική είναι που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ιατρικού και κυρίως του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού να είναι όμηροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και επιπλέον οδηγεί γιατρούς σε παραίτηση, αναζητώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
  • Να καλυφθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό, τα κενά που προέκυψαν από τις αποχωρήσεις ιατρών του προηγούμενου έτους (Ορθοπεδικοί, Καρδιολόγος, Αναισθησιολόγος, Οφθαλμίατρος, Νεφρολόγος).
  • Να καλυφθούν τα υπόλοιπα κενά στο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
  • Να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Την εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
  • Τον εκσυγχρονισμό των Αγροτικών Ιατρείων.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...