Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Αδαμάντιος Σιάγκας: Ενημέρωση συνδημοτών για τα υποθηκοφυλακεία Καρύστου και Μαρμαρίου

Στις 6 Μαρτίου 2024 τα Υποθηκοφυλακεία Καρύστου και Μαρμαρίου σταματούν την λειτουργία τους και υπεισέρχονται στον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και συγκεκριμένα η αρμοδιότητα τους μεταφέρεται στο Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου Χαλκίδας.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι μεταγραφές των συμβολαίων που αφορούν τις περιφέρειας της Καρύστου του Καφηρέα και του Μαρμαρίου θα γίνονται στην Χαλκίδα, όπου θα πρέπει ο κάθε δημότης που επιθυμεί να μεταγράψει το συμβόλαιό του να ταξιδέψει για να κάνει την μεταγραφή, ή, να εξουσιοδοτήσει κάποιον γραπτώς και με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής επί της εξουσιοδότησης να κάνει την μεταγραφή και να πληρώσει τα τέλη μεταγραφής για λογαριασμό του.

Ήδη αυτό συμβαίνει από τις 18/12/2022 με την περιφέρεια των Στύρων όπου εκεί η μετάβαση στον Φορέα έγινε στις 17/12/2022.

Κατανοείτε όλοι πιστεύω την τεράστια ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε δημότη του Δήμου Καρύστου που θα υποβληθεί μετά την δεκαετή ταλαιπωρία με την εφορία που έφυγε από την Κάρυστο και πήγε στην Κύμη, άλλη μία (μεγαλύτερη) ταλαιπωρία, να πηγαίνει για μία μεταγραφή ενός συμβολαίου που την έκανε στο μέρος του μέχρι σήμερα και άμεσα σε μία δύο το πολύ μέρες, σε ένα μέρος που απέχει το λιγότερο 2 ώρες από εδώ. (και θα κάνει 2-3 μήνες κατ’ ελάχιστο, να γίνει η μεταγραφή).

Αυτά είναι τα γεγονότα. Επίσης γεγονός είναι ότι ηλεκτρονικά μέχρι να οριστικοποιηθεί το Κτηματολόγιο στην Εύβοια δεν μπορεί να γίνει καμία μεταγραφή. 

Η δε ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων Καρύστου και Μαρμαρίου ούτε καν έχει ξεκινήσει. Αλλά και να ξεκινήσει κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα διαρκέσει. Συν το γεγονός ότι θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα συμβόλαια μεταγραμμένα την τελευταία εικοσαετία και όχι το σύνολο των μεταγραμμένων συμβολαίων που ξεκινούν από το έτος 1852 περίπου.

Άρα μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών (ψηφιοποίησης και ολοκλήρωσης της Κτηματογράφησης) η διαδικασία μεταγραφής των συμβολαίων για Κάρυστο και Μαρμάρι, θα γίνεται ΜΟΝΟ μέσω του Υποκαταστήματος Χαλκίδας, στην Χαλκίδα.

Το μόνο που προφορικά μας έχει γίνει γνωστό είναι η δέσμευση τόσο του προέδρου του Κτηματολογίου κυρίου Σακαράτσιου όσο και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιο σε θέματα Κτηματολογίου κυρίου Κυρανάκη ότι τα αρχεία των ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΊΩΝ Καρύστου και Μαρμαρίου (και ενδεχομένως αργότερα και των Στύρων) θα παραμείνουν εδώ σε κτίριο που θα μισθώσει σε λίγο καιρό ο Δήμος Καρύστου, μέσα στην Κάρυστο, με επιμέλεια του Δημάρχου Καρύστου κυρίου Ραβιόλου.

Από μέρος μου, έγινε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τα παραπάνω ζήτημα της παραμονής των αρχείων στον τόπο μας, για να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους των παλιών συμβολαίων, τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως πολίτες, για τους οποίους τα Υποθηκοφυλακεία μας ήταν και είναι πάντα ανοικτά και εξυπηρετούν ακόμα και εκτός ωραρίου λειτουργίας (πράγμα το οποίο έχει σταματήσει να συμβαίνει για τα Στύρα που το αντίστοιχο κατάστημα αρχειοφυλακείο στην Χαλκίδα είναι ανοικτό μόνο Τρίτη και Πέμπτη).

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν, η κυρία Κανακάρη, υπάλληλος του Υποθηκοφυλακείου Καρύστου, ο κύριος Πολυχρόνης Πολυχρονίου δημοτικός σύμβουλός του Δήμου Καρύστου, συνεπικουρούμενος αρχικά από τον κύριο Κεδίκογλου, βουλευτή Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, και κατόπιν η κυρία Καραμπατσώλη επίσης βουλευτή Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας και ο κύριος Νίκος Αντωνίου πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών Αθηνών .

Με τον κύριο Κεδίκογλου έγινε ένα ραντεβού τον Οκτώβριο του 2023 στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Κυρανάκη στο οποίο ο Υφυπουργός μας υποσχέθηκε να μείνουν τα αρχεία στον Δήμο Καρύστου.

Με την κυρία Καραμπατσώλη έγιναν δύο σημαντικότερα ραντεβού.

Ένα στις 12 Δεκεμβρίου 2023 στα γραφεία του Κτηματολογίου όπου παρευρέθηκαν, πλην εμού, και της κυρίας Καραμπατσώλη, ο κύριος Νίκος Αντωνίου πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών Αθηνών (επιμελεία του οποίου, μαζί την κυρία βουλευτή, κλείστηκε το ραντεβού), η κυρία Αντωνία Βαθάκου συμβολαιογράφος και Υποθηκοφύλακας Σκύρου και η κυρία Κανακάρη και από το Κτηματολόγιο ο πρόεδρος κύριος Σακαρέτσιος, η κυρία Μαρκέλου διευθύνουσα σύμβουλος και άλλα δύο στελέχη του Κτηματολογίου εκ των οποίων η μία ήταν έμμισθη δικηγόρος ονόματι Κουτσούρη.

Εκεί προς το τέλος της συζήτησης και αφού ο πρόεδρος μας ενημέρωνε ότι δεν γίνεται να παραμείνουν για πολύ καιρό τα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων στην Κάρυστο όπως ζητούσαμε, μετά από παρέμβαση της κυρία Καραμπατσώλη, ΧΩΡΙΣ να το ζητήσουμε ο πρόεδρος του Κτηματολογίου κύριος Σακαρέτσιος μας είπε ότι λόγω της απόστασης που έχουμε από την Χαλκίδα, του γεγονότος ότι η περιοχή μας έχει χαρακτηριστεί ως άγονη γραμμή σε συνδυασμό με την νησιωτικότητα της Εύβοιας (διότι η Εύβοια πρωτίστως είναι ένα πολύ μεγάλο νησί, λίγο μικρότερο της Κρήτης ([που έχει 4 Κτηματολογικά Γραφεία!!!!] και όχι μόνο ένας Νομός), και αφού συμβουλεύτηκε την νομική σύμβουλο του Κτηματολογίου που ήταν παρούσα, θα ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ το ενδεχόμενο να γίνει παράρτημα-υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου στην Κάρυστο. Ρώτησε δε, την κυρία Κουτσούρη αν προβλέπεται κάτι ΄τέτοιο και αυτή απάντησε θετικά.

Κατόπιν στις 10 Ιανουαρίου 2024 ημέρα Τετάρτη έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Κυρανάκη, παρουσία εμού, της βουλευτού κυρία Καραμπατσώλη, του κυρίου Αντωνίου, του κυρίου Πολ. Πολυχρονίου, του Δημάρχου Καρύστου κυρίου Ραβιόλου, στο οποίο ο Υφυπουργός μας υποσχέθηκε (και αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον κύριο Σακαρέτσιο), ότι εφόσον ο Δήμος Καρύστου επιμεληθεί να βρει χώρο όπου θα στεγαστεί το κτίριο του υποκαταστήματος-παραρτήματος Κτηματολογικού Γραφείου, είναι σύμφωνος να προχωρήσει το θέμα και να δημιουργηθεί στην Κάρυστο υποκατάστημα Κτημ. Γραφείου.

Παρόλα αυτά ήδη από τις 9/1/2024, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου κ. Σακαρέτσιος, είχε υπογράψει απόφαση για την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Καρύστου και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Χαλκίδα. Το ίδιο έγινε και με για το Υποθηκοφυλακείου Μαρμαρίου στις 15/1/2024.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα στο γραφείο του κυρίου Δημάρχου Καρύστου Ελ. Ραβιόλου στις 22/1/2024 ο πρόεδρος του κτηματολογίου κύριος Σακαρέτσιος μας είπε ότι δεν γίνεται να συσταθεί υποκατάστημα στην Κάρυστο γιατί ο νόμος είναι φιξ και δεν αλλάζει!!!!Δηλαδή στις 12/12/2023 μας είπαν ότι προβλέπεται από το Νόμο η σύσταση και άλλων υποκαταστημάτων (και γιατί να μην προβλέπεται άλλωστε) και θα κοιτάξουν πως μπορούν να το κάνουν κα στις 22/1/2024 μας είπαν ο νόμος είναι φιξ και δεν αλλάζει!! Κοροϊδία χοντρή δηλαδή. 

Ο Νόμος και βέβαια αλλάζει, αλλά δεν θέλουν να το κάνουν, πολύ απλά. Η μόνη προφορική μέχρι σήμερα ¨δέσμευση¨ είναι η μόνιμη παραμονή των αρχείων της Καρύστου και του Μαρμαρίου στην Κάρυστο. καθώς και παραμονή της υπαλλήλου του Υποθηκοφυλακείου Καρύστου κυρίας Κανακάρη. Στα λόγια όπως είπα μέχρι τώρα.

Τέλος κλείνοντας, ήθελα να αναφέρω την χαλαρή στάση όλων των τοπικών παραγόντων, πλην του κυρίου Πολ. Πολυχρονίου, την αδιάφορη στάση των Βουλευτών του Νομού, πλην της κυρίας Καραμπατσώλη (και του κυρίου Κεδίκογλου στην αρχή), στάση η οποία δεν βοήθησε, ούτε βοηθά στην επίτευξη του στόχου της δημιουργίας ενός υποκαταστήματος σε μία τόσο απομακρυσμένη, από το κέντρο, περιοχή, όπως η δική μας. 

Κρίμα.. Φεύγουν όλες οι Υπηρεσίας από τον τόπο μας και οι πιο πολλοί κοιτούν με βλέμα απλανές, μην πω ότι κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Αδαμάντιος Σιάγκας
Συμβολαιογράφος
Μαρμάρι Εύβοιας

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...