Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου- Πρόβλημα μεταφοράς των εκπαιδευόμενων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Σε κοινοβουλευτική του ερώτηση που συνυπογράφουν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Συμεών Κεδίκογλου ζητάει απαντήσεις από τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εσωτερικών σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των εκπαιδευόμενων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 78 «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» (ΣΔΕ) στις
13 Περιφέρειες της χώρας. Σήμερα, καταγράφονται προβλήματα στη μεταφορά εκπαιδευομένων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε 11 από τις 13 Περιφέρειες.

Ειδικότερα, υπάρχουν Περιφέρειες οι οποίες καλύπτουν τη δωρεά μεταφορά σε κάποιους νομούς ενώ σε άλλους όχι. Δηλαδή εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε περιφερειακής Ενότητας.

Το 2013 ο Συμεών Κεδίκογλου επί των ημερών του στο υπ. Παιδείας (2013-2014) ίδρυσε το ΣΔΕ στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (Στροφυλιά) κι έτσι καλύφθηκε όλη η Εύβοια καθώς υπήρχε ήδη το ΣΔΕ Αλιβερίου. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε από τους σπουδαστές.

Με την αιφνιδιαστική κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024 για τους εκπαιδευόμενους των δύο Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) του Νομού δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην ολοκλήρωση των σπουδών των εκπαιδευομένων (Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας 72 εκπαιδευόμενοι, 71 μεταφερόμενοι & Αλιβερίου 61 εκπαιδευόμενοι, 40 μεταφερόμενοι), καθώς και στη λειτουργία των σχολείων γενικότερα.

Βρίσκουμε αδιανόητο περιφέρειες που σκορπούν εκατομμύρια σε διάφορες φιέστες να βρίσκουν «πάτημα» σε μια ερμηνεία του νόμου όταν πρόκειται για τέτοιο ζήτημα.

Το υπουργείο μπορεί εύκολα να λύσει το ζήτημα. Άλλως υποθέτουμε βάσιμα ότι είναι ταξική επιλογή έναντι ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι τα ΣΔΕ ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και εκπαιδεύουν πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο αποδίδοντας πολλαπλάσιο όφελος στο κοινωνικό σύνολο.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Τι σκοπεύουν να πράξουν για την αποκατάσταση της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης των εκπαιδευομένων των ΣΔΕ, ως ενηλίκων μαθητών της υποχρεωτικής, τυπικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα;

-Τι σκοπεύουν να πράξουν για την αποκατάσταση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών ΣΔΕ, όπως συμβαίνει και με τους μαθητές των υπολοίπων τύπων δημόσιων ελληνικών σχολείων; Θα προχωρήσουν αν κρίνεται αναγκαίο σε τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...