Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Ερώτηση στη βουλή για το νέο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας

Η ανέγερση του νέου κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας υλοποιήθηκε από εργολαβική εταιρεία υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας. 

Από την προσωρινή παράδοση του κτιρίου στο Δήμο Ερέτριας προς χρήση, εδώ και τρία χρόνια (η τρέχουσα σχολική χρονιά είναι η τρίτη κατά σειρά, στην οποία λειτουργεί πλέον το σχολείο), παρά τη διαρκή αλληλογραφία της Διεύθυνσης του σχολείου καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς, του Δήμου Ερέτριας και των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., δεν έχει δοθεί καμία λύση μέχρι σήμερα στα σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα του σχολείου. Συγκεκριμένα στο νέο σχολείο παρατηρούνται:

- Ρωγμές στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου.

- Έντονη υγρασία σε τοίχο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

- Ανεπαρκής μόνωση του σχολείου.

-Ακατάλληλες τουαλέτες μαθητών. Μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, αφού πέρασαν δύο σχολικές χρονιές με λύματα να πλημμυρίζουν τις τουαλέτες, παραμένει η υποδομή ακατάλληλη για παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, καθώς δημιουργήθηκαν ανισόπεδα επίπεδα και οι τουαλέτες συνεχίζουν να πλημμυρίζουν με νερά κατά τις βροχερές μέρες.

- Προβλήματα στεγάνωσης σε εξωτερικά κουφώματα.

- Ακαταλληλότητα του προαυλίου χώρου για χρήση ως τέτοιου σε δημοτικό σχολείο με 160 και πλέον μαθητές (μη επαρκής διαθέσιμος χώρος, υψομετρικές διαφορές, καπάκια βόθρων, εγκαταστάσεις air-condition στο έδαφος κα.) Παράλληλα στην αυλή λιμνάζουν νερά όταν βρέχει. Ήδη έχει σημειωθεί σοβαρό ατύχημα σε παιδί με κάταγμα χεριού λόγω αυτής της κατάστασης, στις 14/11/2022.

- Οι τοίχοι του σχολείου δεν έχουν τη σκληρότητα που απαιτείται στη συνήθη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου.

- Η είσοδος του σχολείου βρίσκεται σε ένα στενό δρόμο διπλής κατεύθυνσης, χωρίς διευθέτηση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολα η αποβίβαση των μαθητών. Παράλληλα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με αυτή την κατάσταση θα κινδυνέψουν οι ζωές των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.

- Το κτίριο τοποθετήθηκε σχεδόν στην κοίτη ρέματος, γεγονός για το οποίο δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τέλος, ενώ τα δημοτικά σχολεία, ακόμα, αποτελούν σχολεία με αναφορά σε συγκεκριμένη γειτονιά, το συγκεκριμένο σχολείο κατασκευάστηκε μακριά από τη γειτονιά στην οποία αναφέρεται, γεγονός που δημιουργεί και προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από το ένα λεωφορείο που έχει ναυλωθεί για τη μεταφορά των μικρών μαθητών από ένα σημείο της γειτονιάς προς το σχολείο.

Για την κατάσταση αυτή έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις μέχρι και την σημερινή, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές. 

Όλα αυτά τα χρόνια αντί να ενισχυθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων με προσωπικό και μέσα, αντί να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο οικοδόμησης και εξυγίανσης της σχολικής στέγης, ο Οργανισμός απαξιώθηκε με πλήθος νομοθετήματα, άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών και την παράδοσή όλων των υποδομών σε εργολαβίες και επιχειρηματικά συμφέροντα με τα αποτελέσματα να είναι τέτοια, όπως η κατάσταση στο νέο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας.

Προειδοποιούμε πως τα προβλήματα, που έχουν συσσωρευτεί στο νέο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και δεν χωράει άλλη καθυστέρηση.

Οι 170 και πλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί καθώς και οι γονείς έχουν γίνει θύματα σε ένα διαρκές μπαλάκι για το ποιος έχει ευθύνη, πώς θα λυθούν τα προβλήματα και τελικά αν θα έχουν ένα ασφαλές σχολείο τα παιδιά της Ερέτριας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

- Να παραδοθεί άμεσα ένα κατάλληλο σχολείο από κάθε άποψη στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας,

- Να δοθεί λύση στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Δελής Γιάννης
Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...