Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Κάρυστος: Ανεμογεννήτριες δίπλα σε δρόμους σε χωριό στο Καφηρέα – τι αναφέρει η νομοθεσία

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, μεταβαίνοντας προς το χωριό Ευαγγελισμός, καθώς και κατά την επιστροφή, φωτογραφήθησαν οι θέσεις ανεμογεννητριών που δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι δίπλα στο δρόμο από όπου κινούνται οχήματα.

Η εγκατάσταση αυτών εκτός από παράνομες είναι και επικίνδυνες καθότι η αποκοπή πτερυγίου ή μέρος της ατράκτου μπορεί να αποβεί επιζήμια.

Γενικά (το παρακάτω απόσπασμα είναι από διαδικτυακό κόμβο)

Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών κοντά σε δρόμους μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών, ειδικά αν η ανεμογεννήτρια βρίσκεται σε περιοχή με υψηλές ταχύτητες αέρα ή σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία της.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν κανονιστικά πλαίσια που καθορίζουν τις αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες και τους δρόμους και τις κατοικημένες περιοχές. Αν αυτά τα πλαίσια δεν τηρούνται, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να απαιτήσουν τη μετακίνηση ή την αναστολή λειτουργίας της ανεμογεννήτριας.

Νομοθεσία

1.) Το χωροταξικό των ΑΠΕ του 2008 (ΦΕΚ Β 2464/2008, παράρτημα II) , ορίζει σαφείς αποστάσεις από δρόμους αρμοδιότητα ΟΤΑ καθορίζοντας ελάχιστη απόσταση (1,5d) όπου d διάμετρος της πτερωτής δηλ. αν είναι 82μ. τότε πρέπει η απόσταση να είναι 123μ. κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει.

οι αποστάσεις από δρόμους, όπως εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και κοινοτικό οδικό δίκτυο, η απόσταση ασφαλείας από τα όρια της ζώνης απαλλοτρίωσης του οδικού είναι 1,5d . (όπου d η διάμετρος φτερωτής)

2.) Οι ανεμογεννήτριες αυτές είναι δίπλα σε δρόμο κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο Υ.Α. Δ6/Φ1/οικ.13310/2007 Φ.Ε.Κ. 1153/Β` 10.7.2007, άρθρο 13 Αποστάσεις ασφαλείας ανεμογεννητριών δ) από επαρχιακή οδό, ή ανωτέρας κατηγορίας δρόμο ή κοινόχρηστο χώρο, τουλάχιστον ίση με το ύψος του πύργου της ανεμογεννήτριας.

3.)Παράλληλα η υπ’ α.π. οικ. 152443/05-10-2015 ΥΑ ΕΠΟ αναφέρει σχετικά με τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στο Καφηρέα και τα συνοδα τους εργα, ότι «Η παρούσα απόφαση καθώς και η υπ’ α.π. οικ. 152443/05-10-2015 ΥΑ ΕΠΟ ισχύουν με την επιφύλαξη ότι δεν αντίκειται σε πολεοδομικές και άλλες ισχύουσες διατάξεις που τυχόν κατισχύουν αυτών».

Η φωτογραφία είναι δυτικά της περιοχής του χωριού Ευαγγελισμός πρόκειται για ανεμογεννήτριες του ΑΣΠΗΕ Τσούκα-σκούρα, φέρει διάμετρο ρότορα 105 μέτρα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι 152 μέτρα η απόσταση από τον δρόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...