Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης – Αλιβερίου για την αντιπυρική περίοδο και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης

Άλλη μια αντιπυρική περίοδο που τα μετρά πρόληψης της πολιτικής προστασίας που δήμου μας καθυστερούν και με ευθύνη του κράτους είναι πίσω από τις ανάγκες που έχει η περιοχή μας

Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 16/5/23 το τρίτο θέμα αφορούσε την «Λήψη απόφαση περί κατανομής ποσού 190.000 Ευρώ για την εκτέλεση προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας Έτους 2023». 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης για άλλη μια αντιπυρική περίοδο κατέθεσε επίκαιρες ερωτήσεις και ανάλυσε τους λογούς που συντελούν στηναπαξιωμένηκατάσταση που έχει επέλθει η πυροπροστασία του δήμου μας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ βρισκόμαστε16 ημέρες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η κατανομή του πόσου για τις δράσεις της πολιτικής προστασίας είναι πίσω από τις ανάγκες του λαού,η συντήρηση των δεξαμενών και των υδροστομίων του δήμου μας έχουν καθυστερήσει.Με ευθύνη του κράτους τα ποσά θα πρέπει να αυξηθούν και να δίνονται πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. 

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναθέσεις συντήρησης και βελτίωσης των αγροτικών οδικών δικτύων του δήμου μας σε εργολάβους, (διαδικασία που μας βρίσκει αντίθετους), να επισκευαστούν τα προβλήματα από τον δήμο στις δεξαμενές και τα υδροστόμια, να τοποθετηθούν νέοι κρουνοί στα 19 σημεία που ζητά η πυροσβεστική υπηρεσία για την καλύτερη κάλυψη της πυρασφάλειας στις περιοχέςευθύνης τους, η αντιπυρική περίοδος θα πλησιάζει στην λήξη της.

Οι προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας κοστολογούνται από την κυβέρνηση στοποσό των 190.000 ευρώ.Παρόλο την αύξηση των 80.000 ευρώ που έχουν δοθεί για την φετινή αντιπυρική περίοδο οι εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι πάρα πολλές, όπως:

· Η εκτέλεση καθαρισμών που αφορούν τη μείωση κινδύνου πυρκαγιάς με την απομάκρυνση υπολειμμάτων.

· Η συντήρηση και βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου.

· Η επιχορήγηση Εθελοντικών Σωματείωνκαι η προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για εθελοντές πυροσβέστες.

· Η προμήθεια αναλωσίμων μηχανημάτων και η συντήρηση των παλιών του Δήμου για λόγους πυροπροστασίας (χορτοκοπτικά, αντλίες νερού, πριόνια κλπ).

Όπως γίνεται αντιληπτό το ποσό αυτό δεν επαρκεί και είναι πολύ πίσω από της ανάγκες του δήμου μας, που περιλαμβάνει 5 πρώην δήμους και έχει περίπου 100 χιλ. έκταση από το Μετόχι μέχρι τα Στύρα.

Ερωτήσεις έγιναν από τον επικεφαλής για την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του στεγάστρου στο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, των έργων συντηρήσεις του, που έχουνκαθυστερήσει για τρία ολόκληρα χρόνια καθώς και για την εξέλιξη της εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή συγχρόνων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου. 

Ωστόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους του δήμου δεν δικαιολογούν τις καθυστερήσεις των έργων και από ότι φαίνεται η ολοκλήρωσή τους είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσήςστο Δημοτικό Συμβούλιο με Θέμα: «Προβλήματα εν όψει αντιπυρικής περιόδου».

Ερώτηση 1) Εδώ και 16 ήμερες έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Για την καλύτερη πυροπροστασία του δήμου μας η Π.Υ. Χαλκίδας σας έχει αποστείλει σχετικό αναλυτικό πίνακα που αφορά τα υδροστόμια και τις δεξαμενές του Δήμου μας, σας έχει ζητηθεί να προβείτε στην επισκευή σε αυτούς που έχουν βλάβες και προτείνουν την τοποθέτηση νέων.

Στην περιοχή ευθύνης του Π.Κ. Κύμης υπάρχουν 79 κρουνοί και 3 αντλιοστάσια. Οι 13 κρουνοί παρουσιάζουν προβλήματα. Οι 5 από αυτούς χρήζουν επισκευής, 4 έχουν χαμηλή πίεση και ακόμα 4 δεν έχουν νερό. Τα 2 αντλιοστάσια,στην Κύμη και τους Καλημερίαννους,είναι κλειστά και χαλασμένα.

Για την καλύτερη κάλυψη της πυρασφάλειας τις περιοχής σας ζητούν την τοποθέτηση και νέων κρουνών σε 7 σημεία (στη Δ.Ε. Κύμης εντός του Π.Κ, και στη θέση χωνευτικού, στη Δ.Ε. Μαλετιάνων στη θέση Φυρές, στη Δ.Ε. Ταξιαρχών στον κεντρικόδρόμο προς Κύμη, στην Δ.Ε, Μονοδρίου στην είσοδο από Πρινάκι, στην Δ.Ε. Οκτωνιάς θέση κατωχώρι προς Οριό).

Στην περιοχή ευθύνης τους Π. Κ. Αλιβερίου υπάρχουν 35 κρουνοί και 9 δεξαμενές. Οι 20 κρουνοί παρουσιάζουν προβλήματα. Οι 6 είναι χαλασμένοι και χρήζουν επισκευής, οι 14έχουν χαμηλή πίεση. 

Για την καλύτερη κάλυψη της πυρασφάλειας τις περιοχής τους σας ζητούν την τοποθέτηση 12 νέων κρουνών (από αυτούς οι 4 έχουν αφαιρεθεί και ζητούν την επανατοποθέτηση τους). Από τις 9 δεξαμενές οι μισές δεν είναι γεμάτες. Δυο (2) από τις δεξαμενές δεν λειτουργούν και δεν έχουν νερό. 

Η μια εντός του σκουπιδότοπου στο Αλιβέρι χωρητικότητας 20 κυβικών και η άλλη, μεταλλική δεξαμενή στον Αγίου Ιωάννη χωρητικότητας 50 κυβικών,είναι άδεια και δεν έχει παροχή (ημισύνδεσμο 0.62μμ.) και 2 από τις εννέα παρουσιάζουν έντονη οξείδωση στο κάτω μέρος, η μια βρίσκεται στον σκουπιδότοπο των Κριεζών και η άλλη στη μέση της διαδρομής των Τ.Κ. Αγίου Λουκά – Παραμερήτες επί του κεντρικού δρόμου.

Τα περισσότερα προβλήματα αποστέλνονται σε σας κάθε χρόνο ορισμένα λύνονται ωστόσο πάρα πολλά παραμένουν άλυτα.

Ερωτάστε λοιπόν, τι ενέργειες έχετε κάνει και εάν έχετε ενημερώσει την ΔΕΥΑΚΑ για να προχωρήσει στην επισκευή τους και στην τοποθέτηση των νέων;

Ερώτηση 2) Με αφορμή την κατανομή του ποσού για την πυροπροστασία παρατηρώ ότι δεν έχετε συμπεριλάβει το καθορισμένο ποσό τον 3-4.0000 για τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια του δήμου μας εξηγήστε μας τους λόγους που δεν έχετε προϋπολογίσει το αντίστοιχο ποσό;

Ερώτηση 3) Με αφορμή το σημερινό θέμα της κατανομής του ποσού για την πυροπροστασία ενημερώστε μας σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες για την κατασκευή του στεγάστρου στο Π.Κ. Κύμης, της κεντρικής θέρμανσης. Καθώς και πότε θα ολοκληρώσετε το εσωτερικό βάψιμο του κτιρίου και την τοποθέτηση των γυψοσανίδων που έχετε αφήσει στην μέση;

Ερώτηση 4) Επανειλημμένα αυτά τα τρεισήμισι χρόνια τόσο σε συναντήσεις μας όσο και σε τοποθετήσεις μας στα δημοτικά συμβούλια σας έχουμε αναδείξει τα προβλήματα στέγασης του Π.Κ. Αλιβερίου. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι στεγάζονται σε κοντέινερ εδώ και 11 περίπου χρόνια με τραγικές συνέπειες για τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Ερωτάστε τι ενέργειες έχετε κάνει προς τους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή συγχρόνων εγκαταστάσεων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της παρεχόμενης πυροπροστασίας;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης,
Κώστας Καρτελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...