Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Προγραμματική Διακήρυξη Ιδρυτικών Μελών της Παράταξης "ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ"

Ως υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου και επικεφαλής του συνδυασμού "Δύναμη Ελπίδας" μαζί με τα ιδρυτικά μέλη συντάξαμε και σας παρουσιάζουμε την προγραμματική διακήρυξη του συνδυασμού μας, που θα εφαρμόσουμε αν μας τιμήσετε με την ψήφο σας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, ως την δημοτική αρχή που θα διοικήσει τον Δήμο Καρύστου.

Το πρόγραμμα μας θα παρουσιαστεί πιο αναλυτικά ανά τομέα στο
προσεχές μέλλον.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ"

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωταρχικό πυλώνα του προγράμματός μας και άμεση προτεραιότητα του μοντέλου διακυβέρνησης που οραματιζόμαστε για την Καρυστία αποτελεί η κοινωνική πολιτική και η κοινωνική αλληλεγγύη. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση μελετάμε την εισαγωγή ενός κοινωνικά δικαιότερου συστήματος δημοτικών τελών και τασσόμαστε υπέρ της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη με βάση εισοδηματικά οικογενειακά κριτήρια, μακροχρόνια ανέργων, ΑμεΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Επεξεργαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού ΑμεΑ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την προσβασιμότητα και την ουσιαστική συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του Δήμου μας.

Φροντίζουμε τον κάθε Δημότη που έχει ανάγκη δημοτικών δομών από τη γέννησή του και μέχρι τα γεράματα. 

Στηρίζουμε ουσιαστικά τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και το προσωπικό τους. Φροντίζουμε με σεβασμό τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, μεταξύ άλλων και με ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και την δημιουργία ΚΑΠΗ.

Δημιουργούμε ένα Δήμο πρότυπο που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής μας.

Στηρίζουμε δημότες και επιχειρήσεις του Δήμου μας, που έχουν ανάγκη με συμβουλευτική και νομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών.

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών σε ολόκληρη την έκταση του διευρυμένου Δήμου Καρύστου, κατά τρόπο ισότιμο και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων που έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια.

Αποδίδουμε το ποσοστό των ανταποδοτικών που τους αναλογεί από τις ΑΠΕ.

Μεταξύ άλλων, δρομολογούμε την άμεση δημοπράτηση έργων ύδρευσης, επισκευής οδικού δικτύου και στοιχειώδους δημόσιας συγκοινωνίας στις παραμελημένες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Καρύστου.

Λύνουμε οριστικά το πρόβλημα χαμηλής ποιότητας πόσιμου νερού όλου του Δήμου Καρύστου με τα απαραίτητα τεχνικά έργα (επισκευή δικτύου ύδρευσης, καθαρισμός δεξαμενών, μικρό διυλιστήριο κλπ).

Συνδέουμε την πόλη της Καρύστου και το λιμάνι Μαρμαρίου με δρομολόγια λεωφορείου σε ανταπόκριση με τα δρομολόγια του πλοίου Μαρμάρι-Ραφήνα.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαφάνεια, πληροφόρηση, λογοδοσία, αμεροληψία, αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές βάσει των οποίων θα διοικείται ο Δήμος Καρύστου.

Εισάγουμε την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα. ΟΧΙ στις απευθείας αναθέσεις.

ΟΛΑ τα έργα με αδιάβλητους διαγωνισμούς.

Προσλαμβάνουμε εξειδικευμένο προσωπικό και συνεργαζόμαστε με αυτό, καθώς και με όλους τους φορείς και όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των Δημοτών στη λήψη αποφάσεων, προκρίνουμε την ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων, με σεβασμό του θεσμικού τους ρόλου και τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

Ενεργοποιούμε την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, η οποία πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο των δημοσίων έργων και άλλων επενδύσεων σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Βελτιώνουμε την ποιότητα και τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δημιουργούμε δημοτικές δομές όπου δωρεάν θα μπορούν τα παιδιά να δραστηριοποιούνται.

Καταθέτουμε τεκμηριωμένη πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για δημιουργία Τ.Ε.Ι.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναπτύσσουμε τον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμό, οινοτουρισμό, πολιτιστικό, θαλάσσιο τουρισμό, περιπατητικό, ποδηλατικό, σπηλαιολογικό, θρησκευτικό κ.α.), που σαν αποτέλεσμα θα έχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αναζήτηση, χαρτογράφηση και σήμανση παλαιών μονοπατιών, ενώ συγχρόνως συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών του δήμου. Δημιουργία ψηφιακού χάρτη που θα διατίθεται δωρεάν μέσω εφαρμογής.

Καθαρισμός και ανάδειξη του Υδροβιότοπου της Ρηγιάς, επιτρέποντας ελεγχόμενη πρόσβαση σε φυσιολάτρες, επισκέπτες και παρατηρητές ορνιθοπανίδας (Birdwatching). Εγκαθιστούμε παγκάκια, κάδους σκουπιδιών και καλαίσθητες ενημερωτικές πινακίδες για τα είδη της χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν εκεί.

Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας για φύλαξη, καθαρισμό και συντήρηση των μονοπατιών πρόσβασης.

Ο Δήμος Καρύστου έχει μοναδικότητες που τόσα χρόνια δεν προβάλλονταν όπως τους αξίζει.

Προωθούμε την ένταξη του Δρακόσπιτου της Όχης, της Ακρόπολης των Στύρων, του κάστρου της Φυλάγρας, την Αρχάμπολη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, επιτυγχάνοντας την έλευση πολύ μεγαλύτερου αριθμού τουριστών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αλλά και τα Αντιά, το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα με τον ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας τη σφυριά ή αλλιώς τη σφυριχτή γλώσσα, που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Προβαίνουμε στη δημιουργία θεματικών εβδομάδων εμπνευσμένες από αρχαίους Έλληνες Καρυστινούς και μνημεία του τόπου μας, χτίζουμε ένα μύθο για όλο το Δήμο Καρύστου.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών στις παραλίες

Γίνεται καθαρισμός των παραλιών από το Δήμο πριν την καλοκαιρινή σεζόν.

Εγκαθίστανται ημιυπόγειοι κάδοι απορριμμάτων και ντουζιέρες, όπου είναι δυνατή η πρόσβαση σε γλυκό νερό.

Αναβάθμιση ιστοσελίδας για προώθηση του Δήμου μας και για τις απαραίτητες πληροφορίες στον επισκέπτη για την περιοχή μας.

Δίνουμε βαρύτητα στη συμμετοχή του Δήμου σε περισσότερες και στοχευμένες τουριστικές εκθέσεις.

Οργανώνουμε δημοτική συγκοινωνία και με τη συνεργασία ιδιωτών αυτοκινητιστών (ταξί, λεωφορεία) τους θερινούς μήνες από τις πόλεις του Δήμου μας προς τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Προωθούμε προγράμματα επιδότησης επισκευών παραδοσιακών κατοικιών στην ορεινή Καρυστία μετατρέποντας αυτές σε παραδοσιακούς ξενώνες.

Κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για ακτοπλοϊκή σύνδεση Ραφήνας-ΚαρύστουΚυκλάδων, τουλάχιστον τους θερινούς μήνες, ενώ προσπαθούμε για την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Μαρμάρι-Ραφήνας με αύξηση των δρομολογίων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Δημιουργούμε και στελεχώνουμε γραφείο αγροτικής ανάπτυξης, όπου όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής μας θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στελεχώνουμε το κτηνιατρείο Καρύστου με κτηνίατρο και ζωοτέχνη.

Στηρίζουμε την προσπάθεια των φορέων που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους.

Σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς της περιοχής, δημιουργούμε κίνητρα για ομάδες παραγωγών και ξεκινάμε από κοινού προσπάθεια να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα π.χ. ΕΣΠΑ, Leader κλπ., προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις τους, να γίνουν επισκέψιμες από τους τουρίστες και έτσι να αναδειχθούν τα προϊόντα τους.

Προτρέπουμε και ενημερώνουμε τους παραγωγούς να καθετοποιήσουν το προϊόν τους μέσα από τη δημιουργία μικρών μονάδων οικοτεχνικής παρασκευής.

Προτείνουμε την ενοικίαση και λειτουργία δημοτικού καταστήματος "delicatessen" (1-2 για αρχή) σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής όπου θα πωλούνται αποκλειστικά προϊόντα από την Καρυστία γη (κρασιά, μέλι, τυριά, ζυμαρικά, βότανα, οπωροκηπευτικά κα). Παράλληλα στα καταστήματα αυτά θα υπάρχει οθόνη όπου θα διαφημίζεται τουριστικά η περιοχή μας (αξιοθέατα, παραλίες, επιχειρήσεις κτλ).

Οργανώνουμε ετήσια γιορτή αγροτουρισμού όπου θα συνυπάρχουν τα τοπικά μας προϊόντα, με τη λαϊκή μας τέχνη και παράδοση, εικόνες του πολιτισμού και καλλιτεχνικές δημιουργίες, μέσω της οποίας προστατεύουμε και αναδεικνύουμε την ταυτότητά μας.

Διεκδικούμε μόνιμες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται σε περιοχές/εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε ανεμογεννήτριες.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στηρίζουμε ισότιμα όλους τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους και σωματεία του Δήμου μας.

Συντηρούμε και εκσυγχρονίζουμε τις ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κάνουμε ενέργειες για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Διοργανώνουμε και κάνουμε θεσμό, για την προσέλκυση περισσότερων αθλητών στην περιοχή μας, αθλητικές δραστηριότητες (διαγωνισμός ψαρέματος, αγώνες ποδηλάτου, αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ κ.α.) σε συνεργασία με άλλους δήμους και συλλόγους.

ΥΓΕΙΑ

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η καλή λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών που έχει πετύχει ο μέχρι τώρα Διοικητής του. Δεκτές οι χορηγίες από οποιαδήποτε επιχείρηση σε λειτουργία στην περιοχή του Δήμου, αλλά ο κύριος χρηματοδότης του Νοσοκομείου πρέπει να είναι το Υπουργείο Υγείας.

Επεκτείνουμε και στελεχώνουμε τα αγροτικά ιατρεία.

Αποτρέπουμε την εγκατάσταση νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τη συνέχιση λειτουργίας των υφισταμένων, μέσα στον αστικό ιστό, για λόγους κινδύνου δημόσιας υγείας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Δημιουργούμε ένα Δήμο πρότυπο στην πράσινη πολιτική στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας και της διαχείρισης κάθε είδους ρύπων.

Εκσυγχρονίζουμε και συντηρούμε τους βιολογικούς καθαρισμούς λυμάτων των πόλεων.

Αναζητούμε άμεσα μόνιμη και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως και του διαχωρισμού των σκουπιδιών και της ανακύκλωσής τους.

Ξεκινάμε καμπάνια παρότρυνσης των πολιτών να διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους και να τα απορρίπτουν στους ανάλογους κάδους. Εγκαθιστούμε κλειστούς ημιυπόγειους κάδους παντού, όχι μόνον στην Κάρυστο και στα χωριά, αλλά και σε τουριστικές περιοχές και σημαντικές παραλίες της περιοχής. 

Είναι έλλειψη πολιτισμού και μας δυσφημίζουν οι πλαστικοί ξέχειλοι κάδοι με σκουπίδια στις υπέροχες παραλίες της Καρυστίας. Ακόμα εγκαθιστούμε ειδικούς θαλάμους-ψυγεία (τύπου κοντέινερ) στις πόλεις του Δήμου, για τα απορρίματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Καταθέτουμε φάκελο χρηματοδότησης στο ΥΠΕΝ για σύγχρονη εγκατάσταση κομποστοποίησης κλαδιών και άλλων οργανικών υλικών μετατρέποντάς τα σε λίπασμα για το πράσινο του Δήμου μας.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σεβόμαστε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της ατέρμονης συσσώρευσης αιολικών σταθμών στο Δήμο.

Υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις εμποδίζοντας με κάθε τρόπο την μετατροπή της Καρυστίας σε βιομηχανικό κέντρο αιολικής ενέργειας με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση όλων των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, κυρίως των παραδοσιακών (μελισσοκομία, κτηνοτροφία), αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία κλπ).

Απαιτούμε να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν πολίτη της Καρυστίας, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, αντιθέτως η ΔΕΗ να προβαίνει σε πολύ ευνοϊκές για τους δημότες ρυθμίσεις οφειλών.

Οι αιολικοί σταθμοί μας επιβλήθηκαν με κάθε τρόπο από το Υπουργείο Ενέργειας χωρίς να μας ρωτήσουν, οπότε έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτήσουμε προνόμια και διευκολύνσεις (κατάργηση ΕΤΜΕΑΡ, μείωση της τιμής κ.α.) που αφορούν στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τον τοπικό πληθυσμό.

Εξετάζουμε λύσεις όπως την εγκατάσταση δημοτικών φωτοβολταϊκών σε δομημένες επιφάνειες και άλλων ενεργειών ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος «φτηνό ρεύμα για όλους».

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ

Ο τόπος ξεπουλήθηκε δωρεάν στα εν γένει επιχειρηματικά συμφέροντα, επειδή καμία κυβέρνηση δεν ήθελε να λύσει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα για προφανείς λόγους. Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε, αλλά χρειάζεται και η δυναμική αντίσταση των Δημοτών. Είναι χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις πατρογονικές περιουσίες μας.

Προσπαθούμε για την οριστική και όχι προσωρινή επίλυση των σημαντικών προβλημάτων των λατόμων του Δήμου μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αφήνουμε το φυσικό περιβάλλον του όρους Όχη χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Αρκετή καταστροφή έχει γίνει από την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

Σταματάμε την επέκταση ιχθυοτροφείων κοντά στις πόλεις και σε παραλίες του Δήμου μας.

Υλοποιούμε προγράμματα περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων σε κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο. Φροντίζουμε για τον εμβολιασμό, τη στείρωση, τη σήμανση, την περίθαλψη των ζώων και τέλος την μέριμνα για την υιοθεσία τους.

Ελέγχουμε κάθε νέα επένδυση αν τηρεί την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και σταματάμε κάθε πηγή μόλυνσης υπόγειων υδάτων, αέρα και εδάφους.

Μαθαίνουμε τα παιδιά να εκτιμούν και να αγαπούν τη φύση της ιδιαίτερης πατρίδας τους με ενημερωτικές εκδρομές στο βουνό που θα οργανώνει ο Δήμος, με όλους τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται και σε συνεργασία με επιστήμονες της Φύσης.

Συντηρούμε τις ήδη υπάρχουσες παιδικές χαρές και κατασκευάζουμε νέες.

Δημιουργούμε καινούργιους χώρους πρασίνου εντός των πόλεων.

Αναλαμβάνει ο Δήμος ενεργό ρόλο στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχης σε συνεργασία με το Δασαρχείο και άλλους φορείς προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

 Αναβαθμίζουμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρυστίας.

Δεν χορηγούμε τη διαχείριση των Δασών της περιοχής μας σε ιδιωτικές εταιρίες οποιασδήποτε δραστηριότητας.

Υπάρχουν δημόσιες πηγές χρηματοδότησης για όλα, αλλά χρειάζεται δουλειά, τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί χωρίς κόπο, όμως έτσι σπάμε την εξάρτηση με ανταλλάγματα από τις εταιρίες ΑΠΕ και άλλους επενδυτές.

Υποσχόμαστε λίγα, αλλά θέλουμε και δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε περισσότερα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...