Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου ο Θ. Ζεμπίλης

Παρών στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου, με θέμα το έργο Στόμιο – Πλατάνα, ήταν ο Θανάσης Ζεμπίλης. Κατά την τοποθέτησή του (δείτε την τοποθέτηση του Θ. Ζεμπίλη στον ακόλουθο σύνδεσμο μεταξύ 1:05:49 και 1:10:35
https://www.youtube.com/watch?v=DvDdIJszh-0&t=4235s ), ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η παρουσία μου συνίσταται στο γεγονός ότι και εγώ ως δήμαρχος τα έχω περάσει, με έργα που κάναμε στο δήμο Χαλκιδέων και τα οποία είχαν μεγάλη όχληση στους επιχειρηματίες και προσπαθούσαμε να είμαστε κοντά στο κόσμο. 

Έτσι και τώρα δεν θα αναφερθώ τόσο στις παρεμβάσεις που έκανα δύο φορές με την επιτροπή του άρθρου 152 για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τις Αναφορές (Αναφορά: 2062/8.4.2022) και τις Ερωτήσεις μου στη Βουλή για την στήριξη των επαγγελματιών.

 Αυτά έχουν δημοσιευθεί και έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση η Πρόεδρος της Τ.Κ. Οξυλίθου κα Κλαίρη Κατσαρή. Αυτό που έχω να πω, όμως, είναι ότι όταν πληροφορήθηκα ότι το έργο το συγκεκριμένο έχει σταματήσει επειδή προέκυψε πρόβλημα στη χρηματορροή, αυτό που έκανα, πέραν από την από 30 Νοεμβρίου 2022 

Ερώτηση που υπέβαλα, ήταν να κάνω και μία συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κ. Γιάννη Τσακίρη. 

Πράγματι τον είδα στις 17 Δεκεμβρίου του 2022 και αυτό το έκανα προκειμένου να υποστηρίξω το αίτημα του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού για να έχουμε μία μεγάλη ενίσχυση σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες για το ΠΔΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

Και πράγματι, πήραμε το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσα την ίδια ημέρα, κάτι το οποίο γνωστοποίησαν και τα ΜΜΕ, αναφέροντας ότι επιτέλους ξεκινάει ξανά το έργο Στόμιο – Πλατάνα. Δυστυχώς, όμως, δεν συνέβη αυτό. 

Εδώ έχουμε δύο εγγενή προβλήματα και θα τα θέσουμε για να έχουμε μία εικόνα και στο μέλλον. 

Το ένα, βεβαίως, ειπώθηκε και έχει να κάνει με την πολύ υψηλή έκπτωση σε σχέση με τις ανατιμήσεις στα υλικά. Το άλλο έχει να κάνει με το ΠΔΕ. Το ΠΔΕ δεν είναι εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Το ξέρουν οι δήμαρχοι, το ήξερα και εγώ στο Δήμο Χαλκιδέων, το ξέρουν άπαντες. 

Δεν είναι ούτε ΣΑΤΑ, ούτε ίδιοι πόροι, ούτε Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε ΕΣΠΑ. Δεν είναι εμπροσθοβαρές. Μπορεί, λοιπόν, να βγάζει 15 εκατ. ευρώ και να σου λέει η χρηματορροή που έχεις είναι 100.000 ευρώ το μήνα. Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικό ότι στην Απάντηση της σχετικής Ερώτησης που μου έδωσε το Υπουργείο είναι ότι ναι μεν εμείς έχουμε εγκρίνει 15.320.000,00 ευρώ, αλλά οι πιστώσεις και τα όρια πληρωμών για το 2022 είναι 1.183.000,00 ευρώ. Για να έχουμε εικόνα και να λάβουμε υπόψιν του τι σημαίνει ΠΔΕ. 

Δηλαδή, σημαίνει ότι έχει χαμηλή χρηματορροή, που σημαίνει βέβαια ότι σε σχέση με την κυβέρνηση υπάρχει συνέπεια, καθώς σου λέει «αυτό που σου είπα, αυτό παίρνεις». 

Έτσι, τον Ιούνιο του 2022, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κάρυστο, η πρόταση μου ήταν το καλοκαίρι ο δρόμος να είναι ανοιχτός. Να ανοίξει ο δρόμος. 

Και γιατί το πρότεινα αυτό; Όχι για να είμαι καλός με τους επιχειρηματίες, αλλά επειδή πίστευα ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να πάει προς τα πίσω. Δηλαδή, να σωρεύσει πόρους, ώστε να μην έχουμε προβλήματα στη πορεία. 

Δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα το έργο και να καλύψει πιο γρήγορα το χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορεί να απορροφήσει πόρους γρήγορα. Δεν το προβλέπουν οι ίδιες οι συμβάσεις σχετικά με τη χρηματορροή του. 

Άρα, το έργο έπρεπε να πάει πιο πίσω και να σωρεύσει χρήματα προκειμένου να έχει μια πιο υγιή πορεία στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη του περιφερειακού συμβουλίου ήταν διαφορετική. 

Ήταν σωστή από τεχνοκρατική σκοπιά, αρκεί βέβαια να υπήρχε χρηματορροή. Κάτι που δεν έγινε και έδωσε το δικαίωμα στον εργολάβο να εγείρει αξιώσεις. Και προφανώς τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον που ζητάει ο εργολάβος είναι υπερσυμβατική αξίωση. Αν είναι σύννομη, εγώ δεσμεύομαι ότι αυτά τα επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα τα εξασφαλίσουμε. 

Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που θα μας το πει η περιφερειακή αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της. Από εκεί και πέρα, είμαι στη διάθεση σας για όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος. Το έχω κάνει στο παρελθόν και θα το κάνω και στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...