Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ούτε από την «Barbara» ξέφυγαν οι κάτοικοι της Εύβοιας

Σχόλιο της Γεωργίας Πύθουλα, υποψήφιας βουλευτή Εύβοιας γ
ια τις επιπτώσεις από την χιονιόπτωση στην Εύβοια

Ούτε από την «Barbara» ξέφυγαν οι κάτοικοι της Εύβοιας, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλαπλά, αν και δυστυχώς, όχι πρωτόγνωρα.

Παρά τις δηλώσεις ετοιμότητας κρατικού μηχανισμού, περιφέρειας και δήμων, φάνηκε άλλη μια φορά η ανεπάρκεια σε μέσα, προσωπικό και ό,τι απαιτείται για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι της Εύβοιας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καθημερινότητα τους, με προσβάσιμους δρόμους, ρεύμα και νερό στα σπίτια τους.

Για μια ακόμα φορά, εκατοντάδες σπίτια σε χωριά σε όλη την Εύβοια, ακόμα και σε γειτονιές της Χαλκίδας, παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα για μεγάλο διάστημα. Το οδικό δίκτυο με αδυναμία παραμένει ασφαλές και ανοιχτό. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η νέα γέφυρα παρέμεινε κλειστή από το βράδυ της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας. 

Η Β. Εύβοια είναι για άλλη μια φορά αποκλεισμένη, καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας (από Καστέλλα μέχρι Προκόπι) και απαγορευτικό από την Αιδηψό. Ακόμα, σε διάφορα χωριά, κυρίως της βόρειας και κεντρικής Εύβοιας, δεν υπάρχει πρόσβαση παρά μόνο με 4x4, καθώς δεν έχουν διανοιχθεί οι δρόμοι.

Την ίδια ώρα η εργοδοσία σε αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, απαίτησε την προσέλευση στη δουλειά χωρίς να εξασφαλίζονται η ασφαλής πρόσβαση, σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας, παρότι, την ώρα εκείνη, ο δρόμος απαιτούσε τη χρήση αλυσίδων και η χιονόπτωση ήταν έντονη, κι ενώ υπήρχε σύσταση από την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας για έναρξη εργασιών από τις 10 το πρωί και έπειτα.

Παράλληλα, η «Barbara», έφερε άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα στη στέγαση και τη θέρμανση των σχολείων. Η «λύση» της τηλεκπαίδευσης άλλη μια φορά απέδειξε ότι εντείνει την άνιση πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν έχουν τα μέσα (υπολογιστή και επαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο), για να μπορούν να συνδεθούν.

Δεν είναι δυνατόν το 2023, με μία χιονόπτωση που έχει προβλεφθεί μέρες πριν, οι κάτοικοι της Εύβοιας να ζουν μέσα στην ανασφάλεια και το άγχος, να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση ακόμα και στις ανεπαρκείς δομές υγείας του νησιού, να μην πηγαίνουν με ασφάλεια στις δουλειές τους, να σταματά η λειτουργία των σχολείων.

Κράτος, Περιφέρεια και Δήμοι πρέπει να πάρουν άμεσα όλα τα μέτρα ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, να διανοιχθούν οι δρόμοι, να υπάρχει πρόσβαση στις μονάδες υγείας και τα σχολεία. 

Να κηρυχτεί αργία η αυριανή ημέρα για την Εύβοια και τη Βοιωτία, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι από το νομό μας, χωρίς καμιά μισθολογική ή άλλη επιβάρυνση για τους εργαζόμενους.

Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...