Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων

Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας και τη διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα στην Εύβοια, αναδεικνύοντας την ουσία του προβλήματος. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε οδηγήθηκε εκεί μόνο λόγω της κακής διαχείρισης ή έλλειψης σχεδίου.

Είναι αδικαιολόγητες οι συνεχείς καθυστερήσεις, αναβολές , τα αδιέξοδα στο τι θα γίνει τελικά με τα σκουπίδια και προς τα που θα ταξιδέψουν «προσωρινά» ( τώρα στα Τρίκαλα, μετά που;) γιατί λύση οριστική δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Ξεκάθαρα όλα βαίνουν βάση σχεδίου, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προφανώς εφαρμόζεται και από τις δημοτικές αρχές, ώστε στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και θα ενταθεί, να έρθουν ως «από μηχανής θεοί» οι επιχειρηματίες για να δώσουν λύση…

Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένου και του ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Γνώμονας της όποιας λύσης είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Έτσι μετατρέπονται τα σκουπίδια σε εμπόρευμα, η διαχείριση των απορριμμάτων σε επιχειρηματική λειτουργία και η καύση απορριμμάτων προβάλλεται ως φιλοπεριβαλλοντική. Οι διαμάχες για το σημερινό πρόβλημα - που θα μεταφερθούν προσωρινά και με τι κόστος τα απορρίμματα - αποπροσανατολίζουν από αυτά τα βαθύτερα αίτια.

Εξάλλου, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά η καθυστέρηση στην έγκριση της κρατικής χρηματοδότησης για την κατασκευή ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα, ενώ παράλληλα γίνονται επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ για «πράσινα σημεία» και «έξυπνης πόλης» άλλα έργα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη.

Οριστική λύση υπέρ των λαϊκών αναγκών μπορεί να δοθεί μόνο όταν η διαχείριση γίνει από κεντρικό κρατικό φορέα με τη χρήση όλων των επιστημονικών τεχνικών και με κριτήριο την προστασία της υγείας μας, το σεβασμό στο περιβάλλον. Και όχι όταν προϋπόθεση για αυτό αποτελούν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Βασικές αρχές του κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Η ασφαλής συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. 

Αυστηρά όρια στους ρυπογόνους παράγοντες σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μονάδες επεξεργασίας και μεταφοράς, πρόσθετα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντα χώρου. Σημαντική μέριμνα για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και πλήρη κάλυψή τους από τις επιχειρήσεις.

Στο δια ταύτα… Πρέπει να εγκριθεί άμεσα η κρατική επιχορήγηση για μελέτες και κατασκευή ΜΕΑ και ΧΥΤΥ δημόσιου χαρακτήρα χωρίς εμπλοκή ιδιωτών. Οποιαδήποτε προσωρινή μεταφορά βέβαια να μην επιβαρύνει τους δημότες με επιπλέον τέλη, αλλά να γίνει με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς, ταφής κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...