Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ομιλία του ΣΠΠΕΝΚ στη Βουλή

Λάβαμε πρόσκληση από την ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΊΟΥ της Βουλής να εκθεσουμε τις απόψεις μας για το νέο νομοσχέδιο "ταφόπλακα της Φύσης" με τίτλο :

"Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.»

ΟΜΙΛΊΑ
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας που εκπροσωπώ , εκφράζει την αντίθεση του στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ, που σημαίνει περισσότεροι αιολικοί σταθμοί χωρίς πρόνοια για την προστασία ευαισθητων οικοσυστημάτων των ορεινών περιοχών της χώρας, και μάλιστα με συσσώρευση μεγάλων συγκεντρώσεων ΑΠΕ σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανοικτή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Πιο συγκεκριμένα διαφωνούμε με το παρόν νομοσχέδιο διότι προσθέτει :

Ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ καθορίζοντας δυνατότητα περικοπών ενέργειας σε σταθμούς ΑΠΕ στην φάση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης (άρθρο 5 και 10) ώστε να εγκατασταθούν περισσότερες μονάδες ΑΠΕ.

Προσθέτει επίσης μια νέα κατηγορία ενεργειακών έργων, τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εξομοιώνοντας τους κανόνες χωροθέτησης έργων που δεν είναι ΑΠΕ με αυτούς των έργων ΑΠΕ (άρθρο 4 και 11) και καθορίζοντας εκ των υστέρων τους όρους αδειοδότησης έργων που κατέχουν ήδη άδειες παραγωγής σε θέσεις που έχουν επιλέξει (άρθρα 71,76 και 78,80).

Τέλος προσθέτει το νομοσχέδιο, νέες μονάδες φυσικού αερίου, ντηζελ και μαζούτ ακυρώνοντας τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ότι τα έργα αποθήκευσης θα τις υποκαταστήσουν.

Αυξανει έτσι ακόμη περισσότερο τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κόστη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνυοντας την σπατάλη ενεργειακών πόρων που συντελείται στην "απελευθερωμένη αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας".

Είναι επίσης απαράδεκτο να αναβάλλεται επ 'αόριστον η αναθεώρηση του απαρχαιωμενου Χωροταξικού Πλαίσιου για τις ΑΠΕ, που παραμένει το ίδιο από το 2008 ενώ τα δεδομένα εγκατάστασης ΑΠΕ έχουν αλλάξει, όπως το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες που χωροθετουνται στα βουνά της χώρας, είναι πολύ μεγαλύτερες πλέον σε ύψος και διαστάσεις ροτορα.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ψηφίζεται νόμος για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ, για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και άλλα πολλά, με αποτέλεσμα την συσσώρευση βιομηχανιών ΑΠΕ παντού στη χώρα, χωρίς να έχει αναθεωρηθεί το απαρχαιωμενο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, χωρίς δηλαδή καμμία μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικά για την Νότια Εύβοια που έχει ήδη 411 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία και υπερδιπλάσιες αιτήσεις για ΑΠΕ σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, αυτό το νομοσχεδιο θα θέσει την ταφόπλακα στο ήδη υποβαθμισμενο φυσικό περιβάλλον των δασικών περιοχών και της προστατευόμενης περιοχής NATURA του όρους Όχη.

Φοβόμαστε επίσης ότι θα είμαστε πρώτη στον κατάλογο επιλεγμένων περιοχών με σκοπό την μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε ενεργειακό κέντρο, με συσσώρευση ακόμη περισσότερων αιολικών σταθμών, φωτοβολταϊκών στα πεδινά και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας στην συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης επειδή αγαπούμε τον τόπο μας και δεν θέλουμε να καταστραφεί.

Ήδη ο Σύλλογος μας και ο Δήμος Καρύστου από καιρό προβαίνουμε σε αντιρρήσεις και ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποφάσεων αδειοδότησης νέων αιολικών σταθμών όπως και σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αγώνας συνεχίζεται
Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Βασιλική Βαρελά, μέλος ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...