Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Δήλωση Γιώργου Μαρίνου για την κατάσταση στην Εύβοια μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Για άλλη μια φορά μια αναμενόμενη κακοκαιρία που έπληξε την Εύβοια έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις, τις υποβαθμίσμενες, αναγκαίες υποδομές, τους απαξιωμένους μηχανισμούς και μέσα, για την προστασία των κατοίκων του νησιού - που κατακάηκε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου - από τα καιρικά φαινόμενα.

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει διαχρονικά τις αναγκαίες υποδομές και τις λαϊκές ανάγκες στο ζύγι κόστους – οφέλους, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Το μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού επαρχιακού οδικού δικτύου της Εύβοιας έμεινε ουσιαστικά κλειστό για δύο μέρες, ενώ μεγαλύτερα ήταν τα προβλήματα στους υπόλοιπους δρόμους όπου οι κάτοικοι πολλών περιοχών δε μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους. 

Μετά από δύο μέρες με απαγορευτικό απόπλου, σήμερα που οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει σημαντικά δεν πραγματοποιήθηκαν ως το μεσημέρι τα δρομολόγια στις γραμμές Μαρμάρι – Ραφήνα, Στύρα – Αγ. Μαρίνα και Ερέτρια – Ωροπός. Έτσι πάλι η Βορειοκεντρική Εύβοια και ο Δήμος Καρύστου παρέμειναν αποκλεισμένοι για δύο τουλάχιστον μέρες από τη Χαλκίδα και την Αθήνα.

Μεγάλος αριθμός διακοπών ρεύματος έγιναν στη Χαλκίδα και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Εύβοιας την ώρα που εδώ παράγεται πάνω από 12% της αιολικής ενέργειας της χώρας. Μάλιστα, σε ορισμένα χωριά των δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου η διακοπή ρεύματος ήταν πολύωρη.

Παράλληλα, η αργοπορημένη εξαγγελία της κυβέρνησης για αργία την Τρίτη 25/1 και την Τετάρτη 26/1, δε συνοδεύτηκε με τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της από την εργοδοσία των επιχειρηματικών ομίλων και η κυβέρνηση υποχρεούται να εξασφαλίσει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τις μέρες αυτές ως αργία και να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που για τρεις μέρες ουσιαστικά δε δούλεψαν καθόλου.

Τα κάθε είδους σχέδια και προγράμματα για την «ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας», για τον «εκσυγχρονισμό των οδικών δικτύων» και άλλα, δε μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού του νησιού. 

Αποτελούν παχυλές κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και την προστασία από τα φαινόμενα αυτά.

Τις επόμενες ώρες και μέρες με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, να καθαριστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο και οι δρόμοι περιφερειακά της Χαλκίδας, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή δημιουργίας πάγου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...