Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Νημποριό και τα Στύρα

Ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Νημποριό και τα Στύρα Ευβοίας και πλατφόρμα συλλογής υπογραφών

Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, δυσαρέσκεια αλλά και την εναντίωση μας στην επικείμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον λόφο του
Νημποριού Στύρων, Ν. Εύβοιας.

Οι εταιρείες ΑΠΕ έχουν βρει την Νότια Εύβοια εύκολη λεία, εφαρμόζοντας τους ευνοϊκούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, για τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη μέριμνα για το περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τις τοπικές κοινωνίες.

Φτάνει πια! Ήδη λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή 413 ανεμογεννήτριες, 163 έχουν άδεια εγκατάστασης, 124 άδεια παραγωγής ενώ 147 είναι υπό αξιολόγηση. Συνολικά 847 ανεμογεννήτριες στον Δήμο Καρύστου.

Από όλη αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια το μόνο που μένει είναι υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με την αποψίλωση και τη διάβρωση του εδάφους στα βουνά και τις πλαγιές της περιοχής από τη διάνοιξη πολλών δεκάδων χιλιομέτρων οδοποιίας και την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. 

Πρόκειται για μια διαδικασία «ανάπτυξης» που φέρνει όντως τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Επιπλέον, η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής υποβαθμίζεται ή και καταστρέφεται, όπως προκύπτει από τα σχέδια των αιολικών πάρκων στο Νημποριό και την ευρύτερηπεριοχή των Στύρων Ευβοίας. 

Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι (Ακρόπολη Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα – κηρυγμένα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι Πύργου και Λεύκας και πολλές άλλες θέσεις) έχουν περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες, η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό και έως το παραλιακό μέτωπο.

Ύστερα από την καταστροφή του ρωμαϊκού λατομικού μετώπου και τμήματος οικίας κλασικών χρόνων στη θέση «Αμυγδαλιά» στο Κάβο Ντόρο, για τη διάνοιξη δρόμου αιολικού πάρκου της ENEL. Την καταστροφή αρχαϊκού ιερού στη θέση «Καψούρι», για την εγκατάσταση πυλώνα της Δ.Ε.Η., από την εταιρεία ΑΤΕΡΜΩΝ. Τις καταστροφές σε Πόρτο-Λάφια και Άρμενο. 

Την επικείμενη, εγκληματική, εγκατάσταση ανεμογεννητριών μπροστά από το Δρακόσπιτο στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας» και του οχυρού στην κορυφή «Γιούδα» στην Όχη, κ.α., έχουμε πια την πείρα και ξέρουμε τι θα πει «Πράσινη ανάπτυξη» και προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δε θα επιτρέψουμε το Νημποριό και τα Στύρα να έχουν την ίδια τύχη.

Σηκώνουμε τείχος στην καταπάτηση των προστατευόμενων περιοχών και στη βεβήλωση των αρχαιολογικών μας χώρων.

Για όλους εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή, είναι απαραίτητο ο λόφος του Νημποριού με τον λόφο του Αγ. Νικολάου να αποτελέσουν ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα διαφαίνεται ολοκάθαρα η διαχρονία της εκμετάλλευσης της πέτρας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την εποχή των παππούδων μας. 

Έχουμε ανάγκη από επισκέψιμα και ζωντανά μνημεία και αρχαιολογικά πάρκα, όχι από πράσινες μπίζνες για να κερδίζουν οι λίγοι. Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο να προστατευτεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος με τις τόσο πολλές και τόσες σπουδαίες αρχαιότητεςκαι το φυσικό κάλλος που τις περιβάλλει.

Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.

Απαιτούμε:
  • · Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, που θα καταστεί άκρως καταστροφική.
  • · Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.
  • · Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.
  • · Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη του χώρου. Να σταματήσει εδώ η απαξίωση του.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν:

1. Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

2. Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Σ.Ε.Π. ΥΠ.ΠΟ.)

3. Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Σ.Α.Ε.Τ.Τ.Ε.)

4. Σωματείο Αρχαιολογίας Άρτας.

5. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.)

6. Τοπικό Συμβούλιο Νέων Στύρων.

7. Τοπικό Συμβούλιο Στύρων.

8. Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Οικιστών Νημποριού.

9. Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Οικιστών πέριξ του Δήλησου «Σύλλογος Δήλησο».

10. Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων.

11. Σύλλογος Εμπόρων και Βιοτεχνών Στυραίων.

12. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας)

13. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ.)

14. Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής Ε.Κ.Π.Α.

15. Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού- Αρχαιολογικού Ε.Κ.Π.Α.

16. Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Ιστορικού-Αρχαιολογικού Ε.Κ.Π.Α.

17. Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης.

18. Σύλλογος Φοιτητών Σ.Ε.Τ.Π. του ΠΑ.ΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...