Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Γιάννης Μανώλης: Η κοροϊδία με το Caldera Vista είναι το κύκνειο άσμα μίας αποτυχημένης διοίκησης στην Καρυστία

Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες δεν προκαλούν μόνο γέλιο και θυμό στους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Καρύστου, αλλά και απαξίωση ενός τόπου που αναζητά την προοπτική του και βλέπει το μέλλον του μέσω της τουριστικής ανάπτυξης.

Η όλη ιστορία, που θυμίζει εύλογα σαπουνόπερα, άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάιο του 2019. 

Ήταν τρεις μέρες πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (ημέρα Πέμπτη συγκεκριμένα που ήταν προγραμματισμένη η κεντρική προεκλογική ομιλία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρύστου κ. Ζάχου Χατζηνικολή), όταν στήθηκε ένα φτηνό επικοινωνιακό show με το Catamaran που έφτασε στο λιμάνι της Καρύστου και δήθεν θα ξεκινούσε άμεσα δρομολόγια, χιλιάδες βεγγαλικά που έσκαγαν στον ουρανό και το ελικόπτερο που έκοβε βόλτες πάνω από τον όρμο της πόλης με τον εφοπλιστή και τον δήμαρχο.

Αρκετός κόσμος τότε «τσίμπησε», ενώ άλλοι ένιωσαν χαρά που η Κάρυστος θα έμπαινε ξανά στον ακτοπλοϊκό χάρτη της χώρας. Προσωπικά κράτησα αποστάσεις και μικρό καλάθι. Και όσοι σαν και εμένα επισημαίναμε τις αστοχίες και το αστείο της κατάστασης δικαιωνόμασταν συνεχώς από τα γεγονότα.

Το φτηνό επικοινωνιακό show, βέβαια, συνεχίστηκε, με την μετέπειτα εμπλοκή του κυβερνητικού Βουλευτή κ. Σίμου Κεδίκογλου. Είδαμε, λοιπόν, πριν 6 μήνες συναντήσεις επί συναντήσεων του Δημάρχου κ. Ραβιόλου και του Βουλευτή κ. Κεδίκογλου με στελέχη του ΥΕΝ και ενδιαφερόμενους εφοπλιστές και ευχαριστήριες ανακοινώσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες. Και όσο οι ανακοινώσεις και ο αυτοθαυμασμός έπεφταν βροχή, τόσο το πλοίο ήταν άφαντο.

Αποκορύφωμα της προσβολής προς τον Καρυστινό λαό, το ευχαριστήριο του κ. Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη που συμπεριέλαβε την Κάρυστο στο επιδοτούμενο ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο. 

Δεν μπήκε καν στον κόπο ο βουλευτής μας, να διαβάσει την απάντηση του κ. Πλακιωτάκη σε Ερώτηση του συνάδελφού του Βουλευτή Ευβοίας κ. Αποστόλου. Συγκεκριμένα, με την από 30/7/2021 και αριθ. πρωτ.: 1500.1/55759/2021/248 Απάντηση ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης και όσον αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρύστου με τη Ραφήνα και νησιά των Κυκλάδων, σας γνωρίζουμε κατ' αρχάς ότι καμία δήλωση δρομολόγησης δεν έχει κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη γραμμή Ραφήνα – Κάρυστος – Κυκλάδες. 

Κατόπιν της υπ’ αριθμ. 02/30-06-2020 γνωμοδότησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2252.1.1/53239/20/17-08-2020 Προκήρυξη Αρχικού Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας από 01/11/2020 μέχρι 31/10/2021 για τις συμβάσεις ενός έτους ή μέχρι 31/10/2023 για τις συμβάσεις τριετούς διάρκειας (ΑΔΑ: ΨΝΝΘ4653ΠΩ-ΞΙΗ), με την οποία προκηρύχθηκε, μεταξύ άλλων, το σκέλος (α) δρομολογιακής γραμμής:

α. «Σύρος – Τήνος – Άνδρος – Κάρυστος» και επιστροφή, με την εκτέλεση δύο δρομολογίων την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου.

Κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού την 06/10/2020, για την παραπάνω γραμμή κατέθεσαν φάκελο προσφοράς οι εταιρείες «ΑΞΙΟΚΕΡΣΑ Ν.Ε.» και «ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ Ν.Ε.». Οι υποβληθείσες προσφορές κρίθηκαν αμφότερες απορριπτέες.

Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός για την υπόψη δρομολογιακή γραμμή απέβη τελικά άκαρπος, το θέμα εισήχθη στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την 05/07/2021, το οποίο γνωμοδότησε θετικά, για την επανάληψη του διαγωνισμού σε ό,τι αφορά την υπόψη δρομολογιακή γραμμή, για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο, προσθέτοντας ως εναλλακτικό του λιμένα Καρύστου στο (α) σκέλος της γραμμής τον λιμένα του Μαρμαρίου…».

Έτσι, λοιπόν φτάσαμε στο χθεσινό φιάσκο που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών στο λιμάνι της Καρύστου, που από τις 12:00 το μεσημέρι περίμεναν καρτερικά το πλοίο Caldera Vista, το οποίο έφτασε τελικά ανοιχτά της πόλης της Καρύστου στις 19:00 το βράδυ και κατόπιν άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς το λιμάνι Μαρμαρίου. 

Εκεί βρισκόταν και ο Δήμαρχος Καρύστου, ο οποίος είχε φορέσει το πιο λαμπερό του χαμόγελο και ήταν έτοιμος να φωτογραφηθεί για το σπουδαίο επίτευγμα! Για πολλοστή φορά, τα γεγονότα τους διέψευσαν και οι διοργανωτές του show αυτογελοιοποιήθηκαν!

Ο θυμός των Καρυστινών για το φιάσκο μεγάλος. Ακόμη μεγαλύτερες, βέβαια, οι ευθύνες των «στρατηγών» του φιάσκου. Τα ερωτήματα προκύπτουν αναπόφευκτα από τα γεγονότα:
  1. Γνώριζαν οι κ.κ. Ραβιόλος και Κεδίκογλου για την χθεσινή πορεία του πλοίου Caldera Vista; Εφόσον γνώριζαν, γιατί επιχείρησαν να στήσουν ακόμη ένα επικοινωνιακό show που τους γύρισε μπούμερανγκ;
  2. Το συγκεκριμένο πλοίο έχει πράγματι επιδοτηθεί για να εκτελέσει το δρομολόγιο Ραφήνα-Κάρυστος-Κυκλάδες; Εφόσον έχει επιδοτηθεί, θα εκτελέσει εν τέλει το συγκεκριμένο δρομολόγιο;
  3. Κύριοι είστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί με σχέδιο, επιχειρήματα και διαφάνεια για να βάλουμε την Κάρυστο στον ακτοπλοϊκό χάρτη της χώρας ή θα συνεχίσετε την ίδια αποτυχημένη συνταγή;
Γιάννης Μανώλης,
PhD Ευρωπαϊκή Πολιτική Περιβάλλοντος
Επικεφαλής Τομέα Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΕΕ UNESCO

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...