Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Εκδήλωση μνήμης στην Ριτσώνα

Ο σύλλογός ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ τελευταία δύο φορές το χρόνο καθαρίζει και φροντίζει το χώρο του εγκαταλελειμμένου μνημείου 110 εκτελεσθέντων αναπήρων Ελλήνων στρατιωτών στις 16 Μαΐου 1944 στην Ριτσώνα και καταθέτει ένα λιτό στεφάνι. Μέλη του δε συχνά ανάβουν το καντηλάκι.

Για τη φετινή επέτειο είχε σχεδιαστεί εκδήλωση για τις 16 Μαΐου 2021 με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων ΑΜΕΑ, τοπικών συλλόγων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. Επίσης θα γινόταν πεζοπορία και μια μικρή διαδρομή τρεξίματος στην περιοχή.

Πληροφοριακά σε κοντινή απόσταση διεξήχθη στις 12 Ιουνίου 1829 η μάχη του Ανηφορίτη με ηγέτη τον ήρωα Νικόλαο Κριεζώτη. Επίσης κοντά από το μνημείο διέρχεται το Διατείχισμα, τείχος 11,5 χλμ από το Μεγάλο Βουνό έως το Μεσσάπιον όρος (Κτυπάς)

Ωστόσο σεβόμενοι απολύτως τα μέτρα προστασίας από τον covid19 σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση αποφασίστηκε να γίνουν διευρυμένες ω εκδηλώσεις όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Στις 16 Μαΐου 2021 ο σύλλογός μας ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ κατέθεσε λίγα άνθη στο μνημείο άναψε το καντηλάκι και ο πρόεδρος Ηλίας Καραμπάς ανέφερε συνοπτικά το ιστορικό του γεγονότος. Παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας κος Ελευθέριος Λειβαδίτης, ο οποίος κατέθεσε άνθη. 

Δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο αντιδήμαρχος Ανθηδώνας κος Κωνσταντίνος Καρβούνης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Και οι δύο αντιδήμαρχοι μετά από τη σχετική ενημέρωση και πρόσκληση για μελλοντικές εκδηλώσεις από το ΣΙΔΕΡΙΤΗ ανταποκρίθηκαν και ενδιαφέρθηκαν για το εγκαταλελειμμένο μνημείο. 

Συγκινητική ήταν δε η άμεση απόκριση τους για την περαιτέρω φροντίδα του χώρου μετά τον πρώτο καθαρισμό ο οποίος πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο μας στις 9 Μαΐου και η δέσμευση των αντιδημάρχων για τη γενικότερη φροντίδα του μνημείου.

Μαζί μας ήταν και ο Αγγελής Μπούρικας, εκπρόσωπος από το σύλλογο ΑΜΕΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ο οποίος προς τιμήν του ταξίδεψε από μακρινή περιοχή. Συνολικά παρευρέθηκαν στο μνημείο μόνο πέντε άτομα φορώντας μάσκες και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Με αυτόν τον τρόπο τιμήσαμε λιτά την μνήμη των εκτελεσθέντων και έγινε αναφορά στο κίνημα ΑΜΕΑ.

Την επόμενη χρονιά ελπίζουμε, εάν επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να υπάρξει συνεργασία του συλλόγου μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για διεύρυνση των εκδηλώσεων καλώντας φορείς και συλλόγους, και για περαιτέρω προβολή του μνημείου,

ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ
Σύλλογος για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για την καλύτερη προστασία των δεδομένων των μελών μας και ληπτών του Ενημερωτικών Δελτίων ή και γενικότερα πληροφόρησης, σας γνωρίζουμε πως εφαρμόζουμε την πολιτική απορρήτου και σε όλες τις μορφές επικοινωνίας μας υπάρχει η δυνατότητα αποχώρησής σας από την ομάδα επαφών. 

Μπορείτε ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν αλλαγή ή διαγραφή των δεδομένων σας ή σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση, σας προτείνουμε να μας στείλετε μήνυμα που να αναφέρετε τη διεύθυνση του Mail σας και τη λέξη ΟΧΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...