Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συνδικάτου μας, Τζαβάρα Γιάννη, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων της Εύβοιας στην πλατεία Αγοράς.

Το Συνδικάτο μας τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά δίνοντας τη μάχη σε δεκάδες χώρους δουλειάς του κλάδου τροφίμων και
ποτών, στον ΜΙΜΙΚΟ, τον Κελαϊδίτη, τον Αγγελάκη, τη Σόγια, στις ιχθυοκαλλιέργειες και αλλού για να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Παλεύουμε να κατακτηθούν νέα δικαιώματα.

Η δράση που αναπτύσσουμε μπορεί και έχει αποτελέσματα.

Μέτρα που πήραν σε χώρους δουλειάς δεν θα τα είχαν πάρει αν δεν είχαμε αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οι υγειονομικοί στο νοσοκομείο της Χαλκίδας με τους αγώνες τους έβαλαν φρένο στα σχέδια για μετατροπή του νοσοκομείου σε μίας νόσου.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ με τους αγώνες τους έχουν καθυστερήσει τα σχέδια της κυβέρνηση 1,5 χρόνο τώρα και συνεχίζουν.

Οι αγώνες μας απέναντι στους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους όποιες και αν είναι αυτές μπορούν να ενώσουν την εργατική τάξη και να καθυστερήσουν ή και να ακυρώσουν μέτρα που στόχο έχουν να κάνουν τη ζωή μας χειρότερη.

Μόνο με τους αγώνες μας έχουμε δει καλύτερες μέρες.

Όσες φορές η εργατική τάξη πίστεψε σε άλλες λύσεις όπως ότι ψηφίζοντας μία κυβέρνηση μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή, το πληρώσαμε πολύ ακριβά.

Νέα μέτρα, νέα βάσανα ήρθαν που προστέθηκαν στα προηγούμενα. Ζήσαμε κυβερνήσεις δεξιές, αριστερές, κυβερνήσεις συνεργασίας, κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Κάθε μία από αυτές ήταν χειρότερη από τις προηγούμενες και συνέχειά της.

Εν όψη των σχεδιασμών για την κατάργηση του 8ωρου θυμίζουμε:

Η ΝΔ έχει βάλει το λιθαράκι της και τα προηγούμενα χρόνια στις ανατροπές του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασία. Από το 1990 αλλά και το 2005 ψήφισε νόμους με τους οποίους κάτω από προϋποθέσεις προέβλεπαν περιόδους αυξημένης απασχόλησης έως και 10 ώρες χωρίς την αντίστοιχη πληρωμή.

Το ΠΑΣΟΚ στην ίδια κατεύθυνση το 1998, το 2000, το 2010 και το 2011 ψήφισε νόμους που επέκτειναν αυτές τις αντεργατικές διατάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε τους προηγούμενους νόμους που αφορούσαν ανατροπές του ημερήσιου χρόνου εργασίας αλλά το 2017 ψήφισε νόμο που προβλέπει 12 ώρες συνεχούς εργασίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς ενώ ο ίδιος νόμος προβλέπει για λόγους λειτουργίας των υπηρεσιών ακόμα και επέκταση του 12ωρου. Σήμερα διαμαρτύρεται ότι «καταργείται η κυριακάτικη αργία για χιλιάδες εργαζόμενους», ενώ όταν ήταν κυβέρνηση ψήφισε δουλειά για 32 Κυριακές τον χρόνο υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων.

Σε κάθε πτυχή της ζωής μας αποδεικνύεται ότι το κράτος έχει συνέχεια ανεξαρτήτως κυβέρνησης κάτι που αφορά και την καταστολή αλλά και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Όλες οι κυβερνήσεις χτυπάνε τη συνδικαλιστική δράση γιατί γνωρίζουν ότι η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν θα βγάλει εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα. Ειδικά σήμερα που έχει ξεσπάσει νέα καπιταλιστική κρίση και δεν περισσεύει δεκάρα για να κατευνάσουν τη εργατική – λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει να προσθέσει δυνατότητα συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις και ψήφου εξ αποστάσεων, ηλεκτρονικά, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας ώστε να βγει από τον κόπο η εργοδοσία να στέλνει τα τσιράκια της στις μαζικές διαδικασίες των εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί επιδιώκουν να προστεθούν στην απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περί απαρτίας του 50%+1 στις Γενικές Συνελεύσεις για απεργία αλλά και στα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση που ψήφισαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η συμφωνία όλων των κυβερνήσεων δεν είναι μόνο στην ανυπόφορη πολιτική που εφαρμόζουν αλλά και στην εμπλοκή της χώρας μας και του λαού μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και είναι επικίνδυνη.

Απευθύνουμε μήνυμα, στην κυβέρνηση και σε όλους που διεκδικούν τον κυβερνητικό θώκο ώστε να συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, τους λέμε και να το ακούσουν καλά.

Συνέχεια, δεν έχει μόνο το κράτος τους, συνέχεια έχουν και θα έχουν και οι αγώνες μας, από το Σικάγο το 1886 μέχρι σήμερα και δεν σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν και να ζήσουμε απολαμβάνοντας τον τεράστιο πραγματικά αυτόν πλούτο που η εργατική τάξη και ο λαός παράγουμε.

Η εργατική τάξη ενωμένη απέναντι στους εκμεταλλευτές της θα τα καταφέρει.

Εργοδοσία και κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες μόνο την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έχουν μαζί τους και τους λιγοστούς ακολούθους τους πανελλαδικά.

Μία ηγετική ομάδα που στο προχθεσινό φτιάσκο δεν κατάφερε να γεμίσει ούτε μία καφετέρια που λειτουργεί με τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Οι εργαζόμενοι που δεν είναι σήμερα εδώ δεν είναι γιατί συμφωνούνε με τα νέα μέτρα.

Δεν είναι εδώ γιατί φοβούνται ή δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το επόμενο διάστημα με τη δράση μας να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία, να σπάσουμε το φόβο, να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη μας απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις νέες και τους νέους, τις γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με πολλαπλά εμπόδια σήμερα.

Για να έχουμε νίκες στον καθημερινό αγώνα, γιατί δεν συμβιβαζόμαστε στον 21ο αιώνα με τίποτα λιγότερο από το να ζούμε με όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και είναι πραγματικά τεράστιες.

Προετοιμάζουμε νέα απεργία αν η κυβέρνηση φέρει το αντεργατικό τερατούργημα που περιέχει την κατάργηση του 8ωρου στη Βουλή.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Παλεύουμε για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις.

Διεκδικούμε σε κάθε χώρο δουλειάς ιδιαίτερα αιτήματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγεία.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ που να διασφαλίζει τη συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας μεταλλείων και εργοστασίου και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!
Ζήτω η Εργατική Τάξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...