Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Τα ερωτήματα της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου προς τη Δημοτική Αρχή

Την Πέμπτη 15/4/21 πραγματοποιήθηκε τηλεσύσκεψη με την κ. Δήμαρχο Χαλκιδέων, τους κ. Αντιδημάρχους Σέρρα και Γουρνή, τα συμβούλια κοινοτήτων Αγίου Νικολάου και Βασιλικού και φορείς. Εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις και αιτήματα:

1. Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος να τα έχουν υλοποιήσει πριν 10 χρόνια. Η καταστροφή φέτος κόστισε τη ζωή σε κάποιους και την περιουσία σε επιπλέον εκατοντάδες ανθρώπους. Αναρωτιόμαστε πώς αναπληρώνεται ο θάνατος; 

Πώς αναπληρώνεται η περιουσία σου; Με 10.000 ευρώ; 

Γιατί τόσο βγαίνει αν τα προσθέσεις τα επιδόματα. Δήμος, Περιφέρεια, κυβέρνηση, δασαρχείο και όποιος άλλος είναι υπεύθυνος θα έπρεπε μαζί να κάνουν μελέτη από τις πηγές στο βουνό μέχρι τις εκβολές του Λήλα, και να υλοποιήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

2. Ο Δήμος είχε την ευθύνη των επιτροπών καταγραφής ζημιών. Γιατί λοιπόν δεν ζητάει ο Δήμος από τα Υπουργεία και την κυβέρνηση το συνολικό ποσό της ζημιάς για να μας αποζημιώσει; Γιατί αντί να μπαίνει στη θέση μας, να μας λέει ότι δεν υπάρχουν αλλά λεφτά; Και επιπλέον γιατί δεν πήρε απόφαση να διατεθούν λεφτά και από το ταμείο του δήμου αν χρειάζεται;

3. Δόθηκαν επιδόματα στο 1/3 των αιτούντων. Εμείς δεν παίρνουμε σαν δεδομένο ότι αποκλείστηκαν οι 300 Β κατοικίες. Ζητάμε ξανά να πάρουν τα πρώτα αυτά επιδόματα. Τί θα κάνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια και ο Δήμος για αυτό; 

Μιλάμε για τουλάχιστον 300 οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους ή έπαθε σοβαρές και πάρα πολύ σοβαρές ζημιές. Αυτές οι 300 κατοικίες που αποκλείστηκαν από τα επιδόματα, πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, δημοτικά τέλη, νερό. Γιατί να μη δικαιούνται αποζημιώσεις;

4. Αν και με καθυστέρηση 8 μηνών (καθυστέρησε η κυβέρνηση, καθυστερήσατε κι εσείς) άνοιξε επιτέλους η διαδικασία για να αποδώσετε το επίδομα των 600 ευρώ για υπόγεια και αποθήκες. 

Η ανακοίνωση του Δήμου ενημερώνει ότι και πάλι αποκλείονται οι Β κατοικίες. Επίσης ανακοινώσατε ότι δεν θα το πάρουν όσες οικίες είχαν ήδη πάρει το επίδομα πρώτων αναγκών των 600 ευρώ. Ζητάμε να δοθεί σε όλους ανεξαιρέτως ! 

Έχουν γίνει ζημιές σε λέβητες, δεξαμενές πετρελαίου και πολλά άλλα για τα οποία δεν μας αποζημίωσαν! Ακόμη και τώρα τα επιδόματα αυτά θα δώσουν μία ανάσα σε πολλές οικογένειες.

5. Η απαλλαγή μας από το νερό θα ισχύσει τελικά ως τον Αύγουστο; Ζητάμε ΞΑΝΑ να συμπεριληφθούν οι αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής. 

Γιατί ο αγρότης, που καταστράφηκε το χωράφι του και δεν έχει εισόδημα τόσους μήνες, να πληρώνει για το λογαριασμό του σπιτιού του στη ΔΕΥΑΧ; Επίσης, καταγγέλλουν κάτοικοι ότι έλαβαν λογαριασμό για όλους τους μήνες παρόλο που είναι πλημμυροπαθείς. Για τα δημοτικά τέλη το ίδιο.

6. Η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ ήταν στις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Είχατε πει ότι θα εισηγηθείτε να μην πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ. Πληρώσαμε όλοι φέτος και μάλιστα για κατεστραμμένες περιουσίες.

7. Πότε θα γίνει ο καθαρισμός της θάλασσας; Πώς θα κάνουν μπάνιο οι λουόμενοι φέτος; Μπαζώθηκαν οι παραλίες με άμμο και λάσπη από το ποτάμι. Μετά το χειμώνα έχουν γίνει χάλια.

8. Πότε θα γίνει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και οι ασφαλτοστρώσεις; Οι δρόμοι που υποχώρησαν στην Όαση μέσα στη θάλασσα; Θα αποκατασταθούν οι παιδικές χαρές στο παραλιακό μέτωπο;

9. Είναι κατάλληλο το νερό που πίνουμε;

10. Θα έρθει το σχολικό λεωφορείο στην Όαση όταν ανοίξουν τα σχολεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...