Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Συνάντηση των Επιτροπών Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας

Συνάντηση των Επιτροπών Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας και τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών

Την Πέμπτη 25/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, μετά από αίτημα των Επιτροπών Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας και τον προϊστάμενο των
Τεχνικών Υπηρεσιών

Οι επιτροπές κατοίκων ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση επειδή ανησυχούμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών μας. Σχεδόν 7 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί πλήρως από τα φερτά υλικά και τη λάσπη/άμμο για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ήδη πέρασαν κύματα κακοκαιρίας που μας ανησύχησαν και τρέμαμε μην ξεχειλίσουν ορμητικά τα ποτάμια. 

Στην ερώτησή μας γιατί η Περιφέρεια απέσυρε τα μηχανήματα απάντησαν ότι η αποκατάσταση ανέβασε τον προϋπολογισμό πολλά εκατομμύρια πάνω από τις δυνατότητες τους, και γι αυτό να περιμένουν τις πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην ερώτησή μας γιατί η Περιφέρεια Στερεάς δεν αξιοποιεί τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ για τα έτη 2021-2027, μας απάντησαν ότι αυτά τα χρήματα δεν αφορούν την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. 

Μας είπαν ότι εφόσον απαιτηθεί ξανά από μια αντίστοιχη ακραία φυσική καταστροφή, τα χρήματα θα δοθούν από το κράτος πολλαπλάσια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Εμείς ρωτάμε: Γιατί δεν δίνονται αυτά τα χρήματα τώρα ώστε να μη χαθούν ξανά ανθρώπινες ζωές και να μην κινδυνεύσουν οι περιουσίες μας; Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας μας είναι κόστος για το κράτος !

Ρωτήσαμε για τις αποζημιώσεις εγγείου  κεφαλαίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους μιας και η περιφέρεια συμμετέχει στις επιτροπές για τη διενέργεια ελέγχων μαζί με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Οικονομικών. 

Τονίσαμε ότι πρέπει να στηριχτούν άμεσα μιας και έχει ήδη πληγεί το εισόδημά τους. Δεσμεύτηκαν πως οι έλεγχοι ολοκληρώνονται και σύντομα θα δοθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν τις ζημιές αυτές. Ζητήσαμε να διαθέσει η Περιφέρεια μηχανήματα για να βοηθήσουν τους αγρότες που μπαζώθηκαν τα  χωράφια τους από λάσπη, άμμο και φερτά υλικά. Η απάντηση ήταν ότι τα μηχανήματα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασία ενεργοποιούνται όταν θα υπάρξει έκτακτη ανάγκη, όπως έγινε στην κακοκαιρία Μήδεια. 

Για την αποκατάσταση των οδών και γεφυρών, μας απάντησαν ότι μόλις έγινε ο διαγωνισμός και εκκρεμεί να γίνει η συμβασιοποίηση των έργων μέχρι Απρίλη, για να προχωρήσουν μετά οι εργασίες εφόσον δοθούν οι πιστώσεις από την κυβέρνηση.

Για τις μελέτες, μας απάντησαν ότι βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Δεν έχουν φτάσει στο σημείο να μελετήσουν την εκβολή του Λήλα για ενδεχόμενη διαπλάτυνση. Δεσμεύτηκαν πως όταν δοθούν οι πιστώσεις θα εντάξουν πλωτό γερανό να απομακρύνει φερτά υλικά και κορμούς από τη θάλασσα στην εκβολή του Λήλα και στην παραλία της Όασης.

Η απάντηση που πήραμε για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων μιλάει για δημοπράτηση τους στα τέλη Απρίλη και ολοκλήρωση τους με ορίζοντα 2 ετών. Οι Δήμοι μας έχουν πάρει παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά βλέπουμε ότι οι διαδικασίες δεν επιταχύνονται. Οι μελέτες για την οριοθέτηση των ποταμών και ρεμάτων υπάρχουν εδώ και χρόνια, επικαιροποιούνται κατά καιρούς και ξαναμπαίνουν στο συρτάρι. Δεν μπορούν να επικαλούνται τη γραφειοκρατία! Δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας !

Απαιτούμε τώρα με ευθύνη του κράτους
  • να ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί άμεσα
  • να προχωρήσουν τάχιστα οι αποκαταστάσεις
  • να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα (και στην ορεινή και στην πεδινή κοίτη των ποταμών).
Επιτροπές Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...