Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Γιάννης Μανώλης: ΑΠΕ - Χωροταξία και αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου Καρύστου

Άρθρο του Γιάννη Μανώλη σχετικα με τις ΑΠΕ, την χωροταξία και τις αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου Καρύστου

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται όλο και περισσότερο οι φωνές που τάσσονται ενάντια στη συνέχιση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Καρυστίας.

Ακούγεται συχνά ότι η Καρυστία δεν πρέπει να ακολουθήσει την μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και χρειάζεται μια ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτή η προσέγγιση είναι σωστή και όλες οι δυνάμεις της περιοχής πρέπει να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της πολυπαραγοντικής αναπτυξιακής διαδικασίας. 

Ο συγκεκριμένος στόχος, βέβαια, δύσκολα θα επιτευχθεί με ευχές και προσευχές, καθώς χρειάζονται στρατηγικός σχεδιασμός και θεσμική θωράκιση. 

Δυστυχώς, εξετάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός και όσον αφορά τα χωροταξικά εργαλεία ο δήμος Καρύστου είναι θεσμικά ανοχύρωτος και, ως εκ τούτου, εκτεθειμένος στην επέλαση ισχυρών συμφερόντων.

Οι πολιτικές και αναπτυξιακές επιλογές των τοπικών κοινωνιών αντανακλούνται κυρίως μέσω της ανάπτυξης υποκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού (ήτοι, σχέδιο χρήσεων γης), που καθορίζει με ευκρίνεια ποιες ακριβώς χρήσεις επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται σε μια περιοχή. 

Δυστυχώς, τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) για την περιοχή μας δεν ολοκληρώθηκαν, αν δεν εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τραβήξουμε ουσιαστικές και θεσμοθετημένες κόκκινες γραμμές και να ορίσουμε ποιο ακριβώς μέλλον επιθυμούμε για τον τόπο μας!

Για να τα πάρουμε με τη σειρά. Ο χωροταξικός σχεδιασμός χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

1) Υπερκείμενος σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει το Εθνικό, τα Περιφερειακά και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια. Τα συγκεκριμένα σχέδια δίνουν γενικές κατευθύνσεις και στόχους, ενώ επί της ουσίας αντανακλούν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και στην περίπτωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού των Περιφερειών. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ θεσπίστηκε το 2008, με την ΚΥΑ 49828/12.11.2008. 

Το συγκεκριμένο πλαίσιο διακρίνει τις περιοχές ανάπτυξης έργων σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και σε Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Ο δήμος Καρύστου έχει ενταχθεί στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό κάλυψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% της έκτασης του δήμου. Ωστόσο, με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου το ποσοστό κάλυψης μπορεί να φτάσει το 30%. 

Ο δήμος Καρύστου, από τον Αύγουστο του 2020, ορθά έχει ξεκαθαρίσει με ομόφωνη απόφαση ότι δεν επιθυμεί υπέρβαση του συγκεκριμένου ποσοστού, αν και στην περίπτωση του Καφηρέα το όριο αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί. 

Το συγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο χρήζει αναθεώρησης, δεδομένου ότι, αφενός, έχει παρέλθει η δεκαετία από την ημερομηνία έγκρισης του και, αφετέρου, είναι αρκετά ασαφές στις κατευθύνσεις που δίνει. 

Με το υφιστάμενο Πλαίσιο προωθείται ένα πολύ μεγάλο μέρος των ΑΠΕ σε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας. Και με το να επιτρέπει σχεδόν τα πάντα παντού ακυρώνει επί της ουσίας τον αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της χωροταξίας.

2) Υποκείμενος σχεδιασμός, ο οποίος δίνει έναν σαφή προσανατολισμό προς τη χρήση του χώρου. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα σχέδια χρήσεων γης, δηλαδή, Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (ΓΠΣ), Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. κτλ. Επί της ουσίας, ορίζει με σαφήνεια τις στρατηγικές επιλογές του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, χωροθετόντας ειδικές αναπτυξιακές ζώνες και ορίζοντας ακριβώς ποιες χρήσεις επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται σε μια περιοχή. 

Με λίγα λόγια, αν ο δήμος Καρύστου είχε ολοκληρώσει το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και είχε ορίσει την περιοχή του Νημποριού, για παράδειγμα, ως οικιστική ή τουριστική ζώνη, τότε το αιολικό πάρκο που σχεδιάζει η ΕΛΑΚΤΩΡ δεν θα μπορούσε να χωροθετηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε τώρα που οι εξελίξεις μας προσπέρασαν. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημοτική αρχή να τρέξει για να καθορίσει τις χρήσεις γης και να θωρακίσει θεσμικά τα συμφέροντα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα:
  • - Να ολοκληρώσει την Β’ φάση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του πρώην δήμου Μαρμαρίου, το οποίο ενώ η πρώτη φάση έχει εγκριθεί εδώ και 6 χρόνια για ανεξήγητους λόγους λιμνάζει στα γραφεία του δήμου Καρύστου. Επίσης, να ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλεως Μαρμαρίου.
  • - Να ολοκληρωθεί το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του πρώην δήμου Στυραίων και το ΓΠΣ Στυραίων.
  • - Να ολοκληρωθεί το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. της πρώην κοινότητας Καφηρέως.
  • - Να ρυθμιστεί, επιτέλους, η πληγή με το ΓΠΣ Καρύστου, το οποίο κατά την επέκτασή του άφησε εκτεθειμένα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην προέκταση του σχεδίου πόλεως.
Γιάννης Μανώλης
Πολιτευτής Ευβοίας ΝΔ
PhD, Ευρωπαϊκή Πολιτική Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...