Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ερώτηση του Γιώργου Μαρίνου για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στην Εύβοια από την κακοκαιρία Μήδεια

Η κακοκαιρία «Μήδεια», άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και μια οδυνηρή κατάσταση με μεγάλες καταστροφές σε δάση και δενδρώδεις καλλιέργειες στη Βόρεια και Κεντρική Εύβοια, αρκετές από τις οποίες θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν.

Συγκεκριμένα οι ζημιές στα πεύκα, τις ελιές, τις συκιές είναι εκτεταμένες. Χιλιάδες δέντρα πεύκου έχουν σπάσει και τα κατεστραμμένα δάση θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθουν και να γίνουν ξανά εκμεταλλεύσιμα. 

Επίσης έχουν καταστραφεί δασικοί δρόμοι και μονοπάτια με αποτέλεσμα οι ρητινοκαλλιεργητές να αδυνατούν να προσεγγίσουν τα δέντρα που έχουν μείνει όρθια, ενώ παράλληλα οι πεσμένοι κορμοί πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. 

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στους ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής με χιλιάδες ελαιόδεντρα να έχουν καταστραφεί από το χιόνι, ενώ απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθουν στην παραγωγή. Σε απόγνωση βρίσκονται επίσης και συκοπαραγωγοί αφού μεγάλος αριθμός δέντρων συκιάς έχει καταστραφεί ανεπιστρεπτί.

Εκατοντάδες οικογένειες βγάζουν το βιος τους από αυτές τις καλλιέργειες και τώρα βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχει πικρή πείρα στην περιοχή από τις αποζημιώσεις για την κακοκαιρία «Ζορμπάς» που ακόμα εκκρεμούν, αλλά και από την υπόλοιπη Εύβοια π.χ. από τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου, για τις οποίες πολλές πληγέντες οικογένειες αποκλείστηκαν.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για την απαράδεκτη κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι που έμειναν για μέρες αποκλεισμένοι, χωρίς νερό και ρεύμα ακόμα και για 5 μέρες. Η τραγική υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού για τα οποία οι θιασώτες της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της ΕΕ, φέρουν ακέραιη την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Τώρα πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων για μέτρα και υποδομές ώστε κανένα σπίτι να μην μένει χωρίς ρεύμα και νερό στις κακοκαιρίες, για σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα αποζημίωσης 100% και να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί και σίγουρα περισσότερο από τα δύο χρόνια. Επιτακτική είναι η ανάγκη να καθαριστούν όχι μόνο οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι αλλά και τα μονοπάτια στο δάσος με κρατική ευθύνη, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στα πεύκα αλλά και να προστατευτεί το δάσος.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση:
Για την άμεση καταγραφή των ζημιών
  • Για την άμεση, έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων χωρίς αποκλεισμούς
  • Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% για τις καλλιέργειες που έπαθαν ζημιές
  • Για την κάλυψη 100% του χαμένου εισοδήματος από τις ζημιές της κακοκαιρίας «Μήδεια» μέχρι αυτό να αποκατασταθεί
  • Για τον καθαρισμό του δάσους, συμπεριλαμβανομένων μονοπατιών, με κρατική ευθύνη.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...