Ο Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι) είναι ένα γραφικό αρβανιτοχώρι στον Καβοντόρο σε απόσταση περίπου 45 χιλ. από την Κάρυστο. Βρίσκεται ανάμεσα στον όρμο της Αρχάμπολης και στις εκβολές του Διπόταμου. Τέσσερεις αιολικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με συνολικά 31 ανεμογεννήτριες ύψους 100μ η κάθε μια (VESTAS V-90, 3MW) θα στηθούν σύντομα γύρω από τον Ευαγγελισμό, περικυκλώνοντάς τον, και μια πέμπτη θα φτιαχτεί νότια και σε σχετικά μικρή απόσταση.
Θέσεις:
1) ΜΙΛΖΑ
Στα 500μ περίπου βορ. του χωριού (προς Αρχάμπολη) με 7 ανεμογεννήτριες.
Εταιρεία: TEΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΛΙΕΣ ΜΑΕ (πρώην σταθμός της RF ENERGY)
2) ΜΟΥΡΙΖΑ-ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΤΡΑ-ΒΡΑΝΟΥΛΙ
Στα δυτικά του χωριού με 7 ανεμογεννήτριες. Το συγκεκριμένο αιολικό θα γίνει σε συνέχεια του ήδη υπάρχοντος σταθμού "Κερασιά" της ENEL.
Εταιρεία: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΟΕ (ΤΕΡΝΑ)
3) ΤΣΟΥΚΑ ΣΚΟΥΡΑ
Στα νότια του χωριού με 10 ανεμογεννήτριες που θα φτάνουν από περίπου τον επαρχιακό δρόμο μέχρι το Αιγαίο (κοντά στην παραλία του Διπόταμου).
Εταιρεία: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΟΕ (ΤΕΡΝΑ)
4) ΤΣΟΥΚΑ ΜΑΝΤΡΙΑΓΑΡΑ
Στα νότιοδυτικά του χωριού με 7 ανεμογεννήτριες αριστερά και δεξιά του επαρχιακού δρόμου στο ύψος της στροφής του χωματόδρομου "Κόμιτο-Σταυρός".
Εταιρεία: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΟΕ (ΤΕΡΝΑ)
5) ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΙΙ
Στα νότια χωριού και νότια της παραλίας του Διπόταμου με 5 ανεμογεννήτριες.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: RF ENERGY
Επίσης θα φτιαχτεί και ένας ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ στη θέση "Ευαγγελισμός" στα 350 μόλλις μέτρα νότια από το χωριό που θα τον έχει θέα (Σημ.: Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει κοντά στο αιολικό "Μίλζα" με την ονομασία "Αντιά ΙΙ").
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος γύρω από τον Ευαγγελισμό είναι βέβαιη. Οι λιγοστοί κάτοικοι θα υποφέρουν από τον θόρυβο (βλέπε Γιαννίτσι και αλλού).
Η περιοχή θα μετατραπεί πρώτα σε ένα απέραντο εργοτάξιο και μετά σε βιομηχανική ζώνη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα αυξηθεί κατακόρυφα και η αξία της γης θα πάει στον πάτο. Τα τσιράκια των ΑΠΕτζήδων πάνε και έρχονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή. Η αντίσταση μικρή. Πιο πολύ γίνονται κουβέντες σαν σε τούρκικο παζάρι.
Λίγα λόγια για τον Διπόταμο: Ο Δήμος Καρύστου αναγνώρισε το 2013 (αποφ. 20/2013, επί Δημαρχείας Μανώλη) τον Διπόταμο ως μια από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού κάλλους της Καρυστίας.
Μετά την ισοπέδωση της 'Οχης με χιλιόμετρα οδοποιίας για τα αιολικά, κάθε φορά που βρέχει καταρρακτωδώς στην περιοχή, ο Διπόταμος κατεβάζει τόνους λάσπης. Λογικό. Το ποτάμι ξεπηδά ανάμεσα στη Μηλιά (1021μ) και στην Κερασιά (1226μ), δύο βουνά που οι ΑΠΕτζήδες τους έχουν αλλάξει τα φώτα. Περνώντας μέσα από το κατάφυτο Κόμιτο, εκβάλλει μετά από αρκετά χιλιόμετρα πανέμορφης βλάστησης στην ομώνυμη παραλία.
Το συγκεκριμένο σημείο εντάσσεται στον κατάλογο μικρών νησιωτικών υγροτόπων που προστατεύονται (κωδ. Υ242ΕUB054, ΦΕΚ 229ΑΑΠ/19.06.2012). Στον Διπόταμο έχει γίνει πρόσφατα προσαιγιάλωση καλωδίου υψηλής τάσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου