Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ερώτηση Βελόπουλου στην Βουλή για την διάσωση του Καστανόλογγου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την διάσωση του Καστανόλογγου στην ΄Οχη της Καρύστου.

Η ερώτηση εστιάζει στην ύπαρξη ιδιωτικής χρηματοδότησης για την διάνοιξη δρόμων σε απάτητα μέρη του βουνού ΄Οχη, στις εκθέσεις και μελέτες, βάσει των οποίων γίνονται οι εν λόγω παρεμβάσεις του Δασαρχείου και στις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την διάσωση του «μνημείου εθνικής κληρονομιάς», όπως χαρακτηρίστηκε ο ως
άνω Καστανόλογγγος, σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το 2013.
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Καρύστου και με τοπικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, της 24ης Ιουλίου 2020, ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Νότιας Καρυστίας έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών, προκειμένου να μη γίνει η κοπή των ξερών καστανιών στον Καστανόλογγο, της Όχης. 

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην ΄Οχη συμπαρασύρει σε αφανισμό ένα μνημειώδες τοπίο του βουνού. Το Δασαρχείο της περιοχής αναλαμβάνει την αναμόρφωση του Καστανόλογγου, αφού ήδη διευκόλυνε τις εταιρείες να ανοίξουν δρόμους στα απάτητα μέρη του βουνού, κόβοντας και καταπλακώνοντας αιωνόβια βλάστηση. 

Χαράχτηκαν περιμετρικά του Καστανόλογγου αντιπυρικές ζώνες, που αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους και κατακερματίζουν περαιτέρω το τοπίο. 

Περιφράχτηκαν ερμητικά τρία μεγάλα τμήματα της περιοχής, αυξάνοντας τον κίνδυνο της οικολογικής απομόνωσης του Δάσους από την γύρω περιοχή, χωρίς να αφήνονται δίοδοι για την κυκλοφορία των μικρών ζώων, ώστε να κινούνται τα εν λόγω ελεύθερα, εντός και εκτός του Δάσους. 

Αγνοήθηκε, κιόλας, μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η οποία επικεντρωνόταν στα της βόσκησης των γιδιών και στην ελεύθερη κίνηση της άγριας πανίδας της περιοχής, σχετιζόμενη με μικρές περιφράξεις γύρω από τα νέα δενδρύλλια, είτε αυτοφυή, είτε τεχνητώς φυτεμένα, στα πλαίσια αναδάσωσης. Χειρότερη παρέμβαση, όμως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο σχεδιασμός του Δασαρχείου για κοπή των ξερών καστανιών, όρθιων και πεσμένων, προκειμένου να τις κάνει καυσόξυλα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Ελήφθη ιδιωτική χρηματοδότηση, βάσει του άνω υπάρχοντος δημοσιεύματος από το αρμόδιο Δασαρχείο, προκειμένου να διανοιχθούν δρόμοι σε απάτητα μέρη του βουνού ΄Οχη; Αν όχι, βάσει ποιων εκθέσεων και μελετών γίνονται οι εν λόγω παρεμβάσεις του Δασαρχείου;

2. Σε ποιες γενικότερα ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να διασώσετε, αλλά και να διασφαλίσετε τη διάσωση του «μνημείου εθνικής κληρονομιάς», όπως χαρακτηρίστηκε ο ως άνω Καστανόλογγγος (Μελέτη Γεωπονικού Πανεπιστημίου, 2013);

Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...