Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου: Να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα ενόψει επερχόμενης κακοκαιρίας

Κατά τη χθεσινή (Τετάρτη 16/9/2020) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καρύστου ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Παρασκευάς υπέβαλε ερώτηση προς το Δήμαρχο Καρύστου κ. Ραβιόλο και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων κ. Πολυχρονίου για την προετοιμασία του Δήμου ενόψει της μεγάλης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα ζήτησε ενημέρωση για το:

1. Αν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια των όμβριων υδάτων. 

2. Αν έχουν καθαριστεί τα ρέματα. Αν έχει γίνει η αναγκαία συνεργασία με την Περιφέρεια που έχει αυτή την αρμοδιότητα. 
3. Αν, με τη βοήθεια του δασαρχείου, έχουν εντοπιστεί και κοπεί επικίνδυνα δέντρα που πιθανά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που αναμένονται να πέσουν με κίνδυνο τον τραυματισμό περαστικών. 

4. Άλλες αναγκαίες ενέργειες που έχει εκτιμήσει η Τεχνική Υπηρεσία. ή άλλος αρμόδιος φορέας. 

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε πως έχουν παρθεί όλα τα μέτρα. Δήλωσε πως από τις αρχές Σεπτέμβρη καθαρίζονται τα φρεάτια και πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα είναι σε επιφυλακή και το Σαββατοκύριακο για ότι χρειαστεί. Για τον καθαρισμό των ρεμάτων δήλωσε πως είναι σε διαρκεί επικοινωνία με την Περιφέρεια και πως έχει «δώσει το πράσινο φως για να γίνουν καθαρισμοί». 

Παρά την καθησυχαστική απάντηση του κ. Δημάρχου μας ανησυχεί το γεγονός πως σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του αφιέρωσε στην ανάγκη «οι κάτοικοι να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων και να μην κυκλοφορούν αν δε χρειάζεται» καθώς τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα και απρόβλεπτα λόγω της κλιματικής. 

Δυστυχώς, η πείρα από το Μπούρτζι, τα Ψαχνά, το Μαντούδι, την Μάνδρα και αλλού δείχνει πως οι επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα οφείλονται κυρίως στην «κτηματική αλλαγή» και όχι τόσο στην «κλιματική αλλαγή», καθώς και στην ανυπαρξία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων που θεωρούνται κόστος. 

Η «ατομική ευθύνη» είναι σημαντική, ο λαός κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας έχει δείξει ότι είναι αρκετά υπεύθυνος μηδενίζοντας τα κρούσματα. Όμως η συνεχείς επίκληση στην «ατομική ευθύνη» και μόνο αποκρύβει τις Κυβερνητικές ευθύνες, για τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας και των υποδομών. Επιδιώκει να μεταβιβάσει την ευθύνη στους κάθε φορά πληγέντες. 

Βεβαίως τέτοια ώρα είναι ανάγκη να γίνουν έστω και οι μικρές παρεμβάσεις που προλαβαίνουν. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρέματα που σύμφωνα με καταγγελίες που έχουμε, ειδικά από την περιοχή των Στύρων, χρειάζονται καθαρισμό. Η ανησυχία μας αυτή ενισχύεται από την ασάφεια της απάντησης του Δημάρχου σε αυτό το σκέλος της ερώτησής μας. 

Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε κάθε τέτοια περίστασή δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη για τις επόμενες μέρες. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου 
Δημήτρης Παρασκευάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...