Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Ο Δημήτρης Παρασκευάς για τη συνεδρίαση του ΔΣ Καρύστου με θέμα τα αιολικά πάρκα της ΤΕΡΝΑ

Σχόλιο για την αποψινή, 7/8/2020, συνεδρίαση του ΔΣ Καρύστου με θέμα το αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ ΑΕ

Άλλη μια φορά συζήτηση για τα αιολικά, άλλο ένα αιολικό πάρκο που ετοιμάζεται να ξεκινήσει εργασίες, όμως δεν είμαστε πια στο ίδιο σημείο καθώς συνεχώς αυξάνεται το «αιολικό φορτίο» που σηκώνει ο Δήμος Καρύστου.

Πλέον έχουν εγκατασταθεί περί τις 700 ανεμογεννήτριες σε όλη την έκταση του Δήμου μας. Οι 120 ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ θα προστεθούν στις προηγούμενες, σπάζοντας το ρεκόρ του μεγαλύτερου αιολικού στη χώρα, που έτσι κι αλλιώς κατέχει η περιοχή μας. 

Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου δε μπορεί να κάνει άλλη μια «φιλολογική» συζήτηση ή μια ενημέρωση ή να καταλήξει σε ένα ακόμη αμφίσημο όχι. 

Με την ευκαιρία της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου για την «τροποποίηση Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ» πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα: 
  • · Η αρνητική γνωμοδότηση στην τροποποίηση της Μελέτης και στην αρχική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ 
  • · Η καθολική αντίθεση σε νέα αιολικά πάρκα στην έκταση του Δήμου. 
Σε μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να προβληθεί ως εμπόδιο κανένας νομικός περιορισμός περί δήθεν αναρμοδιότητας του Δήμου. Αφορά τη ζωή μας, τη ζωή των κατοίκων του Δήμου, άρα το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να έχει γνώμη και η Δημοτική Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη, έστω και τώρα, να τοποθετηθεί ενάντια στην πλήρη παράδοση μας στα μονοπώλια. 

Η πείρα του λαού της περιοχής μας επιβεβαιώνει τη θέση μας που ως ΚΚΕ και ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε εκφράσει έγκαιρα και επανειλημμένα, τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ανοιχτά στο λαό της περιοχής.

Είναι γνωστό πως δε δαιμονοποιούμε καμιά μορφή Ενέργειας, αντίθετα αναδεικνύουμε την αιτία των προβλημάτων που δημιουργούνται από την άναρχη και εκτός ορίων εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, δηλαδή, την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων. 

Η τεράστια ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή, όπως και αλλού, γίνεται με σκοπό το κέρδος και όχι την εξασφάλιση φθηνού ρεύματος στο λαό ή την προστασία του Περιβάλλοντος. 

Ο λαός της Καρύστου μπορεί πια περισσότερο καθαρά να διακρίνει πως οι Κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικές ευθύνες γιατί προωθούν τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μόνο κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Ευθύνη έχει και η Περιφέρεια που έχει γνωμοδοτήσει θετικά για κάθε αιολικό πάρκο και στο Στρατηγικό σχεδιασμό της θεωρεί την προώθηση της αιολικής ενέργειας ως στρατηγική επιλογή. 

Είναι θετικό ότι περισσότεροι συμφωνούν πως δεν υπάρχει ουδέτερη, άχρωμη, ανάπτυξη, θα ωφελεί είτε όσους κατέχουν τον πλούτο, είτε τον εργαζόμενο λαό. Παράλληλα όμως, δημιουργεί υποψίες η «μεταστροφή» τοπικών και άλλων εκπροσώπων Κομμάτων που τα Κόμματά τους στήριξαν και στηρίζουν από κυβερνητικές θέσεις την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, την τεράστια επέκταση των αιολικών πάρκων στην Κάρυστο. Άραγε καταδικάζουν και την πολιτική που προωθεί αυτή την αντιλαϊκή ανάπτυξη; 

Σήμερα, στις 8μμ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πρέπει να εκφραστεί το ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 


Δημήτρης Παρασκευάς 
Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου 
με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...