Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αλιβέρι από τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Δήμου Κύμης- Αλιβερίου του ΚΚΕ για την υγεία, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, έκανε εκτενή αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις. 

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης όπως επίσης και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας τονίζοντας: 

«Ζήσαμε τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της ασθενικής ανάπτυξης των δύο τελευταίων χρόνων, ζούμε τις συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης που δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αλλά είναι γέννημα αυτού του άδικου καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. 

Σ’ αυτές τις συνθήκες συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ η μεγαλοεργοδοσία έχει ξεσαλώσει. Μέσα από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασαν στη βουλή επιβλήθηκε αναστολή των Συλλογικών Συμβάσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην απόλυση και την ανεργία, οργιάζει η μερική και προσωρινή απασχόληση και δίνονται νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματίες, στο μεγάλο κεφάλαιο. 

Την ευκαιρία άρπαξαν και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της περιοχής αξιοποιώντας τις ΠΝΠ είτε για να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, σε αναβολή της καταβολής του Δώρου του Πάσχα, όπως η ΑΓΕΤ. Τρέχουν χωρίς εμπόδια τα σχέδια για πάρα – πέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που σε συνδυασμό με το πέρασμα στη «μετά λιγνίτη» εποχή θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» και ταυτόχρονα καταδικάζουν εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά να βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια. 

Οι εργαζόμενοι στα Super Market βίωσαν και βιώνουν την εντατικοποίηση, τις ανύπαρκτες συνθήκες δουλειάς και καθημερινά τον κίνδυνο για την Υγεία τους. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια μετάλλου, στις εργολαβίες τις ΑΓΕΤ κι αλλού. 

Η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή. Αυτό το δρόμο ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Γιατί κι αυτός όταν κυβέρνησε κατέφυγε στο χτύπημα διαδηλώσεων και απεργιών, πήρε μέτρα κατά του απεργιακού δικαιώματος και η ΝΔ συνεχίζει πάρα πέρα. Πέρασε στη βουλή το νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων αλλά ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά. 

Αποτελεί και ο νόμος αυτός όχι επίδειξη δύναμης και πυγμής, αλλά δείγμα αδυναμίας. Φανερώνει ότι τα αστικά επιτελεία έχουν γνώση ότι το σύστημά τους όσο και αν φαίνεται παντοδύναμο στην ουσία δεν είναι. 

Βλέπουν τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν για την εξουσία τους από τους κλονισμούς του συστήματος που προκύπτουν από τις αγιάτρευτες αντιφάσεις του και γι’ αυτό προληπτικά παίρνουν τα μέτρα τους. 

Σαν σήμερα πριν 84 χρόνια με την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας, αλλά και σε άλλες περιόδους της ιστορίας, αποδείχθηκε ότι η αστική εξουσία δεν είναι κάτι άλλο παρά η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή και αν παίρνει κάθε φορά. Είτε την ανοιχτή δικτατορική είτε αυτή της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο, ο στόχος του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων είναι ίδιος: να διαιωνίζεται η εξουσία του και η κερδοφορία των λίγων εκμεταλλευόμενοι τη δουλειά των πολλών. Αλλά και τότε, όταν το 1936 με την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας, οι διώξεις εντάθηκαν, κυνηγήθηκαν οι κομμουνιστές, άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, δε μπόρεσαν να εμποδίσουν το λαϊκό κίνημα και την όξυνση της ταξικής πάλης που έφτασε να μεγαλουργήσει με το έπος του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ τη δεκαετία του 40, με το ΚΚΕ καθοδηγητή και βασικό αιμοδότη του τιτάνιου αυτού αγώνα. 

Έτσι και σήμερα, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα είναι στην πρώτη γραμμή. Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη δύναμη και καλούνται να τη συνειδητοποιήσουν και να τη δείξουν στην καθημερινή δράση, στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, σε κάθε πόλη και χωριό”. 



Για τη συμφωνία-συμβιβασμό που έγινε στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ και το “Ταμείο Ανάπτυξης” σημείωσε: 

«Η κυβέρνηση, με το σιγοντάρισμα και των άλλων αστικών κομμάτων, τις τελευταίες μέρες διαφημίζει τη συμφωνία-συμβιβασμό που έγινε στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το “Ταμείο Ανάπτυξης” μέσα από έντονες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. 

Μιλούν για δις ευρώ και “αλλαγή σελίδας”. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δις προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού μας και των άλλων λαών και θα πάνε στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό έχει κλειστεί, εκεί συμφωνούν όλοι. Θα πάνε σε καπιταλιστές που κινούνται στη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, και την “ψηφιακή τεχνολογία”, στα μεγάλα συμφέροντα. Δεν θα πάνε για τις ανάγκες του λαού στην υγεία, την πρόνοια , την παιδεία ή για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων. 

Οι επιτελείς της ΕΕ το είπαν καθαρά “δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα” μέσα στη λυκοσυμμαχία. Κάθε ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα πληρωθεί ακριβά από το λαό, με πρόσθετες αντιδραστικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις όπως τις βαπτίζουν, με φορομπηκτικά μέτρα, ελαστικές μορφές απασχόλησης, κι άλλες αντεργατικές αλλαγές στην ασφάλιση. Δάνεια ή επιχορηγήσεις θα συνοδευτούν από νέα σκληρά μέτρα, από επιτήρηση και σκληρούς ελέγχους, από μνημόνια διαρκείας ανεξάρτητα πως θα τα ονομάσουν. Αυτό κρύβει η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αυτό κρύβουν όλοι τους. 

Σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους: 

«Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Έχουν μπλέξει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό διαδραματίζεται στην περιοχή μας. Αυτό δείχνει η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η αμφισβήτηση των συνόρων , οι απειλές, η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, η αναγγελία ερευνών Νότια του Καστελόριζου και η μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην περιοχή. 

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κυνηγούν τα δικά τους συμφέροντα. θέλουν την Τουρκία στο πλευρό τους, επιδιώκουν να την τραβήξουν από την επιρροή της Ρωσίας. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες έχει οδηγήσει στην σημερινή τεταμένη κατάσταση. Μέσα σ’ αυτές τις συμμαχίες προωθούνται τα σχέδια για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου για να δουλεύουν χωρίς εμπόδια οι Αμερικάνικοι και Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί και άλλοι οικονομικοί όμιλοι και το παζάρι που είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνει θερμό επεισόδιο και οδυνηρούς συμβιβασμούς, καταπάτηση εδαφικών -κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. 

Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται από την αποκλιμάκωση που διατυμπανίζουν με τη διαμεσολάβηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα οδηγούν στην κατεύθυνση της συνδιαχείρισης με αρνητικά αποτελέσματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. 

Το βασικό ζήτημα είναι ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γεννιούνται και οξύνονται ενώ τα δύο αυτά καπιταλιστικά κράτη είναι βουτηγμένα μέχρι το λαιμό μέσα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. 

Η πρόσφατη Κοινή Ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα και δείχνει την κατεύθυνση της πάλης των λαών της γειτονιάς μας. 

Τα δύο ΚΚ τάσσονται ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή, ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που τα καθορίζουν. Παλεύουν για την αποδέσμευση των δύο χωρών από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την εκδίωξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων. 

Το ΚΚΕ και το ΚΚΤ δηλώνουν ότι οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν σε εντάσεις, ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το «ξερίζωμα» των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.» 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...