Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Κύμης - Αλιβερίου: Η Εύβοια θρηνεί

Η Εύβοια θρηνεί. Οκτώ νεκροί, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, χιλιάδες νοικοκυριά κατεστραμμένα, κόποι και όνειρα μιας ζωής παρασύρθηκαν και χάθηκαν στα λασπόνερα. Η σκέψη μας σε όσους με όποιον τρόπο δοκιμάστηκαν και τα συλλυπητήρια για τις ψυχές που χάθηκαν. Τι να πει κανείς σε τέτοιες δύσκολες ώρες;

Μετά από κάθε τραγικό γεγονός (φωτιά, πλημμύρα, χιονόπτωση), λέμε ότι προέχει η αντιμετώπιση των ζημιών, η φροντίδα όσων επλήγησαν. Έτσι είναι. Δυστυχώς όμως, όταν σβήνουν τα φώτα, εύκολα ξεχνιούνται, για να μας το θυμίσει πάλι ένα άλλο δυσάρεστο γεγονός. 

Είναι απορίας άξιο όμως πώς κάθε φορά ακούμε μεγάλα λόγια, πώς δικαιολογούνται όλα τόσο εύκολα από τους υπευθύνους (Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμους), πώς έχουν όλες τις λύσεις έτοιμες, πώς βρίσκονται οι απαιτούμενοι πόροι, Πώς ξέρουν τι φταίει. Και μετά; Πάλι τα ίδια. 

Ναι, ήταν ακραία καιρικά φαινόμενα. Ναι θα δημιουργήσουν προβλήματα. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. 

Το μέγεθος όμως της καταστροφής εξαρτάται από την αδιαφορία, τις παραλείψεις, τις προχειρότητες και τις παρανομίες των ανθρώπων. Παράνομα κτίσματα σε κοίτες ποταμών, παράνομες αμμοληψίες, αντιπλημμυρικά που είχαν χρηματοδότηση εδώ και χρόνια αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Μελέτες που χρονίζουν σε συρτάρια υπευθύνων, έργα που ανακοινώθηκαν μετά από καταστροφές (όπως οι περσινές πυρκαγιές) και ποτέ δεν έγιναν, ελλιπής προετοιμασία παρά τις έγκαιρες ειδοποιήσεις για το μέγεθος του ακραίου φαινομένου. 

Δεν φταίει η μήνι του Θεού. Δεν φταίει η υπερχείλιση του ποταμού. Οι αιτίες είναι σε όλους γνωστές. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αντιπυρικών ζωνών, το παμπάλαιο οδικό δίκτυο, η ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων, η έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού έργων υποδομής, ο σωστός σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων, η έλλειψη οράματος και οξυδέρκειας από τους τοπικούς άρχοντες. 

Ναι, υπάρχουν ευθύνες. Ναι υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι όλοι όσοι χρόνια τώρα διαχειρίζονται τις τύχες της Εύβοιας. Καιρός να σταματήσουν τα λόγια, την επικοινωνιακή και κομματική πολιτική και να κάνουν έργα. Από αυτά θα πρέπει να κρίνονται. Εκ του αποτελέσματος. 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...