Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα: ΌΧΙ άλλοι νεκροί εργάτες στο βωμό του κέρδους

Ένας ακόμα 55 χρονος εργάτης προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των νεκρών της εργατικής τάξης χθες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Ακόμα ένας θάνατος στο βωμό της αδιαφορίας για τους παραγωγούς του πλούτου και της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας , που διαχρονικά έχουν επιδείξει όλες οι κυβερνήσεις.

Άλλωστε ο θάνατος του εργάτη, σημειώθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά την καταγγελία του Σωματείου Μετάλλου για την αποφυγή ενός παρολίγο πολύνεκρου, ατυχήματος εξαιτίας της
παντελούς έλλειψης συντήρησης στο εργοστάσιο και της απουσίας μέτρων προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. 

Τα συνεχή ατυχήματα αποτελούν προμελετημμένα εγκλήματα 

Χρόνια τώρα παρακολουθούμε την απαξίωση της μεταλλουργίας «ΛΑΡΚΟ», μοναδικού παραγωγού σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και σημαντικού παραγωγού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η σημερινή κατάσταση περιγράφεται μέσα από μια καλά σχεδιασμένη πορεία κακοδιαχείρισης, ακριβοπληρωμένων golden boys, βολέματος των εκάστοτε ημετέρων, προσπαθειών ιδιωτικοποίησης και αλόγιστης σπατάλης καθώς και από την απουσία εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και της παραγωγική διαδικασίας, ή τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, παράλληλα με τη δημιουργία τεράστιων σωρευμένων χρεών κ.ά. 

Τελευταία πράξη του δράματος είναι η ένταξη της ΛΑΡΚΟ στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, καθώς και οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις, αναζητούν τάχα λύσεις εξυγίανσης , με μοναδικό ομολογημένο στόχο την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα. Το σενάριο από εδώ και πέρα γνωστό. Εξυγιασμένη χωρίς οφειλές και χωρισμένη σε «καλή» και «κακή» θα αποτελέσει πολύτιμο φιλέτο για τους υποψήφιους αγοραστές, Η ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτή την πορεία αποτελεί «περιττό κόστος» και μόνο. 

Στις συνθήκες αυτές οι εργάτες βιώνουν μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια, εντείνεται το καθεστώς «σκλαβοπάζαρου» με τις επεκτάσεις των εργολαβιών και ο διαχωρισμός μεταξύ μονίμων και εργολαβικών εντατικοποιεί την εργασία χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον που οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση με στόχο την διάλυση κάθε εργασιακής σχέσης , ενώ η ανεξάρτητη λειτουργία των σωματείων τίθεται υπό αίρεση , με στόχο την πλήρη διάλυση των εργατικών αντιστάσεων. 

Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη. Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο και την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται, ,άμεσα ή έμμεσα. 

Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους η λύπη να μετατραπεί σε αγανάκτηση. Η αγανάκτηση σε στράτευση σε αγωνιστικά, ενωτικά και διεκδικητικά σωματεία, μακριά από εργοδοτικά συμφέροντα. Ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους, ώστε να μην θρηνούν θύματα , αλλά να κερδίσουν όλα όσα τους ανήκουν. 

Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...