Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού για την Διάσωση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καλύβια, Δ. Καρύστου

Επείγουσα επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δρ. Λίνα Μενδώνη για την Διάσωση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια, Δ. Καρύστου

Αξιότιμη κ. Υπουργέ, σας ευχόμαστε δύναμη και υγεία, ώστε να φέρετε εις πέρας το δύσκολο
έργο σας.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία των κατοίκων για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια του Δήμου Καρύστου, ο οποίος αποτελεί το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Καρυστίας. Χρονολογείται περίπου στο 1200 μ.Χ. και ανήκει στον σύνθετο τετρακιόνιο τύπο σταυροειδών ναών.

Τα τελευταία χρόνια οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον Ναό. Η υγρασία και η μούχλα είναι σχεδόν παντού εμφανής, με τον τρούλο να βρίσκεται υπό κατάρρευση, θέτοντας σε κίνδυνο τον ιερέα και το ποίμνιο. 

Τα νερά που εισέρχονται εδώ και χρόνια στον Ναό, κυρίως από τον τρούλο, διαβρώνουν σταδιακά την τοιχοποιία και καταστρέφουν πολύτιμες αγιογραφίες (βλ. παράρτημα). 

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μελέτη για την ανάπλαση του Ναού, την οποία έχει εκπονήσει η κ. Ελένη-Αθηνά Αγγελή (αρχιτέκτων μηχανικός-αναστηλώτρια) και έχει ομόφωνα εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Πράξη του με αριθ. 30/04-12-2012). Στις 9. Απριλίου 2013 ακολούθησε και η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Αριθ. Πρωτ. ΥΠΑΙΘΠΑ-ΓΓΠ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ 51073/7716/1290). 

Δυστυχώς όμως, και παρά τις προφορικές και έγγραφες διαβεβαιώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ότι η αποκατάσταση του Ναού επείγει και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα και μάλιστα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019, δεν βλέπουμε τους τελευταίους μήνες καμία απολύτως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας θα καλύψει την δαπάνη αποκατάστασης του Ναού ύψους 50.000 Ευρώ, όπως μας έχει ενημερώσει, από Εθνικούς Πόρους. Η στασιμότητα μας ανησυχεί. Σας παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα.

Μετά τιμής 
Αικατερίνη Αποστολάτου
Βασιλική Βαρελά
'Αννα Καρύκα
Σοφία Κόλλια
Ιωάννης Μανώλης
Δήμητρα Σπανομαρκίδη

Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Διάσωση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια, Δ. Καρύστου

Αποστολάτου Αικατερίνη, Δρ. Πολιτικών Επιστημών-Πολιτικός Αναλυτής 
Βαρελά Βασιλική, Πολιτικός Μηχανικός
Καρύκα 'Αννα, Δικηγόρος-Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας 
Κόλλια Σοφία, Εκπαιδευτικός-Διαχειρίστρια της ιστοσελίδας Sofiascomments.com
Μανώλης Ιωάννης, Δρ. Πολιτικών Επιστημών-Πολιτικός

Σπανομαρκίδη Δήμητρα, Συντ. Εκπαιδευτικός, Τοπική Σύμβουλος του Δ. Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...