Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Καταγγελία για τον τραυματισμό εργάτη στα έργα εγγατάστασης ανεμογεννητριών στην Κάρυστο

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στην περιοχή μας και συγκεκριμένα της εταιρίας ENEL, που οδήγησαν στον τραυματισμό ενός εργάτη σε εργοτάξιο στον Άγιο Μάμα Πλατανιστού.

Παρά το γεγονός πως η εταιρία ENEL διαφημίζεται ως «πράσινη», ως εταιρία που προωθεί την «αειφόρο ανάπτυξη», πως «νοιάζεται πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων της» και άλλα τέτοια, στα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων η κατάσταση πολλές
φορές γίνεται ανυπόφορη για τους εργαζόμενους, όπως αποδείχθηκε και με το πρόσφατο «ατύχημα», που δεν ήταν και το μοναδικό. 


Την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη, με πολύ ισχυρούς ανέμους στην περιοχή, κάτι που ήταν γνωστό από μέρες, οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά με αποτέλεσμα την πρόκληση «ατυχήματος». Ένα καπάκι εκσκαφικού μηχανήματος άνοιξε από τον άνεμο και χτύπησε έναν εργάτη στο πόδι με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Καρύστου και έπειτα της Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκε πως ο τραυματισμός ήταν ελαφρύς. 

Σήμερα, παρά το χθεσινό ατύχημα και ενώ οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι (φτάνουν ως το 12 μποφόρ!), σε κάποια εργοτάξια στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου συνεχίζονται οι εργασίες!

Μπροστά την επίτευξη των στόχων της εταιρίας, την έναρξη λειτουργίας του «μεγαλύτερου αιολικού πάρκου των Βαλκανίων» με σκοπό το κέρδος δεν μετράει ούτε η ζωή των εργαζομένων.

Η κάθε εταιρία μπορεί να έχει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμά της όμως το χρονοδιάγραμμα της ζωής μας δεν τελειώνει μαζί με το έργο!

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα Σωματεία τους, την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια, στους χώρους δουλειάς. Αυτό για τις συνθήκες εργασίας σε εργοτάξιο στο βουνό σημαίνει:
  • 7ωρή και 5ήμερη εργασία, χωρίς μείωση του μισθού, για όλους τους εργαζόμενους σε υψόμετρο ως αντιστάθμισμα στην μεγαλύτερη καταπόνηση του οργανισμού.
  • Ουσιαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας με εξασφάλιση του προβλεπόμενου διαλειμματος και μέρος προστατευμένο από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα (ήλιο, βροχή, αέρα), πρόσβασης σε πόσιμο νερό σε κάθε σημείο του έργου.
  • Διακοπή εργασιών όταν οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί ή όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, χωρίς απώλεια του μεροκάματου.
  • Θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας για εργασίες που πραγματοποιούνται σε υψόμετρο, παίρνοντας υπόψη την ένταση των καιρικών φαινομένων που δημιουργούν πρόσθετη καταπόνηση.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον συνάδελφο που τραυματίστηκε και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Κάρυστος, 26 Σεπτέμβρη 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...