Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Tοποθέτηση της Κούλας Βρανά στο Δ.Σ του Δήμου Καρύστου για την Πυροπροστασία

Tοποθέτηση της Κούλας Βρανά στο Δ.Σ για την σχεδίαση εξειδίκευσης για τον Δήμο Καρύστου του γενικού σχεδίου για την Πολιτική Προστασία «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Αυγούστου, ο Πρόεδρος, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, έφερε προς συζήτηση την σχεδίαση εξειδίκευσης του σχεδίου πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης».

Η τοποθέτηση του Δημάρχου δεν είχε καμία
άμεση πρόταση για σχεδιασμό πρόληψης μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, παρά μόνο πρόταση να δοθεί μελέτη για την πυροπροστασία του Δήμου μας, λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχει και πρόβλημα με την χρηματοδότηση της μελέτης αυτής.

Δηλαδή πρότεινε να ψηφίσουμε μια μελλοντική μελέτη που δεν ξέρουμε και πώς θα χρηματοδοτηθεί. 


Η Δημοτική Σύμβουλος της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» Κούλα Βρανά στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετη γενικά με την μελέτη αυτή, παρότι είναι κάτι μελλοντικό και αβέβαιο. Τόνισε ότι η μελέτη πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών είναι ευθύνη της πολιτείας μέσω των δασαρχείων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ο Δήμος πρέπει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αυτές να πάρει άμεσα μέτρα μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου. 

Αναλυτικά τη τοποθέτηση της Κ. Βρανά για την εξειδίκευση του σχεδίου Ξενοκράτης στο Δήμο μας. 

Η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, με τον βαρύ απολογισμό των 92 ως τώρα νεκρών, αποδεικνύει τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που συνειδητά υποβαθμίζουν την προστασία του λαού, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, σεισμοί).

Δεν παίρνουν μέτρα πρόληψης γιατί κοστίζουν, δεν αποφέρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως αποκαλύφθηκε από πρόσφατο, προκλητικό και κυνικό έγγραφο της Ε.Ε. το οποίο αφορά τις πλημύρες αλλά και άλλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται σ’ αυτό το έγγραφο: «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία». 

Οταν λένε «είναι οικονομικά αποδοτικότερο», εννοούν ότι στοιχίζει πιο φτηνά στο αστικό κράτος και στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν τα φτωχόσπιτα από τις βίλες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Αρα, προτιμούν να κάνουν έργα για να προστατεύουν τις «εύπορες» οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και να αφήσουν στο έλεος των καιρικών φαινόμενων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα. 

Κι αυτό γιατί: «Το κόστος για τις αποζημιώσεις είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε αυτές τις περιοχές». 

Η σημερινή συζήτηση, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, αποδεικνύει ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει ότι περνά από το χέρι της παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο στο Δ.Σ. όσο και στον Δήμαρχο. Παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαία να γίνει, οργανωμένα παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα αλλά και διεκδικήσεις προς το κράτος 

Ο στόχος των κυβερνήσεων εδώ και μια εικοσαετία είναι η αποσάθρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και η όσο το δυνατόν μικρότερη χρηματοδότηση της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντί να ενισχύσουν την υπηρεσία αυτή διέσπασαν την πρόληψη από την καταστολή διασπώντας την δασική υπηρεσία από την πυροσβεστική, φορτώνοντας την πυρόσβεση και στα δάση στην πυροσβεστική υπηρεσία. Αντί δηλαδή να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν την υπηρεσία αυτή της φόρτωσαν την πυρόσβεση και των δασών. 

Η πολιτική τους ασκείται με κριτήρια «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, π.χ. αντί να ανανεώσουν τον εναέριο στόλο πυρόσβεσης προτιμούν να πληρώνουν 320.000 ευρώ την ώρα ιδιωτικά ελικόπτερα. 

Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την μεταφορά του κόστους λειτουργίας των δομών πυροπροστασίας στην Τοπική διοίκηση και τον λεγόμενο εθελοντισμό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων. 

Εμείς υπερασπιζόμαστε την γνήσια λαϊκή, ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά. Ο λαός μας πρέπει να πρωτοστατεί και να συμμετέχει μέσα από τα συνδικάτα και τους φορείς του λαϊκού κινήματος στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. 

Ο κ. Γιάννης Μανώλης που παρουσιάζεται σαν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στον Νομό μας, ζητώντας μεγαλύτερες πιέσεις του Δήμου προς τις εταιρείες ΑΠΕ για ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων κάνει ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός δεν θέλει το κράτος να κάνει δαπάνες για την πυροπροστασία του λαού και των περιουσιών του. 

Εμείς πιστεύουμε ότι για να είναι αυτή η προσφορά αποτελεσματική πρέπει να είναι επικουρική και να μην υποκαθιστά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένο και άρτια εξοπλισμένο. 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς προτείνουμε: 
  • Το δημοτικό συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση την μετατροπή του Πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κάρυστο σε Πυροσβεστικό Σταθμό με πλήρη επάνδρωση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ο Δήμος μας έχει μεγάλες αποστάσεις και δεν μπορεί από το Αλιβέρι να φτάσει σύντομα η πυροσβεστική στο Καβοντόρο. 
  • Την ενίσχυση του Δασαρχείου Καρύστου. Είναι δυνατόν με τρία άτομα να γίνει πρόληψη στο Δήμο μας, αλλά και να επιτελέσει αυτή η υπηρεσία το έργο της, τη στιγμή μάλιστα που γίνονται τεράστια έργα από τις εταιρείες ΑΠΕ; 

Τέλος με την ευκαιρία της συζήτησης αυτής ζητήσαμε την άμεση προειδοποίηση των εταιρειών ΑΠΕ να αποκαταστήσουν-διευθετήσουν τα μπαζωμένα ρέματα στα βουνά, το αργότερο μέχρι τέλος Οκτώβρη, για την αντιμετώπιση πλημμυρών. Να τους τονίσουμε την ευθύνη τους για τυχόν ατυχήματα και καταστροφές. 

Ο Δήμος πρέπει, με ενημέρωση των παρατάξεων, άμεσα να προβεί σε μελέτη, τουλάχιστον προσωρινή, (από τώρα μέχρι τον Οκτώβρη) για την πρόληψη των πυρκαγιών στον Δήμο μας, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο. 

Απαιτούμε την αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση της πυρασφάλειας από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Δυστυχώς καμία από τις προτάσεις μας δεν μπήκε σε ψηφοφορία και ο Δήμαρχος είπε ότι έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τις πυρκαγιές.


Κάρυστος, 10 Αυγούστου 2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...