Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Όχι στις απολύσεις στα αιολικά πάρκα της ENEL στην Κάρυστο

Καταγγελία των  έκτακτων αρχαιολόγων εργαζόμενων στο έργο των Αιολικών Πάρκων του Καφηρέα. 

Καταγγέλλουμε την εταιρεία «Silcio κατασκευές πυριτίου AE», υπεργολάβο της εταιρίας ENEL που εγκαθιστά αιολικά πάρκα στον Καφηρέα για τις απειλές και τους εκβιασμούς προς τους συμβασιούχους αρχαιολόγους, που
δουλεύουν στο έργο.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 25 Ιουλίου, έγινε συνάντηση εκπροσώπου της εταιρείας και των συμβασιούχων αρχαιολόγων στο έργο για την ανανέωση των συμβάσεων, οι οποίες λήγουν τέλη Ιουλίου και ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Εκεί, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι θα απολύσει 2 από τους 6 αρχαιολόγους και ότι, όσοι παραμείνουν, θα πρέπει να δεχτούν τους όρους, τους οποίους θέτει για τις ώρες εργασίας και τις υπερωρίες. 


Οι εργαζόμενοι αρχαιολόγοι εξαρχής (22 Φλεβάρη 2018) είχαμε θέσει ξεκάθαρο πλαίσιο εργασίας για να συνεχιστεί ομαλά και με καλή συνεργασία όλο το έργο. 

Οι εργαζόμενοι δεχτήκαμε να δουλέψουμε τις νόμιμες υπερωρίες και υπερεργασίες με το αντίστοιχο νόμιμο χρηματικό ποσό και την αντίστοιχη νόμιμη ασφάλιση. 

Ωστόσο, οι όροι αυτοί δεν έγιναν αποδεχτοί από την εταιρεία, η οποία, μέσω μιας “συμφωνίας κυρίων”, απαιτούσε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 3 και 4 ώρες παραπάνω την ημέρα, μερικές φορές όταν ήταν απαραίτητο ακόμα και Κυριακές και με αμοιβή πολύ κάτω από τη νόμιμη! 

Επίσης, τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και τώρα ανοίγουν 2 και 3 μέτωπα χωματουργικών εργασιών ταυτόχρονα, που σε ένα αιολικό πάρκο μπορεί να απέχουν μεταξύ τους έως και ένα χιλιόμετρο. 

Όπως είναι κατανοητό είναι αδύνατο για έναν αρχαιολόγο να επιβλέπει όλες αυτές τις εργασίες. 

 Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία “κρίνει” ότι θα χρειαστεί μόνο 4 συναδέλφους. Και ταυτόχρονα πιέζει για παραπάνω ώρες εργασίας και δουλειά τα Σάββατα! 

Έγινε γνωστό τόσο στην εταιρεία όσο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση όλων των συναδέλφων στη δουλειά, καθώς το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα και το έργο της επίβλεψης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με λιγότερους αρχαιολόγους. Η εταιρεία, μετά από την πίεσή μας, αποφάσισε να ανανεώσει τις συμβάσεις σε όλους τους αρχαιολόγους έως 31/8/2018. 

Παρά την εξέλιξη αυτή, η εταιρία μας απείλησε πως όσοι δεν δεχτούμε τους όρους που τέθηκαν εξαρχής, με τη “συμφωνία κυρίων” (5 ευρώ η υπερωρία, εργασία τα Σάββατα και όσο και όποτε χρειαστεί), θα προχωρήσει σε απολύσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων, από αρχές Σεπτέμβρη. 

Μάλιστα ειπώθηκε πως αν δε δεχτούμε όλοι οι εργαζόμενοι τους παραπάνω όρους θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και θα ζητήσει καινούργιους αρχαιολόγους, που θα δέχονται τους όρους που θέτει η εταιρεία. 

Είναι προφανές πως οι ενδεχόμενες απολύσεις θα οδηγήσουν στην μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας των υπόλοιπων αρχαιολόγων όσο και στην ελλειπή επίβλεψη του έργου, θέτοντας ζήτημα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Οι μεγάλες κουβέντες για ανάπτυξη της περιοχής, σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, τήρηση των νόμιμων υποχρεώσεων και όλα αυτά για τα οποία βεβαιώνουν οι μεγάλες εταιρείες, όπως και η ENEL, που φέρει και αυτή ευθύνη για τα πεπραγμένα στο έργο της, δείχνουν ότι είναι λόγια του αέρα, που σαρώνονται μπρος στον αέρα των κερδών τους. 

Υπενθυμίζουμε πως η τακτική του ελάχιστου κόστους από την εταιρία μας, αλλά και το σύνολο των εταιριών που υπάρχουν στα έργα εγκατάστασης του αιολικού πάρκου της ENEL, δεν αφορά μόνο την περίπτωση των αρχαιολόγων.

Είναι χαρακτηριστικοί οι μισθοί των 25-30€ για τους εργάτες, οι απλήρωτες υπερωρίες των μηχανικών, οι απλήρωτοι για δύο μήνες χειριστές, η μη ασφάλιση με οικοδομικά ένσημα των οικοδόμων, η απόλυση συναδέλφου αρχαιολόγου πριν από 4 μήνες κ.ο.κ. 

Δεν υποχωρούμε και απαιτούμε τα δικαιώματά μας: 

  • Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση αρχαιολόγου μέχρι τον τελευταίο μήνα του έργου, εφόσον υπάρχει έργο επίβλεψης για όλους τους συναδέλφους. 
  • Δεν δεχόμαστε τις απειλές και τον εκβιασμό για παράνομες υπερωρίες και δουλειά τα Σάββατα, χωρίς όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία. 
  • Καλούμε και την Επιθεώρηση Εργασίας να πάρει μέτρα για να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. 
  • Καλούμε τώρα την ENEL να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις αντεργατικές συνθήκες και μεθοδεύσεις, με απειλές και απολύσεις, που γίνονται στο έργο της. 
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων στα έργα εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα. 

Έκτακτοι Αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι στο έργο των Αιολικών Πάρκων του Καφηρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...