Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Σίμος Κεδίκογλου: «Ούτε Υπουργός των Σκοπίων να ήταν ο κ. Κοτζιάς»

Την έντονη αντίδραση του Σίμου Κεδίκογλου, αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτή Ευβοίας προκάλεσαν τα όσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε για το Σκοπιανό, ο οποίος υπεραμύνθηκε των γνωστών κυβερνητικών θέσεων, εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και κάνοντας λόγο για υποκρισία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου χαρακτήρισε ως παραμύθια της Χαλιμάς τα όσα νωρίτερα είχε ισχυριστεί ο κ. Ξυδάκης, εκφράζοντας την έκπληξή του για το πόσο ανερυθρίαστα

λένε ψέματα οι κυβερνώντες, ενώ σκληρή κριτική άσκησε και για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά. 


Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι ενσυνείδητα ο κ. Κοτζιάς ψεύδεται, λέγοντας ότι θα πίστευε κανείς, μετά τη συνέντευξή του, ότι υπερασπίστηκε περισσότερο τις θέσεις των Σκοπίων και ότι σύντομα θα χρειαστεί να ζητήσει συγνώμη από όλους τους Έλληνες. Ενώ, κάλεσε την κυβέρνηση, να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η μόνη της δουλειά δεν μπορεί να είναι να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, αλλά ότι πρέπει να κυβερνήσει. 

Ο Σίμος Κεδίκογλου ερωτηθείς στη συνέχεια για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε, ότι είναι ξεκάθαρη, σταθερή και στηρίζεται σε τρεις άξονες που είναι: αλλαγή του Συντάγματος, απαλοιφή κάθε αλυτρωτικού στοιχείου, στα οποία περιλαμβάνεται και η δήθεν μακεδονική εθνότητα και η δήθεν μακεδονική γλώσσα και ονομασία για όλες τις χρήσεις. 

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι εθνικά ορθό να εξαρτά η ΝΔ τη θέση της για ένα εθνικό ζήτημα από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ ΟΙ ανελ του κ. ο Σίμος Κεδίκογλου, μεταξύ άλλων, απάντησε: 

«Σας ανέλυσα ξεκάθαρα τη θέση της Νέας Δημοκρατίας.Με ακούσατε να λέω κουβέντα για τον κ. Καμμένο και για το κόμμα του; Το θέμα που θέτετε είναι θέμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, είναι τι νομιμοποίηση έχει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματεύεται. Ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ως επικεφαλής της κυβέρνησης που διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται τη στιγμή που ο εταίρος του λέει ότι δεν ψηφίζει. 

Αυτό είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα, αλλά αφορά την κυβέρνηση, αφορά το γεγονός, ότι λειτουργεί με ένα πρωτόγνωρο τρόπο» 

Αναλυτικά οι απαντήσεις του κ. Κεδίκογλου στα ερωτήματα των δημοσιογράφων είναι οι εξής: 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: κ. Κεδίκογλου η ΝΔ έχει θέσει καταλαβαίνω καλά σαν πρόσθετη προϋπόθεση για να ψηφίσει το σχέδιο λύσης που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή να μην αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το έχει θέσει τώρα, κ. Χατζηνικολάου όποιος έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των Σκοπίων ξέρει, καταλαβαίνει… 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι εννοείτε δεν το έχει θέσει τώρα; γιατί η κυβέρνηση σάς κατηγορεί, ότι εσείς έχετε αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα το 1977 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και ότι το 2012, επίσης, συνεχίσατε να λειτουργείτε στις εμπορικές σχέσεις αναγνωρίζοντας τη γειτονική χώρα ουσιαστικά σαν Μακεδονία. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς, για το 1977 μίλησε ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Ελλάδας τότε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ ο καθηγητής Μπαμπινιώτης. Ειλικρινά, μένω διαρκώς όλο και πιο έκπληκτος με την ευκολία του πόσο ανερυθρίαστα λένε ψέματα οι κυβερνώντες. Ο κ. Κοτζιάς ενσυνείδητα είπε ένα ψέμα. 

Το ζήτημα της γλώσσας, όπως και το ζήτημα της εθνότητας είναι το πλέον σημαντικό, γιατί πείτε το όπως θέλετε, βόρεια Μακεδονία- Νότια Μακεδονία ή άνω Μακεδονία-κάτω Μακεδονία, όταν όμως δέχεσαι ότι Μακεδόνες κατοικούν στο βόρειο τμήμα, νομίζω ότι το αλυτρωτικό στοιχείο είναι προφανές το ίδιο και για τη γλώσσα. 

Επιπλέον, κ. Χατζηνικολάου η θέση της ΝΔ είναι γνωστή είναι ξεκάθαρη, δεν έχει αλλάξει, θέλουμε τρία πράγματα: αλλαγή του Συντάγματος, απαλοιφή κάθε αλυτρωτικού στοιχείου, στα οποία περιλαμβάνεται και η δήθεν μακεδονική εθνότητα και η δήθεν μακεδονική γλώσσα και φυσικά ονομασία για όλες τις χρήσεις. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό δεν απέχει μακριά από την κυβερνητική θέση όπως έχει εκφραστεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής από τον κ. Τσίπρα. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, η θέση της κυβέρνησης δεν έχει εκφραστεί, εμείς ό, τι μαθαίνουμε, το μαθαίνουμε από τους Σκοπιανούς, δυστυχώς. Ξαφνικά εκεί που λέγαμε να υπάρχει ένας προσδιορισμός με τη Μακεδονία ακούμε «Μακεδονία του Ίλιντεν» και αν δεν είχαμε ξεσηκωθεί ακόμα θα το συζητούσαν. 

Μετά μαθαίνουμε, ότι έχει γίνει αποδοχή μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας, που ελπίζουμε, σοβαρότατα θέλω να πιστεύω, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να πιστεύω, ότι Έλληνας Υπουργός δέχτηκε κάτι τέτοιο. 

Και ένα τελευταίο σχόλιο. Επιτέλους, η κυβέρνηση αυτή να αντιληφθεί, ότι η μόνη της δουλειά δεν μπορεί να είναι να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, πρέπει πρώτα να κυβερνήσει. 

Ειλικρινά ακούγοντας τον κ. Ξυδάκη απορώ, υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτεί λες και τα δέχεται όλα. Το ότι συζητήθηκε «Μακεδονία του Ίλιντεν» και ότι ο πρωθυπουργός το έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς το γνωρίζουν όλοι οι καλοί ρεπόρτερ και από αυτούς το μάθαμε και εμείς. 

Δεύτερον για τη γλώσσα επειδή τυγχάνει να έχω σπουδάσει στη Ρωσία, μιλάω καλά ρωσικά και έχω μία σχέση με τις σλαβικές γλώσσες, σας πληροφορώ ότι στη γλώσσα στα Σκόπια είναι μία διάλεκτος της βουλγαρικής, μοιάζει, όπως μοιάζουν τα ελληνικά της Κύπρου με τα ελληνικά της Ελλάδας, τόσες διαφορές έχουν. 

Καταλαβαίνω ότι ο κ. Κοτζιάς με τις γλώσσες δεν τα πάει καλά, αν κρίνω από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τα ελληνικά του δεν είναι καλά. Ας τον πληροφορήσει κάποιος, ότι ένας αποθανών δεν αποκαλείται κύριος… Πέραν όλων αυτών, να σοβαρευτούμε το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας είναι σοβαρότατο, κατά τη γνώμη μου, είναι σοβαρότερο και από την ονομασία και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε έτσι ελαφρά. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα την κα Βούλτεψη το πρωί να λέει, ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αναγνώριση γλώσσας από τον ΟΗΕ, ότι ο Οργανισμός έχει έξι επίσημες γλώσσες δεν έχει διαδικασία αναγνώρισης των εκατοντάδων γλωσσών και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα λεξικό όρο μία βάση δεδομένων για τους Κυανόκρανους για να μην γίνονται παρεξηγήσεις στις ειρηνευτικές αποστολές. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για τα τοπωνύμια ήταν κ. Χατηνικολάου, έχει μιλήσει ο καθηγητής ο κ. Μπαμπινιώτης.. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς γιατί επιμένετε τόσο σε αυτό το περί «μακεδονικής γλώσσας»; Εσάς, γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό όταν διαπραγματευόντουσαν οι κυβερνήσεις σας για παράδειγμα όνομα «Μακεδονία Σκόπια». Γιατί σας ενοχλεί τόσο; Αφού θα είχαν το Μακεδονία στο όνομά τους η γλώσσα σάς μάρανε; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά κ. Χατζηνικολάου δεν ισχύουν, έχει τοποθετηθεί η ίδια η πρωταγωνίστρια η κα Ντόρα Μπακογιάννη , όπως γνωρίζετε πολύ καλά σε μία διαπραγμάτευση ένας από τους στόχους και αυτός ήταν ένας σταθερός άξονας της ελληνικής κυβέρνησης και στο Κυπριακό μέχρι πρότινος, ήταν να καταδείξουμε την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τέτοιες κινήσεις. 

Να είμαστε, όμως, ξεκάθαροι: άκουσα τον Υπουργό τον κ. Κοτζιά να απειλεί ότι θα βγάλει φειγ- βολάν απόρρητα έγγραφα! αναρωτιέμαι ποιος θα τα σκορπίσει τα φειγ-βολάν του κ. Κοτζιά; ο Ρουβίκωνας; Λοιπόν, είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε σοβαροί, σε μία διαπραγμάτευση γίνονται και τέτοιες κινήσεις. Ήταν για να πετύχουμε το στόχο μας, που πετύχαμε, να καταδείξουμε την αδιαλλαξία των Σκοπίων και να τους απομονώσουμε. 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Επανερχόμαστε στη συνέντευξη με τον κ. Ξυδάκη και τον κ. Κεδίκογλου να ρωτήσω κάτι πριν περάσουμε στον κ. Ξυδάκη κ Κεδίκογλου πόσο εθνική στάση είναι να εξαρτάς τη στάση και τη δική σου θέση για ένα εθνικό θέμα με το τι θα κάνει ο σύμμαχος , ο εταίρος ο κυβερνητικός του κ. Τσίπρα, παρ’ ότι πολιτικά μπορεί να είναι ορθό, αλλά εθνικά είναι ορθό; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: κ. Δελλατόλα η στάση μας δεν εξαρτάται καθόλου.. 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ε πως, όλα τα στελέχη σας, λένε να ξεκαθαρίσει ο κ. Καμμένος. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν σας είπα ξεκάθαρα κ. Δελλατόλα τους τρεις άξονες στους οποίους στηρίζεται η θέση της ΝΔ; Με ακούσατε να λέω κουβέντα για τον κ. Καμμένο και για το κόμμα του; Το θέμα, που θέτετε, είναι θέμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας , είναι τι νομιμοποίηση έχει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματεύεται. 

Ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ως επικεφαλής της κυβέρνησης που διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται τη στιγμή που ο εταίρος του λέει ότι δεν ψηφίζει. 

Αυτό είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα, αλλά αφορά κ. Δελατόλα την κυβέρνηση, αφορά το γεγονός, ότι λειτουργεί με ένα πρωτόγνωρο τρόπο, με έναν τρόπο τι να σας πω τσαπατσούλικο…; Για παράδειγμα από τις απαντήσεις του κ. Κοτζιά σε αυτή τη συνέντευξη πραγματικά θα πίστευε κανείς, ότι ήταν Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, υπερασπίστηκε όλες τις θέσεις των Σκοπίων. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολύ βαρύ αυτό που λέτε, πολύ βαρύ. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη κ. Χατζηνικολάου αλλά εγώ αυτό άκουσα. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συγνώμη να ζητήσετε από τον κ. Κοτζιά όχι από εμένα , τον είπατε Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων . 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κ. Κοτζιάς θα χρειαστεί να ζητήσει συγνώμη από όλους τους Έλληνες. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε ναι, αλλά ας αναμείνουμε να δούμε αν χρειαστεί πρώτα, κ. Κεδίκογλου ας αναμείνετε πρώτα αν μου επιτρέπετε, να δείτε τη συμφωνία και μετά. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το να απειλείς με δημοσίευση απόρρητων εγγράφων για να χτυπήσεις τους εσωτερικούς σου αντιπάλους εις βάρος των εθνικών συμφερόντων είναι σωστό; 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εάν οι εσωτερικοί αντίπαλοι σε ονομάζουν Σκοπιανό; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Τέτοια ελαφρότητα δεν έχουμε ξαναδεί , τέτοιο επικίνδυνο καιροσκοπισμό δεν έχουμε ξαναδεί και μάλιστα σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Και την ίδια ώρα η οικονομία καταρρέει. 

Εμείς κ. Χατζηνικολάου κάνουμε αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις και η ελληνική θέση είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα και δεν υπάρχει μακεδονική ταυτότητα και ακούσαμε έναν Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι υπάρχει «μακεδονική γλώσσα»!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...