Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας ο Βαγγέλης Αποστόλου

Ευνοϊκή και μακροπρόθεσμη ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων και των δανείων της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας, με όρους διαγραφής τόκων, δυνατότητας διαγραφής κεφαλαίου κατά περίπτωση και δεκαετής παράτασης αποπληρωμής, ζήτησε το Επιμελητήριο Εύβοιας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα στις 31/5/2018. 


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου ήταν καλεσμένος στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου με αφορμή την ρύθμιση δανείων της
Αγροτικής Τράπεζας. 

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παρασκευή Αγιοστρατίτη μεταφέροντας την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου της Εύβοιας, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων και αυτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας, ανάλογης της ρύθμισης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός για τα αγροτικά δάνεια, η οποία όπως τόνισε η πρόεδρος, αφορά μια παρόμοια περίπτωση δανείων, όπου μάλιστα η εταιρεία εκκαθαριστών είναι η ίδια. 

Η κα Αγιοστρατίτη έθεσε το πρόβλημα πολύ συγκεκριμένα αναφέροντας ότι για τα πυρόπληκτα δάνεια, τα πιστωτικά ιδρύματα υψώνουν τείχος άρνησης για τη ορθολογική ρύθμισή τους, ενώ για όσα υπάρχει η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ζητείται η κατάπτωσή της εγγύησης αυτής, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος να γίνεται χρέος προς το Δημόσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Για τα δάνεια που είχε χορηγήσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, ο Ειδικός Εκκαθαριστής, επικαλείται τη δέσμευσή του από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι προτεινόμενες από αυτόν ρυθμίσεις προς τους επιχειρηματίες να αποτελούν «δώρον άδωρον», όντας στην πράξη μη υλοποιήσιμες. Επισημαίνοντας ακολούθως ότι σε αδιέξοδο δεν βρίσκονται πλέον μόνο οι δανειολήπτες αλλά και οι εγγυητές, οι οποίοι ήδη άρχισαν να απειλούνται, τόνισε στον Υπουργό ότι το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά μέσα από διαρκείς πρωτοβουλίες μία λύση – ανάλογη με αυτή των αγροτικών δανείων - που θα είναι συμφέρουσα για όλους τους εμπλεκομένους (επιχειρήσεις, Ελληνικό Δημόσιο, τραπεζικά ιδρύματα), ώστε και οι τράπεζες να μπορέσουν να εισπράξουν ένα μέρος αυτών των δανείων, και το Ελληνικό Δημόσιο να μην χρειαστεί να καταβάλει όλες αυτές τις καταπίπτουσες εγγυήσεις και, φυσικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έλαβαν αυτά τα δάνεια σε δύσκολες συνθήκες λόγω των καταστροφών, να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να κλείσουν. 

Ο υπουργός κατέθεσε ως μόνη λύση την δεδομένη χρονική στιγμή την ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Σε τοποθέτηση όμως των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου ότι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ως είναι δεν αποτελεί λύση και ότι απαιτείται η άμεση απλοποίηση της εφαρμογής του, ο κος Αποστόλου δεσμεύτηκε - προς την κατεύθυνση αυτή – για άμεση συνάντηση με τον Ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...