Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

‘Πράσινη ανάπτυξη’ ή ‘Πράσινη Απάτη’ με τα λεφτά μας

H ‘πράσινη απάτη’, εκτός από μια καθαρή πολιτική απόφαση, είναι το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο  των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως, που υποστηρίζεται και φυσικά συντηρείται, από συγκεκριμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. 
Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη ληστεία...

....σε βάρος των οικονομιών των κρατών , που στερεί πολύτιμα κεφάλαια από τους πολίτες και την ευημερία τους .

Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινη απάτη;
Με πρόσχημα την δήθεν επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη , από την ‘κλιματική αλλαγη’ , επενδύονται  δισεκατομμύρια σε πανάκριβες και άχρηστες τεχνολογίες , που δήθεν θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων όπως το CO2 , στην ατμόσφαιρα.
Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι το CO2 δεν είναι ρύπος στη φύση , αφού από αυτό »τρέφονται» και αναπτύσσονται τα φυτά και τα δάση όλου του πλανήτη μας .  Ο »τζόγος» στο χρηματιστήριο ρύπων των διακινουμένων κεφαλαίων έφτασε τα 800 εκ.  δολάρια .     Όμως δυστυχώς για τους τρομοκράτες του κλίματος , δεν την είδαμε  ακόμα  την τρομακτική  ‘κλιματική αλλαγη’ , τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια , ούτε μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, με την χρήση των πανάκριβων ΑΠΕ.  Κάποιοι πολιτικοί μας δηλώνουν δημόσια , (αλλά οχι τυχαία) ,  ότι για κάθε φυσική καταστροφή που συμβαίνει στη χώρα μας ( σεισμοί ,  πλημμύρες , φωτιές κλπ ) ευθύνεται η ……κλιματική αλλαγή !!! Τα τελευταία 4,5 δις χρόνια , το κλίμα του πλανήτη αλλάζει συνεχώς  και  για μεγάλες χρονικές περιόδους ,  αλλά αυτό το αποκρύπτουν οι τρομολαγνοι του κλίματος και προπαγανδιστές της ‘πράσινης απάτης’.     http://www.itia.ntua.gr/en/docinfo/1181/

Φαινόμενο Θερμοκηπίου ή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα;
Ξεχάσαμε το ………‘φαινόμενο του θερμοκηπίου ‘, τώρα μιλάνε  για …‘επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα’! 
Πάντως η θερμοκρασία του πλανήτη δεν έχει αλλάξει την τελευταία 20ετια . Δεν αποδείχτηκε ακόμη  επιστημονικά , ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν αλλαγές στο κλίμα και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στις απόψεις σοβαρών επιστημόνων. Προσφάτως (12/12/2017) , ο πρόεδρος της Γαλλίας , ο  κ. Μακρόν  οργάνωσε νέα διάσκεψη για να βρεθούν τα δις που απαιτούνται για την….‘πρόληψη της κλιματικής αλλαγης’, μετά την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ  . Μετά προσκάλεσε στη Γαλλία , μερικές δεκάδες επιστημόνων και τους ανέθεσε με αμοιβή , την εκ νέου …. ‘επιστημονική τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής’. Μόνο κάποιος ανόητος μπορεί να πιστέψει , ότι όλοι αυτοί οι καλοπληρωμένοι επιστήμονες , θα αποδείξουν  και θα δημοσιεύσουν με την υπογραφή τους , ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια καλά οργανωμένη …απάτη. Τα κέρδη της  ‘πράσινης απάτης’ είναι τεράστια και φυσικά κάνουν τα πάντα για να τα διατηρήσουν και να τα αυξήσουν, καθως υπάρχει η εξουσία , πολιτική και οικονομική  ισχύς  να τα επιβάλλουν   σε ολόκληρα  κράτη.

Η Ελληνική πράσινη απάτη
Ας περιοριστούμε όμως στην Ελλάδα , όπου τα τελευταία χρόνια , επενδύθηκαν πολλά δις ευρώ , σε άχρηστες επιδοτούμενες  τεχνολογίες  μείωσης αέριων ρύπων CO2 κλπ, αφού το πρόσχημα   ήταν η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία του Γερμανικού διευθυντηρίου , που επέβαλε την προμήθεια αγορά και εγκατάσταση των πάσης φύσεως ΑΠΕ .  Έγιναν μεγάλα λάθη στον σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα μας , είτε από ανικανότητα των πολιτικών όλων των κομμάτων ,  είτε επειδή οι πολιτικοί μας εκτελούν πιστά τις επιταγές των δανειστών μας , προσβλέποντας μόνο , στην πολιτική υποστήριξη τους. Ένα από τα πλέον σοβαρά λάθη  στην ενεργειακή πολιτική μας , ήταν η χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , του εισαγόμενου κυρίως από την Ρωσία πανάκριβου φυσικού αερίου που εκτός των άλλων έχει προκαλέσει την ενεργειακή μας  εξάρτηση από το εξωτερικό .   Εμπόδιο στα σχέδια των κάθε λογής , πράσινων ΑΠΕτεωνων ήταν εξ αρχής η ΔΕΗ  των υδροηλεκτρικών μας και του Ελληνικού λιγνίτη.
Το πριόνισμα, ακρωτηριασμός και ξεπούλημα της Δημόσιας Ενέργειας
Ανέθεσαν ( διακομματικά παρακαλώ ) , πριν 10 χρόνια , την…. διοίκηση της ΔΕΗ στον  καθηγητή Α. Ζερβό ,  με μακροχρόνια εξειδίκευση  στις …..ΑΠΕ , άνθρωπο του Ευρωπαϊκού αιολικού λόμπι και  δηλωμένο εχθρό του λιγνίτη  και των θερμικών της ΔΕΗ . Την μεγαλύτερη κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας μας , που εξασφάλιζε στους πολίτες , φθηνό και σταθερό ρεύμα , από τον Ελληνικό λιγνίτη , τις τελευταίες δεκαετίες  , την ανέθεσαν στον  εκφραστή του ευρωπαϊκού αιολικού λόμπι. Με την βοήθεια κάποιων συνδικαλιστών , η αξιοπιστία της ΔΕΗ διασύρθηκε στα μάτια των καταναλωτών . Τα νέα έργα σταμάτησαν και η εταιρεία κόπηκε σε τεμάχια για να ξεπουληθεί ευκολότερα , στους ανταγωνιστές της .Τυχαίο ; Έκλεισαν πολύτιμα λιγνιτικά εργοστάσια . Οδήγησαν την ΔΕΗ σε οικονομικό μαρασμό, αφού ψήφισαν  νόμο, με το οποιο  υποχρεώθηκε να αγοράζει ακριβά , υποχρεωτικά και με προτεραιότητα ,  το πανάκριβο ρεύμα των ΑΠΕ  σε βάρος της δικής της φθηνής ηλεκτροπαραγωγής . Έδωσαν και τήρησαν υποσχέσεις εύνοιας , σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες του χώρου .
Ας μην γελιόμαστε , αγαπητοί αναγνώστες . Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το  περιβάλλον .

Επιδοτήσεις-σπατάλες  εν μέσω χρεοκοπίας
Τα Γερμανικά ιδρύματα άνοιξαν παραρτήματα προπαγάνδας της Γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα . Ο  Φουχτελ , ο Ραιχενμπαρτ και η παρέα τους  επέβαλαν απολύτως , την Γερμανική οικονομική πολιτική στην χώρα . Τα χρήματα του ΕΣΠΑ επιστρέφουν πάλι στην Γερμανία , μέσω ενεργειακών έργων ΑΠΕ και  ‘πράσινης αναπτυξης’ . Γέμισε η χώρα με πρόθυμους  ( βουλευτές , δημάρχους, περιφερειάρχες ) να προωθήσουν και να υπογράψουν έργα ΑΠΕ , προς όφελος των Γερμανών που τους επέβαλαν την θέληση και τις απαιτήσεις τους.
Η χαριστική βολή δόθηκε από τον κος Γ. παπανδρέου που ανέβηκε στην εξουσία με σημαία την ‘πράσινη αναπτυξη’ . Όλοι θυμόμαστε την Μπιρμπιλη και τον Νόμο 3851/2010      , που δυστυχώς τον ψήφισαν όλα τα κόμματα  στη Βουλή*.  Το μεγάλο πράσινο φαγοπότι των ΑΠΕ κορυφώθηκε , εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης  και χρεωκοπίας .Τα »πράσινα δάνεια » από τις »πράσινες τραπεζες’‘ ήταν τα μόνα δάνεια που χορηγούσαν εν μέσω κρίσης. ( Green Banking  ). Οι άδειες για νέες επιδοτούμενες με δανεικά  ΑΠΕ , υπογράφονται σωρηδόν , σε καθεστώς κάθετης πτώσης της κατανάλωσης ρεύματος , λόγω της κρίσης. Καταστρέφουν και αδιαφορούν για το μοναδικής ομορφιάς , Ελληνικό περιβάλλον και την γόνιμη αγροτική γη.

Το ροκάνισμα των επιδοτήσεων
Ο κάθε αγρότης  , έγινε,  με τα πράσινα  δάνεια  , αραχτός επιδοτουμένος επιχειρηματίας . »Παραγωγός ηλεκτρισμού » με φωτοβολταϊκά η με ανεμογεννήτριες . Την Μπιρμπίλη , την διαδέχτηκε ο Γ. Παπακωνσταντινου, ο Λιβιεράτος , ο  Γ.Μανιάτης , ο Παπαγεωργίου και ο Σταθάκης . Όλοι »πρόθυμοι» , έκαναν αυτό ακριβώς  το όποιο που η Γερμανική πολιτική απαιτεί.Νέα έργα ΑΠΕ , πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ και των κοιτασμάτων λιγνιτη , νέους διαγωνισμούς ενεργειακών προμηθειών , διασυνδέσεων ,κλπ , με τα λεφτά   του ΕΣΠΑ.  Η χώρα μας και ειδικά η Ελληνική ύπαιθρος γέμισε σκουπίδια, επιδοτούμενες  ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά  . Νέα τζάκια δημιουργήθηκαν στην ενέργεια , ροκανίζοντας τα τεράστια ποσά απο τις επιδοτήσεις που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής.
Συμπέρασμα
Η πατρίδα μας και οι πολίτες , βρίσκoνται σε δεινή οικονομική κατάσταση , από τα μεγάλα σφάλματα πολιτικής . Αλλά  οι πολιτικοί μας αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμα και στα αυτονόητα , παρόλο που όλοι τους βλέπουν  την επερχόμενη καταστροφή. Ας μην γελιόμαστε, η κρίση θα παραμείνει ακόμα για πολλά χρόνια στην υπερχρεωμένη χώρα μας .  Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με τραυματισμένο ζώο , που μάχεται να ξεφύγει από τις υαινες  που τραβάνε με μανία τις σάρκες του ενω το Γερμανικό διευθυντήριο των Βρυξελλών , τα οργανωμένα συμφέροντα των πολυεθνικών , και οι εγχώριες συντεχνίες της ‘πράσινης απάτης’ , που τόσα χρόνια διαβιουν παρασιτικά σε βάρος των Ελλήνων πολιτών,  συνεχώς ζητάνε , η μάλλον απαιτούν, την υστάτη αυτή ώρα ,  νέα ( δανεικά ) κεφάλαια , που φυσικά  δεν υπάρχουν , αλλά και αν ακόμα υπήρχαν θα έπρεπε να διατεθούν υπέρ των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας , η  σε κάποιες πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις.
Η πρόταση μας
Πιστεύουμε ότι στον ενεργειακό τομέα , κατά την τελευταία δεκαετία των μνημονίων , οι κυβερνήσεις μας είχαν πολλά και σοβαρά επιχειρήματα ,  να επικαλεστούν στους δανειστές και στη τρόικα ,για αναστολή των έργων ΑΠΕ , ώστε να εξοικονομηθούν τα πολύτιμα και δανεικά κεφάλαια , που σπαταλήθηκαν σε άχρηστα ενεργειακά έργα , αιολικών , φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ.   Τουλάχιστον έπρεπε να εξαιρεθούν τα έργα ΑΠΕ από τους αναπτυξιακούς νόμους με τους οποίους επιχορηγούνται με ζεστό δανεικό φυσικά χρήμα. Όλοι γνωρίζουν ότι τα έργα αυτά, δεν  είναι πρώτης προτεραιότητας για την χώρα μας  , ειδικά σε καιρούς χρεωκοπίας , αφού είναι αδρά επιδοτούμενα , επιχορηγούμενα , αντιαναπτυξιακά , απαιτούν νέα πανάκριβα έργα υποδομών για ΑΠΕ, επιβαρύνουν τα υπάρχοντα ηλεκτρικά δίκτυα , απαιτούν εφεδρείες από φυσικό αέριο    και  τελικά , η όποια τυχαία  ενέργεια παράγουν κοστίζει πανάκριβα στο κράτος , στον προϋπολογισμό  και στους πολίτες -καταναλωτές.   Έφεραν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη , με αποτέλεσμα τα τεράστια ετήσια ελλείμματα , το κλείσιμο πολλών Ελληνικών βιομηχανιών, αλλά και την αδυναμία των απλών καταναλωτών να πληρώσουν τα χαράτσια του ρεύματος . Ακριβή ενέργεια που φέρνει από μόνη της οικονομικό μαρασμο΄.  Σήμερα άλλωστε,  η ΔΕΗ μπορούσε  άνετα να καλύψει την ζήτηση που παρουσιάζεται εξαιρετικά μειωμένη λόγω της κρίσης. Αυτός είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους που ποτέ  δεν ήρθε η ανάπτυξη , αλλά αντι αυτής η  υποδούλωση και η καταστροφή.
Γιώργος Μαντζώρος http://sagini3.blogspot.co.uk/ 
(Τίτλος και Υπότιτλοι : new-economy.gr)
........................................................................................................................
*Το ευνοϊκό πλαίσιο για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ ,   ενισχύθηκε περαιτέρω  το 2010 με τον Ν. 3851 της κας Μπιρμπίλη. Οι ΑΠΕ αναβαθμίστηκαν σε έργα …….«υψίστης σημασίας», έτσι ώστε να δεσμεύονται οι Δικαστικές αρχές και να υποχρεώνονται να απορρίπτουν τις προσφυγές.  Με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου ενισχύεται περαιτέρω το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ σε μια προσπάθεια να φανεί ότι υπερτερεί έναντι κάθε άλλης νομοθετικής διάταξης. Μάλιστα ο νόμος επιχειρεί να δεσμεύσει και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις περιοριστικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ,  πέρα απ’ όσα προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό.

1 σχόλιο:

 1. To άρθρο είναι γεμάτο ανακρίβειες δυστυχώς.

  Η ΔΕΗ ήταν και είναι μια απαρχαιωμένη εταιρεία που άργησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αν ίσχυαν όλα τα παραπάνω θα είχαν χρεοκοπήσει όλες οι εταιρείες ηλεκτρισμού του κόσμου.

  Τη ΔΕΗ την έριξαν έξω οι υπέρογκες μισθολογικές δαπάνες και οι σπατάλες, η δήθεν « κοινωνική πολιτική» που είχε σαν αποτέλεσμα οι μισοί να μην πληρώνουν ρεύμα, ενώ δεν είχαν πρόβλημα, η έλλειψη σχεδίου για εκσυγχρονισμό των μονάδων που είχε σαν αποτέλεσμα το υπέρογκο κόστος λειτουργίας, τα πρόστιμα για τους ρύπους και η αύξηση του δανεισμού στο θεό, για να καλύψει όλες τις παραπάνω παθογένειες.
  Τα τέλη για τις Α.Π.Ε. όλοι γνώριζαν ότι πήγαιναν σε άλλες τρύπες και όχι εκεί που έπρεπε. Οι Α.Π.Ε μάλιστα γίνονται ακόμα πιο ανταγωνιστικές με το τελευταίο σχέδιο νόμου, όπου οι παραγωγοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις καλύτερες προσφορές. Δε θα μιλήσω για το εξωτερικό, οπού κυριαρχούν πλέον ακόμη και σε σύγκριση με την πυρηνική ενέργεια.

  Αντί λοιπόν να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού, όπως κάνουμε συνήθως, να δούμε πως οδηγήσαμε μια μονοπωλιακή επιχείρηση σε χρεοκοπία, μπας και βάλουμε μυαλό.

  Τώρα, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, άντε να δείτε καμιά δορυφορική εικόνα, καμιά από τις χιλιάδες μελέτες, να επισκεφτείτε κανένα χιονοδρομικό κέντρο, να πάρετε τις ιστορικές μετρήσεις θερμοκρασιών κ.λ.π. Άλλα είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως ενέργεια συσσωρευμένη εκατομμυρίων χρόνων που απελευθερώνεται στο περιβάλλον σε 100 χρόνια, μπορεί να έχει επιπτώσεις…

  Εκτός αν πάσχει από γνωστική ασυμφωνία…

  κ. Αίολος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...