Αυστηρότερα κριτήρια για την ένταξη των καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο φέρνουν οι αλλαγές που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
στην κυβέρνηση, ενώ από το φθινόπωρο επίκεινται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ λόγω της αναδρομικής ανάκτησης του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για την τετραετία 2012-2015.
Οι αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια ρεύματος θα αφορούν πιθανότατα ένα ποσό κοντά στα 370 εκατ. ευρώ με τα οποία θα αποζημιωθεί μέσω των καταναλωτών η ΔΕΗ ως μέρος των εξόδων που κάνει για να χρηματοδοτεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή τα τιμολόγια ρεύματος των νησιωτών και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Η ίδια η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι οι δαπάνες ΥΚΩ για την περίοδο 2012-2015 ξεπερνούν τα 735 εκατ. ευρώ και μένει να φανεί αν θα προσβάλει την εισήγηση της ΡΑΕ και την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας εφόσον το τελικό ποσό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τους δικούς της υπολογισμούς.
Οι αυξήσεις σε κάθε περίπτωση είναι αναπόφευκτες από τη στιγμή που οι δαπάνες των κοινωνικών τιμολογίων δεν καλύπτονται απευθείας από τον προϋπολογισμό, θα υλοποιηθούν ωστόσο σταδιακά τις επόμενες χρονιές μέσω των ΥΚΩ, ώστε να μη γίνουν αισθητές.
Οι χρεώσεις ΥΚΩ
Αναδιάρθρωση θα υπάρξει και σε αυτές καθ’ εαυτές τις χρεώσεις ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος, όπου με το σημερινό καθεστώς διαπιστώνονται σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς ακόμη και μικρή υπέρβαση στις κλίμακες κατανάλωσης οδηγεί σε δυσανάλογες επιβαρύνσεις τους λογαριασμούς των καταναλωτών οι οποίοι επιβαρύνονται με βάση την τιμολόγηση της επόμενης κλίμακας για το σύνολο της κατανάλωσης.
Αυτό που επιδιώκεται δεν είναι να μειωθεί το κόστος των ΥΚΩ που επιβαρύνει τους καταναλωτές, αλλά να περιοριστούν οι στρεβλώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ενώ, σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ, προβλέπεται ότι οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται με την επόμενη κλίμακα μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση, εξετάζεται να δημιουργηθούν νέες ενδιάμεσες κλίμακες επιβαρύνσεων που θα προστεθούν στις τέσσερις υφιστάμενες, ενώ παράλληλα θα προκύψουν και αυξήσεις στις χρεώσεις.
Στο μεταξύ οι αλλαγές στις προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μέσω του οποίου οι δικαιούχοι έχουν έκπτωση μέχρι 40% στην τιμή του ρεύματος, αναμένεται ότι θα οδηγήσουν εκτός ΚΟΤ έναν σημαντικό αριθμό από τους 700.000 καταναλωτές που είναι σήμερα ενταγμένοι στις δύο κατηγορίες του.
Ειδικά αν γίνει αποδεκτή η εισήγηση να θεσπιστούν, εκτός από τα ήδη υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια, και κριτήρια που σχετίζονται με το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων ή και την ακίνητη περιουσία των καταναλωτών, το ξεκαθάρισμα αναμένεται ότι θα είναι ευρύ καθώς το σημερινό σύστημα επιτρέπει να εκμεταλλεύεται κανείς το κοινωνικό τιμολόγιο ακόμη και αν διαθέτει απόθεμα καταθέσεων ενώ δηλώνει άνεργος ή εμφανίζει χαμηλά εισοδήματα.
Δεν αποκλείεται οι κατηγορίες του ΚΟΤ να αυξηθούν από δύο σε τέσσερις ανάλογα με τα επιμέρους κριτήρια.
Στο ΚΟΤ σήμερα μπορούν να υπαχθούν οικιακοί καταναλωτές με εισόδημα χαμηλότερο των 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο, εφόσον έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 1.500 κιλοβατώρες.
Επίσης τρίτεκνοι με εισόδημα ώς 23.500 ευρώ και κατανάλωση μέχρι 1.700 κιλοβατώρες.
Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 6.000 ευρώ αν κατοικούν σε νησιά με λιγότερους από 3.100 μόνιμους κατοίκους.
Στη δεύτερη κατηγορία του ΚΟΤ εντάσσονται μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 6 μηνών) με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε παιδί, άτομα με αναπηρία 67% και άνω με ετήσιο εισόδημα 23.500 ευρώ καθώς και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας / efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου