Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Χαλκίδα

Σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα, τα συνδικάτα των Τροφίμων– Ποτών, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ, του ΝΗΡΕΑ, του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, της επιτροπής αγώνα Νοσοκομείου Χαλκίδας, της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, της Ομάδας Γυναικών Χαλκίδας, εργαζόμενοι,
άνεργοι, νέοι έδωσαν το στίγμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». 

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης παρουσιάστηκε αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά με απαγγελίες, κείμενα και μουσική. Χαιρετισμό απηύθυνε από το Σωματείο Εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ο Βαγγέλης Σταματούκος. 

Στην κεντρική ομιλία ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΝΗΡΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η Πρωτομαγιά δεν είναι ούτε μνημόσυνο ούτε επετειακή εκδήλωση. Είναι μέρα τιμής, μνήμης, όχι απλά αγώνα, αλλά ολόπλευρης αναμέτρησης με το κεφάλαιο, γιατί σε κάθε Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο οι εργάτες διεκδικούν αυτό που είναι αναγκαίο για τη  εποχή τους. Φέτος την Πρωτομαγιά η Εργατική Τάξη στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο  βρίσκεται αντιμέτωπη με ολόπλευρη επίθεση όχι μόνο σε ορισμένα εργασιακά δικαιώματα αλλά σε όλες τις πτυχές της ζωής. 

Η κατάσταση αυτή εκφράζεται και στην περιοχή μας. Κλειστά εργοστάσια με χιλιάδες ανέργους. Εργασιακές σχέσεις λάστιχο στο εμπόριο. Απλήρωτη δουλειά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Καταπάτηση δικαιωμάτων μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση στην πτηνοτροφία. Πληρωμή με κουπόνια και εργολάβοι με εργαζόμενους χωρίς όρους στα Ναυπηγεία. Απολύσεις που εναλλάσσονται με τσάμπα υπερεντατικοποίηση.

Η αιτία δεν βρίσκεται σε κάποια ανικανότητα των κυβερνόντων, ούτε στην υποχωρητικότητά τους έναντι των ξένων. Δεν έχει να κάνει με διαφθορά ή σπατάλη στα δημόσια ταμεία. Ο στόχος είναι να στηριχθούν σε Ελλάδα και ΕΕ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί σε όμιλοι που χρειάζονται τσακισμένα εργατικά δικαιώματα καιεξασφάλιση πόρων για τη στήριξη της κερδοφορίας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι των όμοιών τους από τρίτες χώρες. Γι’ αυτό το σκοπό θα προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση του επιπέδου των κοινωνικών παροχών και το τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης.

Το κυνήγι του κέρδους όμως και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους καπιταλιστές για πρόσβαση σε αγορές, πρώτες ύλες, δρόμους μεταφοράς δεν έχει σα συνέπεια μόνο μέτρα. Όταν δεν μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους με πολιτικά μέσα τότε καταφεύγουν στα όπλα και δε διστάζουν να ματώσουν τους λαούς. Αυτό εξελίσσεται και σήμερα μπροστά στα μάτια μας. από την Ουκρανία και τη μαύρη θάλασσα στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο ως τη μέση ανατολή και την Αφρική. 
Από τώρα τα σωματεία πρέπει να έχουν διεκδικητικό πλαίσιο
Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της οργάνωσης για κάθε εργαζόμενο σε ότι συνθήκες και όποιο κλάδο ή χώρο δουλειάς βρίσκεται. Μπροστά στην ψήφιση των νέων μέτρων το σχεδιασμό των επόμενων και την εφαρμογή των προηγούμενων η οργάνωση της πάλης είναι άμεσο καθήκον. […]

Καταδικάζουμε την γραμμή συμβιβασμού της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Εδώ στην περιοχή μας είμαστε λένε όλοι ταξικοί στο ΕΚΕ! Και θέλουν να γίνουν πιστευτοί πως τάχα καταγγέλλοντας τον Παναγόπουλο και την ηγεσία της ΓΣΕΕ, έγιναν αγωνιστές. Είμαστε λένε ταξικοί, αλλά με την υιοθέτηση της άποψης ότι η χώρα τελεί υπό κατοχή, βολεύονται μία χαρά πίσω από την απάτη του «εθνικού συμφέροντος» που σημαίνει σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι γιατί προέχει η χώρα να βγει απ’ το αδιέξοδο. Με τα αφεντικά να κερδίζουν πατώντας στις ματωμένες πλάτες μας! Ταξικοί, όσο ταξικό είναι να σέρνεις την εργατική τάξη κάτω από τη σημαία του «εθνικού συμφέροντος» της «εθνικής ανάπτυξης» , τα αποτελέσματα της οποίας ζούμε ήδη στο πετσί μας!

Αλλού όπως στο Νοσοκομείο ζητάνε να εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λες και αυτό δεν αφορούσε διαχείριση στο έδαφος του καπιταλισμού, στο ίδιο έδαφος που βρίσκονται και προτάσεις για έξοδο από το ευρώ αλλά με τους καπιταλιστές να κατέχουν τον πλούτο και την εξουσία. Στηρίζουν στην ουσία τμήματα του κεφαλαίου που έχουν συμφέρον από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

Το εργατικό κίνημα είναι απαραίτητο σήμερα να βγει μπροστά επιθετικά. Οι αγώνες που εξελίσσονται και στην περιοχή μας δίνουν το παράδειγμα. Οι 1500 μέρες αγώνα στα Τσιμέντα για δουλειά με δικαιώματα. Ο αγώνας των ρετσινάδων ενάντια στον αφανισμό τους. Στη ΔΕΥΑΧ κόντρα στην κατάργηση δικαιωμάτων. Στο Νηρέα για την υπογραφή ΣΣΕ. ο αγώνας των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής να μη γίνονται λάστιχο. Των εργαζομένων στο θεραπευτήριο για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Στο Ζούρα ενάντια στις απολύσεις, την καταπάτηση δικαιωμάτων και τις συνδικαλιστικές διώξεις. Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η αλληλεγγύη τις επόμενες ημέρες και η εργοδοσία εκεί να μας βρει όλους απέναντί της.

Η πείρα από αυτούς τους αγώνες να γίνει εφαλτήριο για οργάνωση παντού. Να βάλουμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεών του τις σύγχρονες ανάγκες της τάξης μας. Αυτές οι ανάγκες δε θα ικανοποιηθούν με μια καλλυτερη κυβέρνηση, με ένα καλλύτερο αφεντικό σε μιαν άλλη χώρα. 

Η διέξοδος βρίσκεται στην κοινή δράση της ΕΤ με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στο σύνολο τις εφαρμοζόμενης πολιτικής, στα μονοπώλια, στις επιδιώξεις τους στην εξουσία τους. Για έναν κόσμο που το κουμάντο θα έχουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο και που αυτός δεν θα χρησιμοποιείται για τα κέρδη αλλά για τις κοινωνικές ανάγκες.  Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση πολέμους προσφυγιά.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...