Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Χιλιάδες φορολογούμενοι "όμηροι" από την παράταση παραγραφής

Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική του Δημοσίου να παρατείνει συνεχώς το δικαίωμά του να ελέγχει φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η φορολογική διοίκηση εκφράζει φόβους για τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και τους στόχους που έχει θέσει, στην περίπτωση που η ολομέλεια του ΣτΕ συμφωνήσει με την κρίση του Β΄ τμήματος.

Από την πλευρά τους οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις περιμένουν τη δικαίωσή τους, καθώς βρίσκονται όμηροι των φορολογικών αρχών για παλαιές υποθέσεις που θα έπρεπε να έχουν παραγραφεί εδώ και χρόνια.

Αν και ο νόμος ορίζει ότι οι φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται μετά την παρέλευση πέντε ετών, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει στο τέλος κάθε χρόνου να παρατείνει το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγχει παλαιότερες υποθέσεις. Επί της ουσίας, ο νόμος δεν εφαρμόζεται και κάθε φορά η φορολογική διοίκηση δικαιολογεί τις αποφάσεις αυτές με το επιχείρημα ότι θα χαθούν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, οι έλεγχοι στα εμβάσματα ξεκινούν από το 2002 και φθάνουν έως το 2012. Το 2002, αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, είναι σίγουρα παραγεγραμμένο και δεν χρειάζεται καμία απόφαση και κανένα δικαστήριο για να αποφανθεί επί του θέματος, στηλιτεύοντας τις πρακτικές τη Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τόσο ως προς τον τρόπο των ελέγχων όσο και προς την καταστρατήγηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Λύση στο θέμα αναμένεται να δοθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία πρέπει να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων. Οπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι, η απόφαση της ολομέλειας θα εκδοθεί εντός του επομένου τετραμήνου.

Πάντως, ανώτατο στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με δήλωσή του στην «Κ» τονίζει ότι: «Εχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ στην υπόθεση αυτή, γιατί επηρεάζεται άμεσα η ελεγκτική μας στοχοθεσία». Ουσιαστικά, με τη δήλωση αυτή το στέλεχος της Αρχής στέλνει μήνυμα προς το ΣτΕ για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την απόφασή του.

Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της Αρχής Γ. Πιτσιλής, τα αποτελέσματα από την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμφανίσθηκαν φορολογούμενοι και αποκάλυψαν «μαύρο» χρήμα, αλλά ότι εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές να έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Δηλαδή, φορολογούμενοι που έτσι και αλλιώς θα πλήρωναν στο ελληνικό Δημόσιο.

Αν και οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί σπεύδουν να πληρώσουν και να γλιτώσουν τα μεγάλα πρόστιμα, ωστόσο σημειώνουν ότι θα προσφύγουν στην επιτροπή επίλυσης διαφορών για τα έτη προ του 2010 καθώς θεωρούν ότι έχουν παραγραφεί. Αν και εκτιμούν ότι ούτε και εκεί θα δικαιωθούν, δείχνουν πρόθυμοι να φθάσουν και στα διοικητικά δικαστήρια. Πάντως, αυτό ενδεχομένως να μην χρειασθεί στην περίπτωση που η ολομέλεια του Συμβουλίου τη Επικρατείας συμφωνήσει με την κρίση του Β΄ τμήματος του ΣτΕ το οποίο στην απόφασή του επισημαίνει ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συνεχείς παρατάσεις αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το άρθρο 84 παρ. 1 του Ν. 2238/1994, η κοινοποίηση φύλλου δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή του φόρου παραγράφεται μετά την πάροδο της πενταετίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...