Άρθρο του Πολιτικού Επιστήμονα και Στελέχους της ΝΔ Γιάννη Μανώλη στο capital.gr
Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι για την κρίση του πολιτικού μας συστήματος: πρώτον, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και, δεύτερον, η έλλειψη πλαισίου ίσων ευκαιριών για την ορθή λειτουργία του πολιτικού ανταγωνισμού.
Η καινοτομία του προέδρου της
Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την θέσπιση της διαδικασίας αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών επιχειρεί να απαντήσει στους παραπάνω προβληματισμούς.
Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την θέσπιση της διαδικασίας αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών επιχειρεί να απαντήσει στους παραπάνω προβληματισμούς.
Αφενός, ενισχύει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αριστεία που αποτελούν βασικά συστατικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος και, αφετέρου, απευθύνεται ευθέως στην κοινωνία –και ιδίως σε όσους μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας– προκειμένου να μπουν σε μια ανοιχτή διαδικασία ένταξης στην πολιτική και να κριθούν.
Επί της ουσίας, με τον συγκεκριμένο θεσμικό μηχανισμό δεν χρειάζεται να έχεις "μπάρμπα στην Κορώνη" για να σε ακούσουν, αλλά αρκεί να στείλεις το βιογραφικό σου και να σε αξιολογήσουν. Η παράκαμψη όμως των παραδοσιακών μηχανισμών ένταξης και η πρωτόγνωρη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών προκαλούν εκνευρισμό στο παλιό.
Το Μητρώο Στελεχών έχει ενοχλήσει πολλούς, καθώς ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα.
Η προσπάθεια για ανανέωση, ακηδεμόνευτη συμμετοχή στον πολιτικό στίβο και διαμόρφωση πλαισίου ίσων ευκαιριών ανάγκασε 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή περί παράκαμψης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Δεν θα σταθώ τόσο στο γεγονός ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που αλλοιώνουν διαρκώς τον τρόπο λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών (δες παράκαμψη ΕΣΡ και διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες) και έχουν κάνει το Σύνταγμα υποπόδιο των ποδιών τους όσο στο ότι αγνοούν βασικές διατάξεις λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η άγνοια τους θα μπορούσε κάπως να διορθωθεί αν έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν.
Για να μπορέσουν, ωστόσο, να θεραπεύσουν τις ιδεοληψίες και τον παλαιολιθικό τρόπο σκέψης τους, πρέπει να απαρνηθούν τις νεανικές τους φαντασιώσεις, να προσπαθήσουν να ακούσουν την κοινωνία και να γίνουν πιο ανεκτικοί σε νέες καινοτόμες ιδέες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου