Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ομιλία Β. Αποστόλου στις εκδηλώσεις εορτασμού 100 χρόνων λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Δεν είναι μικρό πράγμα, μια κοινωνική συλλογικότητα, να κουβαλάει κληρονομιά οικονομικού πολιτισμού ενός αιώνα. Πόσο μάλλον που ο αιώνας αυτός, στην πατρίδα μας, σημαδεύτηκε από όσα μπορεί και όσα δεν μπορεί να βάλει ο νους του
ανθρώπου. 


Αυτό που έχει καταφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου προκαλεί καταρχήν έπαινο και ευθύνη. Είναι σπουδαίο έργο και ταυτόχρονα δύσκολο φορτίο. 

Όμως η παρουσία μου εδώ δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Έχει χαρακτήρα έγνοιας συστράτευσης και στήριξης στις προσπάθειες σας.

Μόνον έτσι αποκτούν αξία οι συμβολισμοί, όταν δίνουν αφορμή για τη συνέχεια, για το καλύτερο, για την πρόοδο.

Η κυβέρνηση σήμερα είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Δεν νοείται ανάπτυξη και έξοδος από τη δύσκολη φάση που περνάμε, αν δεν ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας.

Για το λόγο αυτό έχουμε επεξεργαστεί και επεξεργαζόμαστε προγράμματα, τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε άμεσα και να δώσετε λύσεις και απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα, που σας απασχολούν στην παραγωγική, μεταποιητική και προωθητική διαδικασία των δραστηριοτήτων σας. 

Και για να μην υποπέσουμε σ αυτό που έλεγε ο Παπαδιαμάντης «όπου γενικότης επιπολαιότης» αλλά και ταυτόχρονα επειδή δεν «είμαστε μάγοι και δώρα φέροντες» με πλήρη επίγνωση της δύσκολης σημερινής συγκυρίας, ας τα πάρουμε με τη σειρά για να γίνουμε συγκεκριμένοι και σαφείς:

Όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε σκληρά μέσα σε ένα ασφυκτικά πιεστικό δημοσιονομικό περιβάλλον και πετύχαμε μια σειρά πράγματα για τον αγροτικό κόσμο και ιδίως για τους επαγγελματίες αγρότες. 

Δώσαμε μάχη για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και παρά τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών τα καταφέραμε να διασφαλίσουμε αφορολόγητο για τους αγρότες (Πρώτη φορά στη χώρα μας θεσμοθετείται αφορολόγητο σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα),όπως επίσης καταφέραμε την διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 13% για τους συνεταιρισμούς.

Δώσαμε μάχη για το ασφαλιστικό και εξασφαλίσαμε όχι μόνο τη μεταβατικότητα αλλά κυρίως το να δικαιούται ο Έλληνας αγρότης την εθνική σύνταξη.

Νομοθετήσαμε 
τη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, 
το νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη δημοκρατική του λειτουργία, 
το εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης, ένα χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου αλλά και μια κοινωνικού χαρακτήρα παρέμβαση. 

Καταφέραμε επίσης, παρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, να διαφοροποιήσουμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και για προϊόντα και καλλιέργειες όπως οι δικές σας ( μηλοειδή – ακρόδρυα από 4 εκατ ευρώ). 

Μπορεί τα ποσά να μην είναι μεγάλα, δείχνουν όμως την θέληση μας να εξορθολογήσουμε το σύστημα και να αποκαταστήσουμε αδικίες και σκοπιμότητες. 

Με την ίδια αποφασιστικότητα και στην ίδια λογική θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα σε επίπεδο ΚΑΠ.

Νοικοκυρέψαμε τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων ώστε να σταματήσουμε τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς που είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα.

Η ολοκλήρωση των ενισχύσεων και επενδύσεων που εκκρεμούσαν από το 2008 μέχρι τέλος του έτους, παρά τα δεκάδες γραφειοκρατικά προβλήματα, σκοπιμότητες και αβλεψίες, αποδεικνύουν την θέληση μας να συγκρουσθούμε με ότι καθυστερεί τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παραγωγών.

Ανοίγουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα τα πρώτα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν ιδιωτικές – συλλογικές – συνεργατικές και δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό χώρο. 

Στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν με τις προβλεπόμενες ενισχύσεις μια σειρά από τα ζητήματα και τις ανάγκες που έχει ο Συνεταιρισμός σας και αναφέρετε στο υπόμνημα - μελέτη που μας έχετε αποστείλει. 

Ενδεικτικά σας αναφέρω: 

1)Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (σχέδια βελτίωσης) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την καλύτερη διείσδυση στις αγορές.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι νέοι γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας. 

Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 500.000 € όταν πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ όταν πρόκειται για συλλογικές επενδύσεις μέχρι 2.000.000 €. 

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%, και μπορεί να προσαυξηθεί κατά 20% στις κατηγορίες: συλλογικές επενδύσεις, επενδύσεις σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, επενδύσεις από νέους γεωργούς. 

Εξετάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ένταξης των γεωργικών συν/σμών ως δικαιούχων των σχεδίων βελτίωσης έτσι ώστε να επωφεληθούν της προσαύξησης του 20%, αλλά και του αυξημένου ύψους επένδυσης μέχρι τα 2.000.000 €. 

2) Στήριξη για επενδύσεις στην μεταποίηση/ εμπορία και παραγωγή νέων προϊόντων

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους υποσχετικούς και σημαντικούς τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και την έξοδο από την στασιμότητα. 

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η καλύτερη αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και η τόνωση της απασχόλησης. 

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί καθώς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 10.000.000, με ποσοστό ενίσχυσης 50%.

Νέα δεδομένα για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι η ενίσχυση της μεταποίησης με τελικό προϊόν μη γεωργικό όπως η ζυθοποιεία, η παραγωγή αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά, η παραγωγή αιθέριων ελαίων, η αξιοποίηση παραπροϊόντων κ.ά. και η ενίσχυση των επαγγελματιών αγροτών για επενδύσεις μεταποίησης.

3) LEADER

Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου εντάσσεται στην πρόταση της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER – τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων».

Στο πλαίσιο του Προγράμματος μπορείτε να εντάξετε για χρηματοδότηση παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες συμβάλλουν με άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ακόμη, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας. 

4) Συνεργασία 

Το Μέτρο 16 του ΠΑΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνεταιρισμό σας γιατί στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, καθώς και πιλοτικά έργα και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διαδικασιών και τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του Μέτρου αυτού έχετε την ευκαιρία να αναζητήσετε επίσης νέες καλλιεργητικές πρακτικές και πρακτικές παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης για την κάλυψη της οργάνωσης και του συντονισμού της συνεργασίας ανέρχεται σε 30.000 € ,αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια και σε 60.000 €, αν αφορά στο σύνολο της χώρας, με 100% ενίσχυση από το ΠΑΑ. 

Οι δαπάνες για την υλοποίηση της συνεργασίας ενισχύονται στο 100% και με μέγιστο ύψος μέχρι 120.000 € αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια, ενώ αν αφορά στο σύνολο της χώρας μέχρι 240.000 €. 

Με το Μέτρο 16 μπορείτε επίσης να χρηματοδοτηθείτε με σκοπό:

τη δημιουργία και ανάπτυξη μικρών αλυσίδων εφοδιασμού 
τη δημιουργία τοπικών αγορών (Αγορών Παραγωγών - Farmers' Markets σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία) 

Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων με νομική οντότητα στην οποία θα προσδιορίζεται ο επικεφαλής εταίρος και θα διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας (σύμφωνο συνεργασίας). 

Τα μέλη των συνεργασιών μπορούν να είναι παραγωγοί, συνεταιρισμοί, ενώσεις παραγωγών, επαγγελματικές οργανώσεις, μεταποιητές, έμποροι λιανικής, Δήμοι, καταναλωτές και οργανώσεις τους. Και τέλος, 

5) σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα αντικατάστασης οπωροφόρων δέντρων. Είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή σας και γι αυτό θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Δίνουμε προτεραιότητα στο υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές. 

Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών. 

Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών καστανιάς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό .

Όμως γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό, διερευνούμε τη δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση: 

οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης 
αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές 
ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και οι αμυγδαλιές 
προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων. 

Επίσης διερευνούμε βάσιμα την δημιουργία φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων η και πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, σε κοντινή στην περιοχή σας τοποθεσία.

Έχω χρέος να σας πω και μερικές λεπτομέρειες γιατί , γνωρίζοντας το χώρο , έχω τη πεποίθηση ότι αν δεν υλοποιήσετε εσείς ένα σημαντικό μέρος από αυτά δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να το κάνει κάποιος άλλος φορέας στη χώρα μας.

Είναι όλα αυτά και άλλα πολλά τα χρηματοδοτικά και ενισχυτικά εργαλεία που έχετε στα χέρια σας. Δεν έχετε παρά να ανασκουμπωθείτε, να επεξεργαστείτε προτάσεις με βάση τις ανάγκες σας και τεκμηριωμένες να τις καταθέσετε. 

Εμείς θα βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με τον Συνεταιρισμό σας, το Δήμο και τους Φορείς της περιοχής, προκειμένου να διευκολύνουμε κάθε επενδυτική και αναπτυξιακή προσπάθεια σας, προς όφελος των παραγωγών και της περιοχής σας.

Η συνεργατικότητα, η ομοθυμία και η συλλογικότητα που επιδεικνύετε στις παραγωγικές σας δραστηριότητες, φέρνει απτά αποτελέσματα και καθιστά τον συνεταιρισμό σας μοντέλο συνεταιτεριστικότητας και πηγή αναπτυξιακής αισιοδοξίας, κάτι που το χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο σε τούτη την περίοδο που η πατρίδα μας δοκιμάζεται ποικιλότροπα.

Φίλες και φίλοι,

Περάσαμε τις δύσκολες ημέρες. Ανοίγεται μπροστά μας ένας βατός δρόμος. Ο αγροτικός χώρος έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοδική πορεία που είχαν το 2015 το εισόδημα των αγροτών και οι εξαγωγές θα συνεχιστούν και τη φετινή χρονιά. 

Θέλω λοιπόν τελειώνοντας να σας διαβεβαιώσω ότι ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από τη δοκιμασία που περνάει, και έχοντας ως αρχή ότι το τοπικό είναι οικουμενικό, ότι το τοπικό είναι πανελλαδικό, θα είμαστε δίπλα σας και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας για να πάμε όλοι μαζί μπροστά και να βγούμε από τα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...