Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

«Κοινωνία και οικονομικο-πολιτική ελίτ να προχωρήσουν σε μία γενναία αυτοκριτική»

Κείμενο θέσης του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE
Οι συγγραφείς ανάμεσα τους και ο Γιάννης Μανώλης συμφωνούν ότι τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής δεν ήταν μόνο οικονομικά και επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τις συνέπειες της κρίσης στη σημερινή πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας

Φταίνε οι πολίτες για τους πολιτικούς τους ή οι πολιτικοί για τους πολίτες τους; Υπάρχει ελπίδα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της
Ελλάδας;

Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η ομάδα σκέψης (think tank) για την πολιτική και την κοινωνία του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics & Political Science, στο τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε με θέμα «Ελληνική πολιτική και κοινωνία εν τω μέσω της
κρίσης». 

Οι συγγραφείς συμφωνούν ότι τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής δεν ήταν μόνο οικονομικά και επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τις συνέπειες της κρίσης στη σημερινή πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Στο κείμενο θέσης επισημαίνεται ότι «είναι γεγονός πως η παρούσα κρίση δεν είναι ούτε βραχύβια, ούτε περιστασιακή. Ήρθε για να διαταράξει τις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις, το πολιτικό σύστημα και τις συνήθειες, τις θεσμικές δομές και τις εμπεδωμένες αξίες της κοινωνίας μας».

«Οι μελλοντικές προοπτικές της Ελλάδας θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των πολιτών να εντοπίσουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης και να αλλάξουν τα δεδομένα του κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου. Δηλαδή, κοινωνία και οικονομικο-πολιτική ελίτ να προχωρήσουν σε μία γενναία αυτοκριτική, να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, να σκεφτούν πού ακριβώς βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνέπειές της κρίσης, πού θέλουμε να πάμε και, κυρίως, τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας», συμπληρώνεται.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...