Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Στα 586 ευρώ μέχρι το 2016

Στα 586 ευρώ θα παραμείνει ο κατώτατος μισθός έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ στο εξής θα τον διαμορφώνει η κυβέρνηση...

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός μάς... ενημέρωσε ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού «μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν. Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ».

Παράλληλα προανήγγειλε και τη δημιουργία ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό «η δεύτερη αλλαγή, με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης και ενιαίας διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, θεραπεύει ένα – έως σήμερα - κατακερματισμένο, διάτρητο και αναποτελεσματικό σύστημα είσπραξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής βάσης και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος»

Πώς θα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός 

Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και σε άμεση συνάφεια με την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης, και όχι με αποκλειστική διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν....

Θεωρούν μάλιστα, ότι έτσι επιτυγχάνεται εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που ο καθορισμός του νομοθετημένου κατώτατου μισθού γίνεται από το κράτος - είτε με διάταξη νόμου ή με Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται έπειτα από νομοθετική εξουσιοδότηση ή με απόφαση συλλογικού οργάνου της διοίκησης που έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα για το σκοπό αυτό μέσω νόμου – ύστερα από (νομικά, ωστόσο, μη δεσμευτική) διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης και εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων.

Με αυτό τον τρόπο καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης. Με συλλογικές συμβάσεις μόνον, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία καθώς και στην Ελλάδα μέχρι τη ψήφιση του Ν.4093/2012.
πηγή /topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...