-στην Εύβοια τοποθετήθηκαν πέντε νεοπροσληφθέντες εφοριακοί παρότι οι 4 από τις 5 υπηρεσίες της περιοχής καταργούνται!
-ενδεικτικά, νέοι εφοριακοί τοποθετούνται στις ΔΟΥ Κύμης, Ιστιαίας, Νάουσας, Θάσου, Πτολεμαΐδας, Φαρσάλων οι οποίες όμως περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 και πλέον εφοριών για τις οποίες έχει αποφασιστεί αναστολή λειτουργίας!
Η κατάσταση μάλιστα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μετακινηθούν παρά μόνο αφότου συμπληρώσουν δύο χρόνια στην υπηρεσία.
Έστειλαν νέους εφοριακούς σε υπό κατάργηση ΔΟΥ. Κι άλλα παράξενα του ελληνικού δημοσίου συμβαίνουν στα τελωνεία!
Στις υπό κατάργηση ΔΟΥ τοποθετήθηκε το 40% των νεοπροσληφθέντων εφοριακών, την ίδια ώρα που οι κεντρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού!
Αυτό το απίστευτο προκύπτει.....
από τη λίστα με τις τοποθετήσεις των νέων υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Καθημερινή”.
Ειδικότερα, από την επεξεργασία των δεδομένων αποκαλύπτεται ότι σε σύνολο 340 νέων εφοριακών, οι 130 αποφασίστηκε να απασχοληθούν σε υπηρεσίες των οποίων η λειτουργία ανεστάλη ή πρόκειται να ανασταλεί το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικά, νέοι εφοριακοί τοποθετούνται στις ΔΟΥ Κύμης, Ιστιαίας, Νάουσας, Θάσου, Πτολεμαΐδας, Φαρσάλων οι οποίες όμως περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 και πλέον εφοριών για τις οποίες έχει αποφασιστεί αναστολή λειτουργίας!
Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα, καταργούνται συνολικά 35 υπηρεσίες όπως, για παράδειγμα, οι ΔΟΥ Κορωπίου, Λαυρίου, Μοσχάτου, Αργυρούπολης, Κορυδαλλού, Χολαργού κ.ά.
Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι σημαντικός αριθμός νέων υπαλλήλων πήραν «φύλλο πορείας» για τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες, που όμως και αυτές φέρονται να οδεύουν προς κατάργηση. Σε στοιχεία που κατατέθηκαν στους ελεγκτές της τρόικας, οι κτηματικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονται «καταργούμενες» ήδη από τον Μάιο του 2011. Και όμως, επτά άτομα τοποθετήθηκαν στην Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, άλλα επτά στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου κ.α.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα υποστήριξε στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για τα παράδοξα που παρατηρούνται στις τοποθετήσεις νέων υπαλλήλων δεν «ευθύνονται» οι αποφάσεις της διοίκησης αλλά οι περιορισμοί που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι επιτυχόντες του διαγωνισμού (ο οποίος διεξήχθη στο παρελθόν μέσω ΑΣΕΠ) που προκηρύχθηκε π.χ. από τη νομαρχία Ευβοίας τοποθετούνται υποχρεωτικά σε υπηρεσίες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια, ακόμα και εάν αυτές πρόκειται να καταργηθούν. Ετσι, στην Εύβοια τοποθετήθηκαν πέντε νεοπροσληφθέντες εφοριακοί παρότι οι 4 από τις 5 υπηρεσίες της περιοχής καταργούνται! Η κατάσταση μάλιστα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μετακινηθούν παρά μόνο αφότου συμπληρώσουν δύο χρόνια στην υπηρεσία.
Η αναστολή λειτουργίας των 200 και πλέον ΔΟΥ αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι του Μνημονίου (ν. 4038 του 2012) και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του υπ. Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αναστολή λειτουργίας 40 εφοριών. Πρόκειται κυρίως για μικρές υπηρεσίες που συστεγάζονταν σε κτίρια που λειτουργούν άλλες, μεγαλύτερες ΔΟΥ.
Σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας βρίσκονται όμως και περισσότερα από 40 τελωνεία σε Αττική και περιφέρεια. Με υπουργική απόφαση που υπεγράφη την 1η Φεβρουαρίου, οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε κεντρικότερες υπηρεσίες προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Ομως ούτε από αυτή τη διαδικασία λείπουν τα παράδοξα. Ενώ λοιπόν για λόγους οικονομίας καταργείται π.χ. το τελωνείο Κύθνου, η μίσθωση του χώρου που στεγάζει την υπηρεσία δεν διακόπτεται, παρότι ο τελωνειακός υπάλληλος μετατίθεται στη Μήλο, όπου θα λειτουργεί το κεντρικό τελωνείο Κυκλάδων. Το ίδιο ισχύει σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις και η αιτιολογία είναι η εξής: η υπουργική απόφαση δεν προβλέπει κατάργηση αλλά αναστολή λειτουργίας των τελωνείων. Συγκεκριμένα, τα σχετικά άρθρα της υπουργικής απόφασης είναι προσεκτικά διατυπωμένα και κάνουν λόγο για «αναστολή λειτουργίας, επαναλειτουργία και επανακαθορισμό τίτλου» των τελωνείων.
Πρακτικά λοιπόν, όταν κριθεί απαραίτητο και οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα τελωνεία που σήμερα αναστέλλουν τη λειτουργία τους είναι πιθανό να... «επανακάμψουν!» Υπάλληλος του υπουργείου αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ακίνητα θα διατηρηθούν μόνο για την περίπτωση που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιαστούν αυξημένες ανάγκες για εκτελωνισμό προϊόντων, παρότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σε χώρο του λιμεναρχείου ή της αστυνομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου