Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα για την Αγροτική Ανάπτυξη στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η διημερίδα, που διοργάνωσε η Διασυλλογική ομάδα Βόρειας Εύβοιας με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη στη Βόρεια Εύβοια – Ο αγρότης …καλλιεργεί, μεταποιεί, προωθεί», το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας.

Κατά την έναρξη της διημερίδας ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Ιστιαίας της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών.Συγγραφέας και εκδότης Αλέξανδρος Καλέμης, αφού πρώτα εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο παραχώρησης της Αίθουσας από τη Σχολική Επιτροπή, ανέπτυξε κάποια ιστορικά στοιχεία για την αγροτική ζωή στη Βόρεια Εύβοια. Κλείνοντας τόνισε χαρακτηριστικά, ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να αναπτύξουμε το φυσικό πλούτο που έχουμε δίπλα μας

Στη συνέχεια ο Οικονομολόγος Δημήτρης Μπαϊρακτάρης μίλησε για το ρόλο της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αγροτική Ανάπτυξη τονίζοντας, χαρακτηριστικά πως «οι φορείς που ασκούν αγροτική πολιτική θα πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση και να καλλιεργήσουν τη νοοτροπία της συλλογικότητας στους αγρότες». Επίσης ανέφερε, ότι το ΕΣΠΑ είναι το κύριο εργαλείο για να μεταβεί η αγροτική παραγωγή από την εποχή των επιδοτήσεων στην εποχή την εποχή των ελεύθερων αγορών και της ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκε σε δράσεις που πρέπει να κάνουν οι Καλλικρατικοί Δήμοι, όπως δημιουργία γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τόνισε, ότι «οι Δήμοι πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξουν την παραγωγικότητα, την Ελληνική οικογένεια και την Ελληνική ύπαιθρο». 

Σε ερώτησή μας σχετικά με το γεγονός, ότι η Εύβοια εξαιρέθηκε από μέτρο 123Α του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλταζής για δημιουργία σφαγείων απάντησε, ότι χρειάζεται να υπάρξει θεσμική παρέμβαση για να είναι μέσα και η Εύβοια στην επόμενη πρόσκληση που θα γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας έκλεισε ο Γεωπόνος Γιώργος Αγριγιάνης ο οποίος μίλησε για χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Την δεύτερη μέρα άνοιξε το μέλος του φορέα Δικτύωσης Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Γιάννης Σαρρός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «από το χωράφι στο ράφι των αγροτών – σύγχρονοι τρόποι παραγωγής, μεταποίησης και δικτύωσης αγροτικών προϊόντων.

Αναφέρθηκε, στη μεγάλη δυσαναλογία τιμών μεταξύ παραγωγού και τελικού καταναλωτή και χρησιμοποιώντας μια φράση του Δημοσιογράφου Δημήτρη Μιχαηλίδη τόνισε ότι «ο πλούτος παράγεται στο πρωτογενή τομέα και πλουτίζουν όλοι τελικά οι άλλοι στους υπόλοιπους τομείς».

Στη συνέχεια ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα επισημαίνοντας ότι «με τις επιδοτήσεις ο αγρότης έμαθε να μην παράγει, να μην είναι αυτάρκης και να γίνεται έρμαιο της εκάστοτε κυβέρνησης». Επισήμανε τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας και της προώθησης και προτίμησης από τους καταναλωτές των τοπικών προϊόντων και χαρακτήρισε ψυχή της κάθε τοπικής κοινωνίας τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Την διημερίδα έκλεισε ο Γεωπόνος Θεόφιλος Σωτηρίου, ο οποίος μίλησε για επενδύσεις στη βιολογική γεωργία και διαδικασίες έκδοσης αδειών στη φυτική και ζωική παραγωγή.
Αρκετά ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη διημερίδα. Οι παρευρισκόμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια μπορούσαν να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές για θέματα που τους απασχολούσαν.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, Βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Αναστασίου, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μουλάς και ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού Ηλίας Πετσής.
Τη διημερίδα διοργάνωσαν οι παρακάτω σύλλογοι:
Αθλητικός Σύλλογος "Δευκαλίων"
Αθλητικός Σύλλογος "Τελεθριακός"
Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών
Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (Τοπικό τμήμα Ιστιαίας)
Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμαρίων
Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Πύργου "Αναγέννηση"
Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας"Αθανάσιος Κορφιάτης"
Πολιτιστική Κίνηση Μονοκαρυάς
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Σινασού
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινομηλιάς
Πολιτιστικός Σύλλογος Σίμιας
Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...