Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν ανταποκρίθηκε σε έρευνα του ΚΕΠΚΑ σχετικά με επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα.
«Τραγικά» χαρακτηρίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) τα αποτελέσµατα έρευνας που διενήργησε µεταξύ 34 ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να διαπιστώσει εάν και σε ποιο βαθµό εφαρµόζεται στην πράξη ο ευρωπαϊκός κανονισµός REACH, σχετικά µε τις χηµικές ουσίες που περιλαµβάνονται σε καταναλωτικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο της έρευνας το ΚΕΠΚΑ δηµιούργησε «φανταστικούς» καταναλωτές καθώς και λογαριασµούς ηλεκτρονικών ταχυδροµείων. Από τους λογαριασµούς αυτούς, εστάλησαν mail σε 34 επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήµατα, από τις οποίες οι «φανταστικοί» καταναλωτές ζητούσαν να µάθουν αν στα συγκεκριµένα προϊόντα που επρόκειτο να αγοράσουν ή στις συσκευασίες τους υπήρχαν χηµικές ουσίες υψηλής ανησυχίας, από αυτές που περιλαµβάνονται στον αντίστοιχο κατάλογο του κανονισµού REACH, εάν οι επιχειρήσεις γνώριζαν τον κατάλογο SIN και αν ακολουθούσαν κάποια ενδοεπιχειρησιακή πολιτική για τα χηµικά.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε προϊόντα καθηµερινής χρήσης, όπως βρεφικά σκεύη, είδη µεταφοράς βρεφών και παιδιών, παιδικά ρούχα, παιχνίδια, έπιπλα και είδη προίκας σπιτιών, αξεσουάρ, εργαλεία, προϊόντα κατασκευών, προϊόντα προσωπικής ασφάλειας κ.λπ. Όπως επισηµαίνουν οι υπεύθυνοι του κέντρου, από τις απαντήσεις που έλαβαν αποκαλύπτεται άγνοια της νοµοθεσίας, απροθυµία ακόµα και επιθετικότητα των επιχειρήσεων να συµµορφωθούν µε τη νοµοθεσία.
Από τις 34 επιχειρήσεις απάντησαν µόνο 13 και από αυτές µόνο µία αναφέρθηκε στον κατάλογο του κανονισµού REACH µε τις χηµικές ουσίες που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και δήλωσε ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες. Μόνο τρεις απαντήσεις ήταν κατανοητές από τον µέσο καταναλωτή, επίσης µόνο τρεις επιχειρήσεις αναφέρθηκαν στα συγκεκριµένα προϊόντα που ενδιέφεραν τους καταναλωτές και µόνο δύο επιχειρήσεις απάντησαν αν στις συσκευασίες των προϊόντων τους υπήρχαν χηµικές ουσίες υψηλής ανησυχίας.
Το ΚΕΠΚΑ συµµετείχε στην έρευνα που πραγµατοποίησε η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), σε εννέα χώρες - µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριµένα στην Αυστρία, τη ∆ανία, τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, για 34 κατηγορίες προϊόντων από διαφορετικούς κατασκευαστές.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου