Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Αίτημα προς τους Φορείς για την Παράβαση της Λειτουργίας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας

Άμεσες ενέργειες για την παύση της παράνομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

Σχετικότητα

Μετά από τη πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε η Περιβαλλοντική Υπηρεσία Στερεάς Ελλάδας την 26η Μαΐου 2025, διαπιστώθηκε η παράβαση της απόφασης για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η εν λόγω έκθεση καταδεικνύει ότι ο χώρος συνεχίζει να δέχεται απορρίμματα, με απορριμματοφόρα οχήματα να εισέρχονται και να εναποθέτουν σκουπίδια, ενώ δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται από την απόφασή σας.

Διαπιστώσεις της Αυτοψίας

Α) Λειτουργία του ΧΥΤΑ:
Ο ΧΥΤΑ ήταν ανοικτός και λειτουργούσε, με απορριμματοφόρα να αδειάζουν σκουπίδια.
Η υπόθεση αυτή έρχεται σε άμεση αντίθεση με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία απαγορεύει την αποδοχή απορριμμάτων μετά την ημερομηνία κλεισίματος.

Β) Περιβαλλοντική Επιβάρυνση:
Η ανεξέλεγκτη απόθεση αστικών αποβλήτων θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και υποβαθμίζει το περιβάλλον.
Ο χώρος παρουσιάζει σημάδια επιβάρυνσης, με οσμές και αναμονή υποδομών που απαιτούν ρυθμίσεις σύμφωνα με τον Νόμο 4819/2021 για την προστασία του περιβάλλοντος.

Νομικές Υποχρεώσεις
Σύμφωνα με τον Νόμο 4819/2021 και τον Νόμο 4014/2011, η διαχείριση αποβλήτων θα πρέπει να διεξάγεται με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και να μην βλάπτεται το περιβάλλον. Οι παράνομες ενέργειες του ΧΥΤΑ Χαλκίδας συνιστούν σοβαρές παραβάσεις που κυρώνουν την ευθύνη των υπευθύνων φορέων.

Αίτημα

Ζητούμε άμεσα:
Παύση της Λειτουργίας του ΧΥΤΑ: Να σταματήσει εντελώς η δραστηριότητα εναπόθεσης απορριμμάτων στον χώρο.

Καθαρισμός της Εγκατάστασης: Να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση των ήδη εναποτεθειμένων απορριμμάτων.

Ενημέρωση της Κοινωνίας: Να υπάρξει ενημέρωση προς το κοινό και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων σχετικά με τις ενέργειες που θα γίνουν, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποκατάσταση της κατάστασης.

4. Προσωπική ενημέρωση: απαιτώ, ως πολίτης την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και αυτό πρέπει να γίνει η πρωταρχική προτεραιότητα σας. Οι πολίτες της Χαλκίδας αξίζουν μια για πάντα ασφαλή και καθαρή περιβαλλοντική ατμόσφαιρα. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

Μεεκτίμηση,

Ιωάννης Μπάρμπας
​PHYSICIST
ENVIROMENTALIST
ΤΕCHNICAL CONSULTANT
MSc ΚλιματικήΚρίση,
Διαχείριση Περιβάλλοντος και ​ Διακυβέρνηση
​ Μέλος ΔΣ Φίλων Νοσοκομείου
​ Μέλος του ΕΕΣ
Veikou 5-34100-CHALKIDA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...