Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Θέση και προτάσεις της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» για τις ΑΠΕ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα η Εύβοια και η Βοιωτία είναι περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης Αιολικών Πάρκων και Φωτοβολταϊκών Σταθμών (η Βοιωτία). 

Συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς στην Στερεά Ελλάδα πλησιάζει το 44% της ήδη εγκατεστημένης ισχύος σε όλη την χώρα (οι αμέσως επόμενες Περιφέρειες είναι η Πελοπόννησος με 12,5% και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 10,04%) . Θα υπερβεί σύντομα κατά πολύ το 50% εάν υλοποιηθούν επενδύσεις που βρίσκονται στην φάση της αδειοδότησης. Όλες οι άλλες Περιφέρειες της χώρας έχουν πολύ μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ. Συνεπώς στην Στερεά Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μία εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση.

Η Παράταξή μας με παρεμβάσεις της στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει προτείνει την διαμόρφωση μίας περιφερειακής στρατηγικής για τις ΑΠΕ με άξονα την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας και τον φραγμό στην επέλασης των ολιγαρχών της πράσινης ενέργειας. Ασφαλώς η εφαρμογή του Προγράμματος «Απόλλων» και η Περιφερειακή Ενεργειακή Κοινότητα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πραγματικής ενεργειακής δημοκρατίας από τους Δήμους και γιαυτό βρίσκουν την παράταξή μας κάθετα αντίθετη.

Επειδή όμως η κατάσταση στη Περιφέρειά μας εξελίσσεται ραγδαία και σύντομα θα βρεθούμε προ τετελεσμένων λόγω της ταχύτητας με την οποία οι ολιγάρχες της πράσινης ενέργειας έχουν την δυνατότητα να ολοκληρώνουν την εγκατάσταση των επενδύσεών τους η αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι μόνο μία:

Να σταματήσει τώρα η αδειοδότηση και εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και Μεγάλων Φωτοβολταϊκών Σταθμών στην Εύβοια και την Βοιωτία.

Περαιτέρω να γίνουν τα ακόλουθα:

Ø Όσες επενδύσεις βρίσκονται στην φάση της αδειοδότησης να παγώσουν άμεσα.

Ø Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, ιδίως της Εύβοιας και της Βοιωτίας πρέπει να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην περαιτέρω εγκατάσταση ΑΠΕ και να οργανώσουν με σχέδιο διεκδίκησης την κατοχύρωση αυτής της θέσης.

Ø Να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να οργανωθεί ο αγώνας για να σταματήσει άμεσα η επέλαση των ολιγαρχών της πράσινης ενέργειας στην Στερεά Ελλάδα.

Ø Να συγκληθεί άμεσα Ειδική μονοθεματική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των ΑΠΕ με την παρουσία όλων των Δημοτικών Αρχών.

Ø Να αναγνωριστεί νομοθετικά ο καθοριστικός ρόλος των Περιφερειών στην χωροθέτηση και αδειοδότηση των ΑΠΕ. Καμία επένδυση χωρίς την Σύμφωνη Γνώμη της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...