Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης- Αλιβερίου: Τηλε-ντρίπλα από τη δημοτική αρχή για να αποφύγει ναδώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα του λαού της περιοχής

Καταδικάζουμε την τακτική της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ ήταν γνωστό πως επιθυμούσαν να παραβρεθούν σ’ αυτή εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων για να μεταφέρουν τα προβλήματα των σχολείων στη δημοτική αρχή και να απαιτήσουν να δοθεί λύση στο σχετικό θέμα που με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης εντάχθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης 1/10.

Καταδικάζουμε επίσης το γεγονός πως για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση δεν εντάσσει στη συνεδρίαση την ενημέρωση σε σχέση με την επέλαση των ενεργειακών ομίλων στο δήμο, όπως έχουν ζητήσει δεκάδες φορείς της περιοχής μας.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής ότι «δε θα γίνουμε θέατρο» αποτελεί πρόκληση σε όσους δημότες και φορείς επιθυμούν να θέσουν τα ζητήματά τα τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να πάρουν απαντήσεις και λύσεις. 

Άλλωστε, σε θέατρο του παραλόγου έχει μετατραπεί επανειλημμένα το Δημοτικό Συμβούλιο από τις ανέξοδες κοκορομαχίες της παράταξης της δημοτικής αρχής και αυτής των Νέων Οριζόντων.

Όμως και όσο αφορά την ουσία του θέματος με τι μεγάλες ελλείψεις αναλώσιμων στα σχολεία λόγω της υποχρηματοδότης και της κατάργησης των σχολικών επιτροπών η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν πρόκληση! Όπως δήλωσαν στο ΔΣ, με αιτήματα των διευθυντών έχουν βρεθεί χορηγίες από διάφορες εταιρίες όπως η ΤΕΡΝΑ. Λες και οι διευθυντές ή οι γονείς δεν έχουν άλλη δουλειά από το να ψάχνουν χορηγούς για τα σχολεία.

Η αλήθεια είναι πως η δημοτική αρχή εδώ και χρόνια έχει συμβιβαστεί με τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότησης προς το δήμο, τα σχολεία, το Νοσοκομείο Κύμης και το ΚΥ Αλιβερίου κλπ και προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού «κυνηγώντας» χορηγίες από διάφορες εταιρίες. 

Έτσι, παρουσιάζονται ως ευεργέτες όσοι εκμεταλλεύονται των ιδρώτα των εργαζομένων και βγάζουν εκατομμύρια, η ΑΓΕΤ που καίει δίπλα από το Αλιβέρι το καρκινογόνο RDF, η ΤΕΡΝΑ που γεμίζει αιολικά το δήμο, οι εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών που επιδιώκουν να γεμίσουν τον Ευβοϊκό και άλλοι ευνοημένοι από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ.Κέκη:

«Θα ήθελα να καταγγείλω το νομοθετικό πλαίσιο που σας δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιείται δημοτικά συμβούλια με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Είναι ο τρόπος που σας λύνει τα χέρια για να ξεπερνάτε δύσκολες καταστάσεις , που αφορούν την παρουσία κόσμου στα δια ζώσης συμβούλια.

Το να σας πω ότι πρέπει να ντρέπεστε είναι λίγο!!!. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους που αποφασίζουν να αγωνιστούν είναι απαράδεκτος. 

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σας ζήτησα να συμπεριλάβετε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη για το επόμενο, την απαίτηση του κινήματος πολιτών και άλλων ανθρώπων που ζητούν με κόσμιο τρόπο εδώ και πάρα πολύ καιρό να τους ενημερώσετε για τις ενέργειες σας όσον αφορά την εξέλιξη τις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο δήμο μας. 

Σήμερα έχετε ως 11ο θέμα την Ενημέρωση σχετικά με την έκδοση Π.Δ. για τις περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) (ΦΕΚ 576/Δ΄/2024) σας ήταν κόπος να συμπεριλάβετε και τις ανεμογεννήτριες. 

Βρίσκετε ένα σορό δικαιολογίες για να αποφύγετε φορείς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, που πιθανότατα θα ήταν σήμερα εδώ σε ένα διά ζώσης συμβούλιο και όχι αυτό που επιλέξατε μέσο τηλεδιάσκεψης.

Για να μπαλώσετε τα προβλήματα των σχολικών μονάδων από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών καταφύγατε στην γνωστή σας τακτική να παρακαλάτε ιδιώτες της περιοχής και τα μονοπώλια των ΑΠΕ όπως η ΤΕΡΝΑ να σας χορηγήσουν γραφική ύλη και χαρτί υγείας.

Από την άλλη «κόπτεστε» και καλά, για να μην μπουν ανεμογεννήτριες στο δήμο μας ωστόσο δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να φτιάχνετε το κοινωνικό προφίλ των ΑΠΕ με το να ζητάτε χορηγίες την στιγμή που οι ενεργειακοί Όμιλοι είχαν αύξηση στο επτάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023 +25% 770.000.000 εκατομμύρια εύρω. 

Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείτε την πολιτική που εδώ και πολλά χρόνια υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας και την παιδεία γενικότερα, που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.

Ο ρόλος σας είναι διττός ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι και είναι πραγματικά ελπιδοφόροι οι αγώνες που αναπτύσσονται από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και το κίνημα αντίδρασης κατά των ΑΠΕ στον δήμο μας αλλά και σε όλη την Εύβοια.

Ντροπή σας λοιπόν γιατί επιλέγετε να κρύβετε το πρόβλημα και να παρουσιάζετε μια μαγική εικόνα. Τα παιδιά δεν είναι "αριθμοί" ούτε οι σχολικές ανάγκες κόστος. Πάνω από όλα πρέπει να βάζετε το δικαίωμα στη μόρφωση και τις ανάγκες των παιδιών.

Η κατάργηση των ΝΠΔΔ των Σχολικών Επιτροπών με τον Ν. 5056/2023 για δήμους μέχρι 100 σχολικές μονάδες και η ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους δήμους υπονομεύει τη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Η ουσιαστική ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών δεν "χωράει" στη "δημοσιονομική σταθερότητα" κυβέρνησης και ΕΕ» ότι «η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών επισπεύδει στοχεύσεις που χρόνια τώρα προωθούνται από όλες τις κυβερνήσεις, το "αυτόνομο" και "βιώσιμο" σχολείο.

Η ανάθεση της διαχείρισης των σχολικών ταμείων στον δήμο εξαρτά τη λειτουργία των σχολείων από την τοπική φορολογία και την πιστοληπτική ικανότητα του εκάστοτε δήμου. Εντέλει, αυτό θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την οικονομική κατάσταση ενός δήμου και της "τοπικής κοινωνίας"!

Το εξοργιστικό είναι ότι για Νατοϊκούς σκοπούς δίνονται 500.000 ευρώ την μέρα για την αποστολή της φρεγάτας στην ερυθρά θάλασσα 2.500 χιλ. μακριά και πάνω από 3 δις ευρώ το χρόνο χώρια τα εξοπλιστικά προγράμματα που μαζί με αυτά φτάνουν τα 10 δις ευρώ οι δαπάνες για τους ιμπερελιστικούς πολέμους για τις δικές μας δαπάνες δεν περισσεύει ούτε 1 ευρώ.

Η τρίτη δόση των λειτουργικών, που αποδίδεται το καλοκαίρι, πιστώθηκε στους δήμους, μόλις δύο βδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.Μέχρι στιγμής, καταγράφονται τα εξής:

-Επιβάλλεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων ώστε να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα η υποχρηματοδότηση και οι δυσκολίες που έχει προκαλέσει η κατάργηση των σχολικών επιτροπών.

- Μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή υλικών στα σχολεία καθώς και υλικών καθαριότητας, άρα και την επιβάρυνση της σχολικής κοινότητας και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Η δοσμένη υποχρηματοδότηση των δήμων εμπλέκει και τα σχολεία στις γνωστές καθυστερήσεις στην παραλαβή των προϊόντων ή τους άγονους διαγωνισμούς, στην υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων κ.ο.κ.

-Σοβαρή καθυστέρηση στο άνοιγμα των νέων λογαριασμών των 500 ευρώ ανά σχολείο που θα διαχειρίζονται οι διευθυντές/ντριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και οι προϊστάμενοι/ες των Νηπιαγωγείων με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών.Θα πρέπει να χορηγηθούν το συντομότερο ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις που παρουσιάζονται για να διασφαλίζεται η κάλυψη αναγκών σε αναλώσιμα μικροεπισκευές κλπ.

- Η υποστελέχωση στις οικονομικές υπηρεσίες, τα τμήματα παιδείας και αποθήκης θα οδηγήσει σε αδυναμία εκπλήρωσης όλου του όγκου δουλειάς που μέχρι χθες εξυπηρετούνταν από δεκάδες διευθυντών/ντριών, υποδιευθυντών/ντριών.

- Ο όγκος των χρεών των σχολείων σε Ενέργεια και νερό, συνέπεια της συστηματικής υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις και την απογείωση του ενεργειακού κόστους με σκοπό την κερδοφορία των ΑΕ Ενέργειας, μεταφέρεται στους δήμους, με άμεσες απειλές είτε για διακοπή, είτε για παρακράτηση από τα ανταποδοτικά, δηλαδή σε βάρος και των μαθητών και των δημοτών. 

Μάλιστα, μετά την αυθαίρετη ένταξη σχολείων στα κίτρινα τιμολόγια (κυμαινόμενο προϊόν, Γ1 μεγάλων πελατών) εξελίσσεται ένα ράλι νέων χρεών στα σχολεία.

Εξηγήστε μας τι ενέργειες έχετε κάνει γι αυτά τα προβλήματα;

Ο δημοτικός σύμβουλος Κύμης Αλιβερίου
Κώστας Κέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...